Srijeda, 12 Siječanj 2022 11:33

Izetbegović i Plenković žele zaustaviti projekt HE Dabar

Piše:
Bakir Izetbegović i Andrej Plenković sastali su se u Dubrovniku Bakir Izetbegović i Andrej Plenković sastali su se u Dubrovniku Foto: Vlada RH

Nedugo nakon što se u Dubrovniku sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako je s premijerom Plenkovićem baš u Dubrovniku dogovorio da pokušaju zaustaviti projekt Gornji horizonti.

- Usuglasili smo se u vezi s korištenjem voda za hidroelektranu Dabar, odnosno Gornje horizonte gdje se preusmjerava nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubika vode godišnje iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice što bi napravilo pustinju i u dijelu Hercegovine. - rekao je Izetbegović.

Istaknuo je kako postoji konvencija koja se odnosi na zaštitu okoliša koja ne dozvoljava da se bez dogovora u BiH i bez dogovara sa susjednim zemljama, grade objekti poput HE Dabar i preusmjeravaju vode.

- Radi se o pet, šest milijardi kubika vode godišnje i to bi u potpunosti izmijenilo ekološki sustav u Hercegovini. Tu imamo Hrvatsku uz sebe, da se to ne uradi. Oni bi banalno preusmjerili vode u dubrovačku rijeku, tamo bi se sručile te količine čiste, pitke vode koja sad kroz Popovo polje do Opuzena nahrani i biljke i sav život koji ovisi od vode. Možemo zaustaviti taj projekt. - kazao je Izetbegović.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019