lausnekretninebanner

Subota, 24 Listopad 2020 20:08

Franković smeta, ajmo ga prozvati lažovom

Franković smeta, ajmo ga prozvati lažovom Foto: dm/Dubrovnikpress.hr

Niti mjesec dana nije prošlo otkad je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na konferenciji za novinare govorio o nekretninsko - građevinskom lobiju, medijskom reketu i upućenim mu prijetnjama, a nedavno je na društvenim mrežama objavio novi post u kojem ponavlja kako će GUP biti izmijenjen te da to nitko ne može zaustaviti.

Piše: Nikolina Metković

Franković, koji je GUP - om iz 2005., kao i njegovim izmjenama iz 2014., iznimno nezadovoljan, duže je vrijeme najavljivao izmjene tog temeljnog planskog dokumenta, kojim se ne definiraju samo građevinske zone i vrsta gradnje, već bi se njime trebao definirati i sami razvoj grada Dubrovnika.

U nekretninskom ili građevinskom lobiju, kako god ga zvali, koji se na dubrovačkom području potpuno raspojasao prethodnih 15 – tak godina, Frankovića izgleda nisu shvaćali ozbiljno kada je najavljivao da će mijenjati GUP mimo njihova interesa. No, kada je postalo jasno da su izmjene GUP - a neminovne u nekretninsko – građevinski lobi ušla je nervoza.

Razotkriven je način na koji su raznorazni investitori, građevinari i njihove medijske sluge dosad, odnosno do svibnja 2017. funkcionirali i komunicirali s gradskom vlasti, ne bi li došli do cilja te kako su s gradskim vlastima trgovali ne bi li im se izmjenama GUP - a ispunile njihove prostorno - planske želje. Nije Mato Franković prvi gradonačelnik Dubrovnika kojega se reketarilo ili mu se prijetilo, ali je prvi koji je o tome progovorio.

A kad netko progovori, onda je najlakše obraniti se protunapadom na način da ga se pokuša diskreditrati putem medija, prozvati ga lažovom, kao što se proziva gradonačelnika Frankovića, kao što se uostalom prikazivalo i njegova prethodnika. Prošlom gradonačelniku etiketu lažova prišio je čelnik jedne lokalne stranke, kad su se razišli, a razišli su se jer potonji također nije mogao ostvariti svoje građevinske interese. Aktualnom gradonačelniku sad preko svojih medijskih slugu etiketu lažova prišivaju graševinski smutljivci potajice isprepleteni u vlasničku strukturu, ne jednog, već medija u množini. U taj posao svakako nisu ušli kako bi medijsku sliku u gradu učinili boljom, niti je koga tu posebno briga za promicanje nekih medijskih i novinarskih sloboda. Primarni interes je preko medija zaštiti i progurati svoje interese, odnosno građevinske projekte.

Odlučivši se takvima suprotstaviti Franković je pokazao karakter. Žalosno je samo što tog karaktera nema među oporbom čiji su se predstavnici na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća također razotkrili, što na Malom Stradunu na Babinu kuku, a što u bespućima nekih drugih privatnih građevinskih interesa. I ne samo da su se razotkrili, nego su se, potpuno podcjenjujući intelekt šire javnosti, zapravo sami otvoreno prometnuli u predstavnike nekretninsko – građevinskog lobija protiv kojeg se, apsurda li, kunu da se bore.

Kao što su izbori svakim danom bliže, tako se bliži i prosinac pa gradonačelnik ususret tom zadnjem mjesecu u godini u svom postu navodi kako su „prve značajne izmjene GUP - a pri samom kraju”. Naime, na sjednici u prosincu Gradsko će vijeće usvojiti te izmjene GUP - a.

„Usprkos pritiscima i željama pojedinaca koji koriste i lokalne medije kako bi zaustavili ovaj proces, mi nastavljamo dalje i dovršit ćemo ovo do kraja.” - naveo je Franković.

Izmjenama GUP - a onemogućit će se daljnje pretvaranje Dubrovnika u neki novi hrvatski Vir, iako se čini da je čak i malo kasno za to, jer neki projekti, koji su poput prsta u oku, u međuvremenu će biti završeni, već su u visokoj fazi dovršenosti, a za druge su se investitori požurili ishodovati građevinske dozvole prije izmjena GUP – a. Ti projekti ostat će svjedoci vremena u kojem su bivše političke strukture dozvolile devastaciju prostora, istovremeno se zaklinjući da je Dubrovnik iznad svega, s figom u špagu u kojem se možda našao i koji euro.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020