Subota, 15 Lipanj 2024 02:06

IZVRSNA VIJEST ZA VINARE, POSEBNO U KONAVLIMA GDJE JE OVE LOZE NAJVIŠE

Nasadi Malvasije dubrovačke Nasadi Malvasije dubrovačke Foto: DNŽ

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala je službenu potvrdu o priznavanju klona vinske sorte Malvasija dubrovačka VV-141, objavila je Županija dubrovačko – neretvanska.

Proteklih pet godina Dubrovačko - neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle sufinancirali su projekt istraživanja i kloniranja ove vinske sorte. Ishođenjem potvrde o priznavanju klona omogućit će uzgoj većeg broja sadnica te veća proizvodnja vina Malvasija koje je kroz prošlost imalo veliki značaj za šire dubrovačko područje.

Malvasija dubrovačka sorta je karakteristična za južni dio Republike Hrvatske, a najviše nasada ove loze nalazi se na području Općine Konavle.

Malvasija je vino cijenjeno još od doba Dubrovačke Republike. Iako se u jednom trenutku strahovalo kako će ova sorta u potpunosti nestati, intenzivirali su se napori za njenom revitalizacijom. Tako je i prošle godine u Cavtatu održan kongres koji je okupio više od 300 proizvođača Malvasije iz cijelog svijeta, a kada su istaknuti napori za većom, ali i kontroliranom proizvodnjom na području Dubrovačko - neretvanske županije.

JPA