laus banner 2021 2

Utorak, 09 Ožujak 2021 11:56

Izdavačka djelatnost DSO-a: Oživljavanje ostavštine Ludomira Rogowskog

U suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU), a u nakladi Hrvatska glazbena bašćina, tiskana je partitura Koncerta za violinu i orkestar „Bucolique“ Ludomira Michała Rogowskog. Život i stvaralaštvo ovog poljskog skladatelja i književnika čvrsto su vezani uz Dubrovnik u kojemu je proveo gotovo trideset godina života, od 1926. do svoje smrti 1954. godine. Nastavak je ovo promoviranja i objavljivanja dubrovačkih djela koje provodi Dubrovački simfonijski orkestar posljednjih godina te izvodeći djela dubrovačkih skladatelja ujedno nastavlja glazbenu tradiciju svoga grada.

Rukopis partiture nalazi se u Državnom arhivu Dubrovnik kojemu je maestro oporučno ostavio sav svoj dubrovački opus. Spomenuto izdanje priredio je Felix Spiller, a uredio Zvonimir Stanislav te Dubrovački simfonijski orkestar. U ovom projektu od iznimne su važnosti rad i posvećenost trojice Dubrovačana bez kojih teško da bi došlo do same realizacije, a to su Vido Peručić, Vinicije Lupis i Denis Ajduković. Njihova briga o glazbenoj ostavštini, istraživanje povijesti DSO-a kao i povijesti glazbe u Dubrovniku, omogućili su praizvedbu koncerta kao i tiskanje partiture, a nedavno je tiskan i klavirski izvadak.

Koncert za violinu i orkestar Bucolique (Concert Bucolique Pour Violon avec l'orchestre) praizveo je Dubrovački simfonijski orkestar 4. listopada 2019. godine u atriju Kneževa dvora uz dirigenta Darrella Anga i solista Daniela Rowlanda u sklopu festivala Stradun Classic. Ovaj koncert emitirat će se 13. ožujka na Dubrovačkoj televiziji u 21.30 sati. Uz Bucolique, publika će moći poslušati Idilu Blagoja Berse, Hommage a Sorkočević Borisa Papandopula kao i izbor iz Biblijskih pjesama Antonína Dvořáka u izvedbi naše proslavljene mezzosopranistice Renate Pokupić.

Rogowski je diplomirao dirigiranje i kompoziciju u Varšavi, nastavio se usavršavati u Leipzigu, Münchenu i Rimu. Odlazi u Vilnius, gdje je osnovao simfonijski orkestar i gdje je bio šef-dirigent nekoliko godina, a zatim u Pariz. Ubrzo postaje međunarodno priznati skladatelj i njegova se djela izvode u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku te Varšavi i Pragu. U potrazi za suncem i morskim ljepotama, 1926. godine otkrio je Dubrovnik. „Utekao sam pred prazninom duha koja prijeti našoj civilizaciji (…) U tišini i samoći samostana sv. Jakova naučio sam mnogo više nego u trci za glazbenim znanjem po Europi. U Dubrovniku sam dosegao umjetničku zrelost.“ – govorio je Rogowski.

U Dubrovniku je skladao velik broj raznovrsnih djela poput oratorija Čudo sv. Vlaha koji je napisao s Ivom Vojnovićem, brojne zborske skladbe, opere i više simfonijskih djela, a brojna je skladao upravo za Dubrovački simfonijski orkestar (primjerice, Dubrovačke impresije).
Dubrovnik se Rogowskom odužio poštovanjem, prijateljstvom i pomoći, priređen mu je veličanstveni sprovod kroz grad, a sada je na nama da čuvamo ono što je Rogowski ostavio Gradu.

„Ova izdavačka inicijativa želja je očuvanja naše glazbene baštine, promicanje naših skladatelja kojima je Dubrovnik bio nepresušna inspiracija te želja za povratkom na glazbene pozornice, kako dubrovačke i hrvatske, tako i europske. U tome, Dubrovački simfonijski orkestar zasigurno mora zahvaliti susretljivosti Državnog arhiva u Dubrovniku, kao i svim vrijednim i angažiranim sudionicima koji su omogući da danas ove materijale imamo u rukama.” - navodi se u priopćenju DSO-a.

rrd

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020