Petak, 15 Ožujak 2024 22:04

IZABRANA RAVNATELJICA AZILA; DUBROVNIKU JOŠ JEDNA TURISTIČKA NAGRADA

Studija prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru usvojena na Turističkom vijeću

Sukladno članku 18. i članku 25. Zakona o turizmu, te sukladno Planu upravljanja povijesnom jezgrom i Akcijskom planu upravljanja povijesnom jezgrom članovima Turističkog vijeća prezentirana je Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, koja je po svojim istraživačko-znanstvenim komponenata najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj.
 
Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru izložili su predstavnici izrađivača - Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.
 
Sveučilište u Dubrovniku Studiju je izradilo u okviru šireg sporazuma o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju sklopljenog između Sveučilišta, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice i Lučke uprave Dubrovnik u srpnju prošle godine na razdoblje do kraja 2026. godine. 
 
„Studija je vrlo detaljna, ona je pogled u ogledalo koja nam govori gdje se nalazimo i gdje možemo stići ovisno koji smjer odaberemo. Od 2017. je vidljivo poboljšanje, ali postoji ogroman potencijal za još veći napredak, što zahtjeva određene korake koju nisu politički popularni, ali su nužni ako želimo živi grad i očuvanje kulturno-spomeničke baštine“, poručio je gradonačelnik Franković govoreći na prošlotjednom panelu na temu turističkog prihvatnog kapaciteta kao alata u destinacijskom menadžmentu.
 
Turističko vijeće TZ grada Dubrovnika jednoglasno je usvojilo odnosno prihvatilo navedeni dokument te će isti biti upućen u proceduru usvajanja na sjednici Gradskog vijeća. 

Dubrovnik u Berlinu proglašen vodećom europskom destinacijom za krstarenja drugu godinu zaredom

U sklopu svečane dodjele nagrada World Travel Awards 2024, koja se 6. ožujka održala u Berlinu, Dubrovnik je osvojio visoko priznanje u kategoriji Vodeće europske destinacije za krstarenja 2024. (Europe's Leading Cruise Destination 2024: Dubrovnik, Croatia).
 
Nakon tri osvojene nagrade World Travel Awards u 2023. godini, Dubrovnik je tako iznova proglašen vodećom europskom kruzing destinacijom. Ovu nagradu naš grad prvi put je osvojio 2021. godine, a zatim i 2023. godine.
 
Dubrovnik je nagradu vodeće europske kruzing destinacije izborio u konkurenciji između još 10 gradova, a to su redom: Atena, Cannes, Kopenhagen, Edinburgh, Lisabon, Oslo, Venecija te tri turska grada - Bodrum, Izmir i Kuşadası. Glasovanje za europske kategorije dodjele nagrada World Travel Awards trajalo je do 4. veljače 2024., a glasali su profesionalci u turizmu, mediji i turistički potrošači.
 
Podsjetimo, Dubrovnik je prošle godine u sklopu World Travel Awards osvojio tri nagrade; u rujnu je u Gruziji proglašen Vodećom europskom destinacijom za krstarenja te Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi, dok je u prosincu na završnoj ceremoniji u Dubajiu proglašen vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom.
 
World Travel Awards predstavlja prestižni program nagrađivanja u području putovanja i turizma, a pobjeda u ovoj kategoriji prepoznata je kao vrhunsko priznanje zlatnog standarda diljem svijeta. Ova nagrada predstavlja poticaj destinaciji i svim dionicima za nastavak strateških aktivnosti koje vode daljnjem učvršćivanju pozicije Dubrovnika kao globalno prepoznatog promotora odgovornog upravljanja destinacijom na putu prema trajnoj održivosti.

Ana Ivelja imenovana ravnateljicom Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik

Ana Ivelja, dosadašnja privremena ravnateljica Javne ustanove Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik, izabrana je za ravnateljicu ove ustanove na period od četiri godine. Odluku o njenom imenovanju donijelo je Upravno vijeće Ustanove nakon što je prethodno proveden natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice.

ivelja tjedni 150324 min
 
Prije nešto više od godinu i pol dana Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, današnje ravnateljice gradske ustanove, u suradnji s volonterima i udrugama s područja Hrvatske te uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals, riješen je 20 godina star problem nelegalnog i neregistriranog azila na Žarkovici u kojem je u neadekvatnim uvjetima živjelo više od 260 životinja. Svi psi su izliječeni, većina je udomljena, a samo manji dio njih preseljen je u adekvatne uvjete u prvom gradskom azilu.
 
Podsjetimo, Javna ustanova „Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik osnovana je 2023. godine čime su stvoreni preduvjeti za rad prvog registriranog skloništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sukladno propisima o zaštiti životinja. Prvi gradski azil za nezbrinute i napuštene životinje Grad Dubrovnik izgradio je na području Grabovice, a azil je u studenom prošle godine primio Rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da udovoljava svim propisanim uvjetima za rad.
 
U okviru obavljanja djelatnosti skloništa za životinje Ustanova obavlja zbrinjavanja napuštenih ili izgubljenih životinja te djelatnost skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja u skloništu.

Ulica Matije Gupca dobila novi cjevovod

Ulica Matije Gupca dobila je 60 metara novog vodoopskrbnog cjevovoda. U sklopu interventnih radova Vodovod Dubrovnik zamijenio je dotrajalu polietilensku cijev s novim cjevovodom od pocinčanog čelika te je tako u ovoj ulici osigurao bolju vodoopskrbu.

tjednigupca 150324 min

- Iako je riječ o manjem cjevovodu, učestali kvarovi doveli su do potrebe za njegovom zamjenom. S obzirom da je riječ o uskoj i strmoj ulici, radovi nisu bili jednostavni, ali smo svim izazovima uspješno doskočili i više ne bi trebalo dolaziti do puknuća u ovoj ulici. Ono što je najbitnije je da možemo reći da smo riješili još jednu kritičnu točku na Pločama i dugoročno osigurali stabilnost sustava vodoopskrbe u ovom dijelu Dubrovnika“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić dodavši kako su se u sklopu ove investicije rekonstruirali i postojeći priključci.
 
Ova investicija bila je vrijedna oko 15 tisuća eura, a Vodovod je financirao vlastitim sredstvima.

Grad Dubrovnik