Četvrtak, 12 Kolovoz 2021 13:25

Izgradnja Osnovne škole Cavtat mogla bi započeti krajem 2022.

Izgrađena sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, građena kao montažni objekt, u to je vrijeme Osnovna škola Cavtat bila zamišljena kao privremeno rješenje pa je danas daleko od standarda suvremenog školstva. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić za portal Dubrovnikpress.hr komentirao je dokud se došlo s projektom izgradnje nove cavtatske osnovne škole. Projektna dokumentacija, kazao je Lasić, trebala bi biti gotova do konca ove godine, dok bi građevinski radovi mogli započeti već krajem 2022. godine.

Ukoliko projektiranje nove škole u Cavtatu bude išlo po planu, odnosno bude gotovo najkasnije do početka iduće godine, konavoski načelnik Božo Lasić ističe kako će potom započeti ishođenje građevinskih dozvola.

- Riječ je o dvije građevinske dozvole, prva je za izmještanje visokonaponskog kabela koji ide duž čestice zemlje na kojoj će se graditi škola, a druga je dozvola za samu školu. Gledajte, teško je govoriti o rokovima, ali nadam se da ćemo do konca ove ili početka iduće godine imati gotov projekt i ako sve bude po planu koji smo si zadali, da ćemo do konca sljedeće godine ili početka 2023. započeti s izgradnjom. – kazao je Lasić.

Osvrnuo se i na dugačak put koji je Općina prošla kako bi stigla do ove etape projekta, odnosno do početka projektiranja nove škole koju cavtatski đaci i njihovi roditelji željno iščekuju. Odgovorio je i na pitanje na koji će se način izgradnja nove škole financirati.

- Imamo dvije mogućnosti, prvo je financiranje od strane države, koje je sada moguće zahvaljujući promjeni zakona, dok je druga opcija financiranje izgradnje škole sredstvima iz Europskog fonda za oporavak i razvoj. – rekao je Lasić.

Naglasio je kako se još uvijek škole i vrtići ovog tipa ne mogu financirati kroz EU fondove, ali i dodao kako postoje naznake i obećanja prema kojima će to uskoro biti moguće kroz novi Fond za oporavak i razvoj, inače osnovan da ublaži posljedice krize uzrokovane Covid-19 virusom.

- Pazite, Općina Konavle nažalost financijski ne može podnijeti izgradnju nove škole, iznos je to oko 70 milijuna kuna sa sportskom dvoranom i ostalim potrebnim sadržajima. Dakle ide sve svojim tijekom, imali smo problema s natječajem, bilo je žalbi na natječajnu dokumentaciju pa žalba na izvođača, ali sve su odbačene i završeno je sve što je do sada trebalo biti završeno – zaključio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Vlatko Car

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020