Nedjelja, 07 Studeni 2021 15:03

Izazovi digitalne generacije

Kako se nositi s izazovima vremena i tehnološkog napretka u kojem živimo pitanje je koji si postavi svaki roditelj u odgoju svoje djece. Osobito danas u doba epidemija kad su djeca više nego ikad izložena medijima. Kako uz sve navedeno odgojiti djecu u zdrave i sretne ljude kojima tehnologija neće stvarati ovisnost već biti alat kojim će postizati svoje ciljeve. O tome, ali i o drugim izazovima koji su stavljeni pred „digitalnu generaciju” sinoć je u dvorani Studentskog doma u Dubrovniku govorio prof. dr. sc. Danijel Labaš.

Profesor Labaš već duži niz godina istražuje problematiku djece i medija. Sudjelovao je na brojnim projektima i ima veliko iskustvo u ovoj domeni. Sinoć se sudionicima obratio prvenstveno kao roditelj, a potom kao znanstvenik kojega ova tema zaokuplja.

U svom izlaganju profesor Labaš iznio je podatke iz istraživanja koje je rađeno prije nekoliko godina u Hrvatskoj, a koje je između ostalog pokazalo da veliki broj roditelja ne zna što njihova djeca rade online. Osvrnuo se i na sigurnosne aspekte boravka na internetu pa su tako navedeni i primjeri zlouporabe dječje znatiželje i naivnosti. S druge strane profesor Labaš smatra da nam mediji mogu u puno toga olakšati život i mogu biti alat kroz koji ćemo učiti mi odrasli, ali i naša djeca. Međutim ne smijemo zaboraviti i da djeca uče primjerom. Stoga je potrebno da i mi odrasli radimo na zdravom korištenju medija te svojim primjerom pokažemo djeci kako koristiti medije kao koristan alat, a ne kako o medijima biti ovisan.

Nakon predavanja Lea Perić predstavila je svoju aplikaciju Xoink, prvu edukativnu aplikaciju roditeljske zaštite. Xoink nema za cilj narušavanje privatnosti djece već upravo suprotno, to je alat koji pomaže graditi povjerenje između roditelja i djece. Smisao aplikacije nije djeci u potpunosti ograničiti korištenje tehnologije ili pak nadzirati što oni rade već pomoći djeci da tijekom vremena na uređaju kroz igru uče te tako „zarađuju” dodatne minute.

Predavanje i prezentacija organizirani su u sklopu projekta (e)odrastanje - izazovi i mogućnosti, koje provodi Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dječjim vrtićima Dubrovnik.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019