Srijeda, 29 Rujan 2021 13:44

Izglasan preustroj dubrovačke gradske uprave, evo što se mijenja

Piše:

Vijeće je usvojilo prijedlog o preustroju gradske uprave prema kojemu će broj upravnih odjela Grada Dubrovnika biti isti kao i dosad - 11. Naime, Upravni odjel za promet se ukida, odnosno spaja s UO za komunalne djelatnosti. Novi je Upravni odjel za gospodarenje imovinom.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je legitimno da izabrani gradonačelnik složi gradsku upravu onako kako on misli da će biti najbolje, najučinkovitije.

- Zadržavamo jednaki broj upravnih odjela kao i dosad, bit će 11 upravnih odjela, bez službi. - rekao je Franković, pojasnivši zašto se Upravni odjel za promet spaja za Odjelom za komunalne poslove.

- Na početku mog prošlog mandata Upravni odjel za promet i izgradnju i komunalne poslove razdvojili smo na dva odjela, međutim tijekom četiri godine vidjelo se da UO za promet i Odjel za komunalne poslove isprepliću svakodnevno i spajanjem ta dva odjela se vraća sinergija kako bi se brže i efikasnije rješavala pitanja i kako bi građani na jednom mjestu dobili odgovore o pitanjima iz prometa ili komunalija. - kazao je Franković.

Obrazložio je i zašto se ponovo osniva UO za gospodarenje imovinom.

- Upravni odjel za poslove gradonačelnika vraća se na staro ustrojstvo dok će se iz tog Odjela izdvojiti Odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove i u prošlom mandatu je UO za imovinu djelovao samostalno, ali nije imao opće i pravne poslove. Odjel za imovinu trebao bi biti najvažniji odjel grada.- rekao je Franković.

Istaknuo je kako bi pročelnici trebali biti dužnosnici koji s gradonačelnikom dolaze i odlaze.

- Volio bi da pročelnici budu dužnosnici, da dođu s gradonačelnikom i odu s gradonačelnikom jer pročelnici su u svojoj punoj suštini zapravo ministri. Vjerujem da će se u skoroj budućnosti donijeti te zakonske izmjene. - kazao je Franković, osvrnuvši se na eventualna nova zapošljavanja.

- Nova zapošljavanja ne stoje, grad ne povećava broj upravnih odjela već samo radi unutarnji preustroj i organizaciju, a Gradsko vijeće donosi odluke kako to treba izgledati, ali ono bi trebalo dati priliku svakom gradonačelniku da složi svoj tim i zato me žalosti da je Srđ je grad odlučio tražiti da se ova točka makne s dnevnoga reda jer to znači da ne poštuju volju građana koji su mi dali povjerenje. - rekao je Franković.

Đuro Capor (SJG) istaknuo je kako su natječaji za pročelnike farsa jer se u medijima jasno spekulira tko su ljudi koji dolaze na pročelnička mjesta.

- Vidjet će se nakon natječaja jesu li bili farsa ili su to natječaji kojima se svima pružaju jednake prilike. - rekao je Capor.

Franković je potom naglasio kako neće biti uhljebljivanja te naglasio kako natječaji nisu farsa.

- Sve što se zove natječaj ne može biti farsa, svaki natječaj ima natječajnu komisiju, službenike grada koji pred zakonom odgovaraju za ono što rade. Je li mi neke ljude vidimo kao dobra i kvalitetna rješenja? Sigurno da da, ali mi ne utječemo na procese jer je to kazneno djelo za koje se ide u zatvor i za koje se odgovara i zato gradonačelnik ne može utjecati na procese natječaja. Gradonačelnik može svojom odlukom imenovati privremenog pročelnika, sve drugo ide na javni natječaj. - rekao je Franković.

No srđevci su insistirali na pojašnjenju koliki su financijski rezultati reorganizacije gradske uprave i koliko će nas to koštati. Tražili su i odgovor na pitanje koliki je optimalni broj zaposlenih u gradskoj upravi koja je sa 160 navodno nabujala na 300 zaposlenih, a što je daleko više nego u gradskim upravama gradova s brojem stanovnika sličnom Dubrovniku.

- Tko će se ikad više javiti na neki natječaj ukoliko se pokaže da će Mikulić, Brautović, Vojvodić biti pročelnici?! - pitao je Capor.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019