lausnekretninebanner

Subota, 10 Listopad 2020 14:05

Svi odgovori koje naše sugrađane zanimaju o sezonskom cijepljenju protiv gripe

Piše:
Svi odgovori koje naše sugrađane zanimaju o sezonskom cijepljenju protiv gripe Foto: LuAnn Hunt/Pixabay

Uskoro će doći i sezona gripe i općenito sezona prehlada, a nikada više se nije pričalo o cjepivu protiv gripe, naravno, sve je potaknuto pandemijom koronavirusa COVID – 19.

Stroga je voditelj Službe za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije dr. med. Miljenko Ljubić za čitatelje portala Dubrovnikpress.hr odgovorio na najčešća pitanja koja brojni naši sugrađani postavljaju pred sezonu gripe.

Je li Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije dobio cjepivo za gripu te ako nije kada se cjepivo očekuje?
dr. med. Miljenko Ljubić: Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo distribucija cjepiva protiv gripe prema Zavodima krenuti će idući tjedan, a nakon toga Zavodi će distribuirati cjepivo cjepiteljima na svom terenu. Zbog teritorijalne specifičnosti naše županije za očekivati je kako će cjepivo u našoj županiji svim cjepiteljima stići u drugome tjednu.

Koliko je doza cjepiva naručeno za područje naše Županije? Je li točna informacija objavljena u dijelu medija prema kojoj „naš Zavod neće moći isporučiti predbilježene doze cjepiva već će isporuke biti prema prošlogodišnjim utrošenim količinama, a dobivene veće količine cjepiva će se naknadno rasporediti”?
dr. med. Miljenko Ljubić: Kako se cjepivo naručuje na početku svake godine i na osnovu utrošenih doza, a mi smo prošle godine sezoni 2018/ 2019 cijepili 9 243 osoba u županiji, te slijedom toga naručili 10 000 doza cjepiva od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U vrijeme te narudžbe nije bilo nikakvih saznanja o mogućoj COVID 19 infekciji.

Istina je kako se ove godine zbog pandemije COVID 19 infekcije očekuje znatno veći interes za cijepljenje protiv gripe kako bi se izbjegle moguće istovremene infekcije virusom gripe i SARS-CoV 2 virusom. Upravo zbog toga je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio i nešto veće količine cjepiva za cijelu RH, pa će i Zavodi dobiti nešto veće količine od naručenih. Tako će i naš Zavod dobiti 10 300 doza (300 doza više od naručenih). Prva količinu prema najavama stiže idući tjedan (4 900 doza), a slijedeća za dva tjedna (5 400 doza).
Mislimo da su ove količine dostatne za one za koje je cjepivo prvenstveno namijenjeno (kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina i zdravstveni djelatnici). Donekle problem vidimo u tome što nećemo odjedanput dobiti sve količine što može dovesti do napetosti kod samih pacijenata, a i samih cjepitelja, te će trebati malo razumijevanja i strpljenja prilikom provedbe cijepljenja.

Dobra je i vijest kako će Hrvatski zavod za javno zdravstvo u prosincu imati i dodatnih 130 000 doza koje će se distribuirati Zavodima, pa tako i jednu količinu našemu Zavodu, a mi dalje cjepiteljima.

Kada će započeti cijepljene protiv gripe na području naše Županije?
dr. med. Miljenko Ljubić: Prema svemu očekujemo negdje oko 20. listopada, što je možda nešto ranije od prijašnjih godina kada je cijepljenje započinjalo iza Svih svetih.

Kako će ove godine zbog pandemije koronavirusa građanima biti omogućeno cijepljenje u ljekarnama, u kojim će se ljekarnama na području Gtada Dubrovnika organizirati cijepljenje?
dr. med. Miljenko Ljubić: Informacije u kojim ljekarnama će to biti moguće naš Zavod nema, ali svakako to pozdravljamo jer će jedan dio osoba koji se želi preventivno cijepiti protiv gripe to moći i ostvariti

Za koje skupine građana je cijepljenje besplatno, a tko ga je dužan platiti?
dr. med. Miljenko Ljubić: Kao i svake godine prema uputama Hrvatskog zavoda za javo zdravstvo cijepljenje je besplatno za slijedeće kategorije:
- osobe životne dobi 65 godina i starije;
- štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika;
osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama;
odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.);
- djecu i adolescentu (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu);
u slučaju da se neka od osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.;
- zdravstvene radnike I trudnice.

Plaćanje cjepiva iz ovoga kontigenta cjepiva nije predviđeno i moguće.

Mogu li građani cjepivo kupljeno u ljekarnama odnijeti svom obiteljskom lječniku koji će ih onda cijepiti?
dr. med. Miljenko Ljubić: Mogu, ukoliko se poštuje tzv „hladni lanac“ da cjepivo što prije stigne do cjepitelja i čuvano na temperaturi navedenoj u deklaraciji cjepiva.

Kada se očekuje sezona gripe?
dr. med. Miljenko Ljubić: Gripa je nepredvidiva bolest i nezahvalno je bilo što prognozirati. Obično se kaže kako gripa dolazi o Božiću, a završava o Uskrsu, iako je prošla sezona gripe počela znatno prije Božića.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020