Utorak, 27 Listopad 2020 13:00

Mato Lakić: Nadamo se padu broja oboljelih kroz desetak dana

Arhivska fotografija Arhivska fotografija Foto: dm/Dubrovnikpress.hr

Nakon što je broj zaraženih koronavirusom danas naglo porastao i na području Dubrovačko – neretvanske županije, javnosti se obratio županijski Stožer civilne zaštite. Naime, u Županiji je danas 70 zaraženih od kojih je 30 u Dubrovniku pa je broj zaraženih u Gradu prema službenim podacima 113 osoba.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije Mato Lakić izrazio je nadu da bi kroz desetak dana moglo doći do pada broja zaraženih.

Kad je u pitanju epidemiološka slika, Lakić je kazao kako se ona razliku od one koju smo imali tijekom kolovoza kada je u jednoj obitelji bio jedan do dvoje zaraženih, dok dolaskom hladnijeg vremena, kad se ljudi polako zatvaraju u stanove, broj zaraženih u obiteljima raste. Lakić je također istaknuo kako su 60 do 70 posto novozaraženih kontakti već zaraženih osoba.

Šef županijskog stožera Civilne zaštite Joško Cebalo kazao je kako je i na našem području sprema sekundarni objekt u koji će se prema potrebi smještati oboljeli. Riječ je o Valamarovu objektu koji je Županiji stavljen na raspolagane još tijekom ljetnih mjeseci.

U dubrovačkoj bolnici liječi se 21 pacijent, a Cebalo smatra da do aktivacije sekundarnog objekta neće doći te dodaje kako bi rad na dvije lokacije otežao rad zdravstvenim radnicima.
Cebalo je također istaknuo kako je potrebno zaštiti zdravstvene ustanove od prodora korona virusa, a dodao je kako su u Domu za starije u Konavlima tri COVID pozitivna djelatnika dok nitko od korisnika, a svi su testirani, nije COVID pozitivan.

No dok broj zaraženih raste, a očito će rasti i dalje, epidemiološke mjere koje su na snazi u Hrvatskoj još uvijek su poprilično liberalne pa je tako Cebalo kazao kako se škole primjerice neće zatvarati jer one nisu žarišta, a đaci koji su COVID pozitivni, tvrdi on, nisu se zarazili u školama nego izvan njih, najčešće na izvannastavnim aktivnostima, kazao je Cebalo.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020