laus banner 2021 2

Petak, 22 Siječanj 2021 15:02

Izdana dozvola za odvodnju u Hebrangovoj, Grad i dalje financira ambulantu na Kalamoti

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je protekloig tjedna novoizgrađeni Studentski dom, istaknuvši kako je riječ o jednom od impresivnijih objekata u Hrvatskoj. Gradonačelnik Mato Franković s resornim ministrom Olegom Butkovićem bio je u obilasku gradilišta pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Izdana je građevinska dozvola za izvođenje radova na odvodnji na dijelu Ulice Andrije Hebranga. Uskoro započinju radovi na javnoj rasvjeti u Štikovici. Grad Dubrovnik financira uređenje i opremanje ordinacije i stana za liječnicu na Kalamoti, u Zvijezdićevoj ulici saniran je oštećeni most.

MINISTRICA TRAMIŠAK OBIŠLA STUDENTSKI DOM

Kompleks Studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku proteklog su tjedna obišle pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unijie Nataša Tramišak.

Projekt izgradnje Studentskog doma vrijedan je 201 milijun kuna od kojih bespovratna sredstva iznose 151 milijun kuna. Većina financijskih sredstava osigurana je kroz Poziv MRRFEU Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. U izgradnji objekta koji će uvelike doprinijeti transformaciji Dubrovnika u studentski grad Grad Dubrovnik sudjelovao je sufinanciranjem u iznosu od 30 milijuna kuna.

tjedni220121 1

Rektor dubrovačkog Sveučilišta Nikša Burum i ravnatelj Studentskog centra u Dubrovniku Marko Potrebica zahvalili su Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije na praćenju i podršci tijekom ugovaranja i izgradnje Studentskog doma.

Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo novosagrađenim objektom i poručila kako vjeruje da će novi Studentski dom postati centar studentskog života i učiniti Dubrovnik još vidljivijim na karti sveučilišta.

- Mogu reći da je ovaj Studentski dom zaista jedan od impresivnijih objekata koji je zasigurno podigao kvalitetu studentskih domova u Republici Hrvatskoj i nametnuo novi standard. - rekla je ministrica Tramišak.

Grad Dubrovnik značajnu pažnju posvećuje upravo privlačenju bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju kroz fondove Europske unije, a ista se koriste za kapitalne i infrastrukturne projekte, projekte u obrazovanju, obnovu baštine te podizanje kvalitete života građana. U nepune tri i pol godine putem nadležnog upravnog odjela Grad je osigurao preko milijardu kuna bespovratnih sredstava iz europskih i nacionalnih izvora.

IZDANA DOZVOLA ZA ODVODNJU U ULICI ANDRIJE HEBRANGA

Grad Dubrovnik je za projekt gradnje kolektora oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga u Gružu dobio građevinsku dozvolu. Sukladno dozvoli, planira se izgradnja oborinskog kolektora u ovoj ulici na potezu od Kunske ulice do postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž, u duljini od oko 650 metara.

Ovim radovima riješit će se dugogodišnji problem s oborinskom odvodnjom u ovom dijelu grada. U Ulici Andrije Hebranga, naime, ne postoji cjeloviti sustav odvodnje oborinskih voda, koje za vrijeme obilnih kiša snažno opterećuju samu ulicu, njoj gravitirajuće površine, kao i nizvodno prometno čvorište ove ulice s ulicom Obala Ivana Pavla II.

tjedni220121 3

Izgradnjom oborinskog kolektora omogućit će se prikupljanje oborinskih voda predmetnog područja te njihova dispozicija u more preko postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž. Sustavom kišnih rešetki oborinske vode prikupljat će se s pješačko-kolnih površina i uvoditi u oborinski kolektor te u konačnici disponirati u more preko ispusta u luci.

Trasa oborinskog kolektora položena je sredinom Ulice Andrije Hebranga, u jedini preostali slobodni koridor omeđen postojećim infrastrukturnim instalacijama. Izuzetak je izmještanje dijela trase fekalne kanalizacije na križanju Ulice Andrije Hebranga s Ulicom svetog Križa.

Ujedno će se obaviti i rekonstrukcija postojećeg kanala iz Kunske ulice, koji se nadovezuje na Ulicu Andrije Hebranga, čime Grad Dubrovnik nastavlja po prioritetima rješavati nagomilane probleme oborinske odvodnje na gradskom području. Početak radova očekuje se na jesen ove godine.

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ OBIŠAO GRADILIŠTA PRISTUPNIH CESTA PELJEŠKOM MOSTU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obišao je s ministrpm mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima radove na pristupnim cestama Pelješkom mostu te gradilište tunela Debeli Brijeg.

Prilikom obilaska gradilišta na Pelješcu gradonačelnik Mato Franković istaknuo je projekte koje ova Vlada snažno financijski i institucionalno podupire na području Grada Dubrovnika i Županije, izdvojivši projekte na čiju je realizaciju Dubrovnik čekao 40 godina kao što su cesta Zaton Veliki - Štikovica vrijedna 22,8 milijuna kuna te 70 milijuna kuna vrijedno proširenje i uređenje Lapadske obale, a čija realizacija uskoro počinje.

tjedni220121 5

- Treba uputiti zahvalu ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru, koji su uložili maksimalne napore da Lapadsku obalu u potpunosti financiramo europskim i nacionalnim sredstvima. - rekao je Franković.

Podsjetio je i na projekt uređenja rive na Kalamoti vrijedan 30 milijuna kuna te na značaj putničkog terminala u Gružu, koji je unatoč otporima interesnih skupina vraćen Gradu.

- Putnički terminal u najprometnijoj hrvatskoj luci je željom tadašnje državne vlasti i bivšeg gradonačelnika trebao pripasti privatnoj tvrtki i kao takav postati „banka“ nekoj privatnoj instituciji. To nismo dopustili i zadržali smo ga u svojim rukama. - poručio je gradonačelnik Franković.

Osvrnuo se i na dugogodišnje političko pitanje Pelješkog mosta.

-Pelješki most je projekt koji je trebao biti iznad uskih stranačkih interesa i ideologija, točka ujedinjenja različitih političkih opcija. - kazao je Franković, zahvalivši županu Nikoli Dobroslaviću i saborskom zastupniku Branku Bačiću na iskazanoj ustrajnosti u realizaciji ovog projekta.

Franković je podsjetio kako su tadašnja hrvatska Vlada i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravljali odustajanje od gradnje Pelješkog mosta, nazivali ga „iluzijom za budale“ te su se priklanjali opciji koja bi pet i pol kilometara zalazila u teritorij susjedne države.

GRAD FINANCIRA UREĐENJE I OPREMANJE ORDINACIJE I STANA ZA LIJEČNICU NA KALAMOTI

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti Grada, Grad Dubrovnik razvija mnoge nadstandarde u zdravstvu te sustavno kontinuiranim donacijama pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području, a među njima i Doma zdravlja Dubrovnik.

Posljednja donacija osigurana za potrebe Doma zdravlja Dubrovnik odnosi se na sredstva u iznosu 100.000 kuna, a koja je prema sporazumu ova zdravstvena ustanova dužna iskoristiti namjenski za adaptaciju, opremanje stana i ordinacije za liječnika na otoku Koločepu.
Naime, Dom zdravlja je nedavno objavio da na Koločepu od sredine siječnja živi i radi nova doktorica koja je na otok stigla iz Vukovara. Dolaskom nove liječnice i predmetnim ulaganjem povećat će se razina primarne zdravstvene zaštite na Elafitima.

Samo za financiranje Turističke ambulante na otoku Koločepu iz gradskog proračuna od 2017. godine isplaćeno je 1,2 milijuna kuna, a navedeni iznos odnosi se na troškove plaća te troškove prijevoza liječničkog tima na radu u ordinaciji i izvan nje.

Grad Dubrovnik posljednjih godina njeguje i razvija izvrsnu suradnju s Domom zdravlja Dubrovnik, pa vrijedi podsjetiti da je za potrebe otvaranja pedijatrijske ambulante i ambulante logopeda u Mokošici Domu zdravlja ustupljen prostor u vlasništvu Grada, koji je potom uređen i opremljen, dok je za smještaj liječnice ustupljen i opremljen stan. Grad Dubrovnik također je preuzeo i obvezu osiguranja sredstava za plaće liječnice i medicinske sestre, a iz proračunskih sredstava financirana je i kupnja dvaju sanitetskih vozila za potrebe rada Doma zdravlja, odnosno županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Isto tako, za financiranje Hitnog interventnog tima na Elafitima od 2018. godine, a nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odbio financirati ovu prijeko potrebnu zdravstvenu uslugu, za provođenje iste isplaćeno je 996.571,33 kuna, od čega je u 2020. godini isplaćeno 394.285,70 kuna.

USKORO RADOVI NA JAVNOJ RASVJETI U ŠTIKOVICI

Nakon što je izrađena projektna dokumentacija i provedena javna nabava, izabran je izvođač za izvođenje radova na javnoj rasvjeti u naselju Štikovica. Ugovor za postavljanje temeljne instalacije i temelja za stupove javne rasvjete potpisan je s tvrtkom Medius doo.

tjedni220121 2

Radovi su vrijedni 344.668,75 kuna s PDV-om i odvijat će se paralelno s radovima projekta Aglomeracije kojeg vodi Vodovod Dubrovnik. Sukladno tome i organizaciji gradilišta, planirani početak radova je 01. ožujka 2021., a ugovoreni rok za izvedbu je šest mjeseci.

SANIRAN OŠTEĆENI MOST U ZVIJEZDIĆEVOJ ULICI

Grad Dubrovnik je putem Zavoda za obnovu Dubrovnika privremeno rekonstruirao most u Zvijezdićevoj ulici kod kućnog broja 5. Most je bio znatno konstrukcijski oštećen te ga je bilo potrebno hitno sanirati. Jedna od tri čelične grede koje čine nosivu konstrukciju mosta od korozije se potpuno odvojila od ostatka konstrukcije, dok su druge grede bile degradirane korozijom u potpunosti. Prijetilo mu je urušavanje te je uslijed takvog stanja bila ugrožena sigurnost stanara i prolaznika.

tjedni220121 4

Zavod za obnovu Dubrovnika je nakon stručnog pregleda, interventno privremeno osigurao most od urušavanja odnosno izveo podupiranje mosta. Nakon izrade Glavnog i izvedbenog projekta u skladu s posebnim uvjetima koje je utvrdio Konzervatorski odjel, uslijedilo je izvođenje radova rekonstrukcije. Radove je izvela tvrtka Građevinar Quelin pod stručnim nadzorom Canosa inženjeringa. Realizacija ovog projekta u iznosu od 60 tisuća kuna financirana je iz gradskog proračuna putem programa zaštite kulturnih dobara Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020