lausnekretninebanner

Utorak, 13 Listopad 2020 14:04

11 posto više, ali broj upisanih brucoša na dubrovačkom Sveučilištu i dalje je poražavajući u odnosu na kvote

Piše:
11 posto više, ali broj upisanih brucoša na dubrovačkom Sveučilištu i dalje je poražavajući u odnosu na kvote Foto: Dubrovnikpress.hr

Sveučilište u Dubrovniku zadnjih nekoliko godina upisuje dosta manje studenata nego što je predviđeno upisnim kvotama. Iako netom što su upisi završili s dubrovačkog Sveučilišta ističu kako su u akademskoj 2020./21. upisali 11 posto više studenata nego lani, brojke su ipak neumoljive i ne idu im u prilog. Manji broj upisanih studenata od predviđenioh kvoti ne može se dovoditi u vezu s aktualnom pandemijom, tim više ako se uzme u obzir da se i lani na dubrovačko Sveučilište upisalo oko 300 – tinjak studenata.

Nakon što su upisni rokovi završili na dubrovačkom Sveučilištu ostala su 262 slobodna mjesta. Naime, od ukupno 572 upisna mjesta, popunjeno je 310.

No, kad je broj novoupisanih studenata u pitanju, s dubrovačkog Sveučilišta, u odgovoru portalu Dubrovnikpress.hr na pitanje o broju upisanih brucoša, ističu kako u odnosu na rezultate upisa u akademsku 2019./20. bilježe „povećanje broja upisanih studenata od oko 11 posto” te navode kako ih „posebno raduje što su većini upisanih studenata bili prvi izbor, što je preokret u odnosu na trendove ranijih godina”.

Navode i kako su „u ovoj akademskoj godini, Sveučilište u Dubrovniku odabrali brucoši s višim prosjekom ocjena iz srednje škole u odnosu na prošle godine”.

Prema odgovoru Sveučilišta u Dubrovniku, iako ne navode konkretne podatke, piše kako su najbolje popunjeni studiji Nautike, Medija i kulture društva, hotelijerstva, te studiji Restauracije i Gastronomije, a slijede i studiji Brodostrojarstva, Poslovne ekonomije i Primijenjeno/poslovnog računarstva. Tako s dubrovačkog Sveučilišta ističu kako na gotovo svim studijima ove godine imaju povećanje broja upisanih studenata.

„Najviše slobodnih mjesta ostalo je na studiju Ekonomija, zatim na studiju Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, te na studiju Sestrinstvo”, navode sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Ako se uzme u obzir da su i prošle akademske godine upisali oko 300 – tinjak brucoša, pitanje je zašto je interes za studiranjem u Dubrovniku tako nizak.

Naime, iako se još od mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice radilo na privlačenju studenata u Dubrovnik, a zbog čega su se osmišljavali i otvarali novi studiji, mali je broj studenata dolazio ili ostajao na studiju u Dubrovniku. Inozemni i studenti iz drugih dijelova Hrvatske, koji su pak odlučili studirati u Dubrovniku, u vrijeme kad nije bilo studentskog doma imali su problema s pronalaskom povoljnog smještaja. Naime, cijene apartmana ili stanova za studente su u dubrovniku iznimno visoke, a iz takvih smještajnih jedinica obično se moraju iseliti već početkom turističke sezone. Problema su studenti imali i s organiziranjem prehrane jer su se tzv. menze često zatvarale.

Problema ima i sa studijima na dubrovačkom Sveučilištu koji brucošima, posebno ovim inozemnim te studentima iz drugih krajeva Hrvatske, očito nisu posebno atraktivni. Također, ako se uzme u obzir da je studiji pomorstva i ekonomije, računalstva ili turizma postoje i na Sveučilištu u Splitu, pitanje je koji su studenti, osim djela studenata iz Dubrovnika, ciljana skupina za Sveučilište u Dubrovniku.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020