lausnekretninebanner

Utorak, 13 Listopad 2020 20:46

Malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti

Malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti Foto: DNŽ

Malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od danas. Time je malostonska kamenica upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom zahvalio Ministarstvu poljoprivrede na doprinosu u osiguravanju ovog važnog certifikata, pohvalio inicijatore Udrugu školjkara te podsjetio kako Županija već nekoliko godina u proračunu nosi bespovratne potpore za poduzetnike uzgajivače školjaka – kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti.

Naime, malostonska kamenica već ranije je dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti. To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla kraljice školjaka. Ovime je stonska plosnata kamenica postala prva zaštićena na području Europske unije.

„Ova potpora školjkarima dio je aktivnosti u Malostonskom zaljevu i Malom moru koje Županija kontinuirano provodi, a koje su značajno povećane u protekle tri godine kada je i nadležnost nad koncesijama u Malostonskom zaljevu prešla na Dubrovačko-neretvansku županiju.
U svrhu omogućavanja svih elemenata proizvodnog procesa, Županija kontinuirano provodi monitoring Malostonskog zaljeva. U suradnji sa nadležnim ministarstvom izrađene su zasebne studije za uzgoj mušula i kamenica, a u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku izrađena je i cjelovita analiza stanja u Malostonskom zaljevu s posebnom osvrtom na zaštitu od predatora te osiguranja mjesta na obali za nesmetan iskrcaj i obradu školjaka.” - piše u priopćenju Županije dubrovačko – neretvanske.

„Proces zaštite naziva „Malostonska kamenica“ započeo je u kolovozu 2017. godine, kada je Udruga „Stonski školjkari Ston“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Malostonska kamenica“. Zemljopisno područje u kojem se odvijaju sve faze proizvodnje „Malostonske kamenice“ obuhvaća akvatorij Malostonskog zaljeva koji pripada teritoriju Republike Hrvatske.” - također stoji u priopćenju.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020