laus banner 2021 2

Srijeda, 13 Siječanj 2021 13:30

Jaki oporbeni blok u Dubrovniku ostaje samo želja

Piše:

Četiri mjeseca prije lokalnih izbora jasno je da od jakog oporbenog bloka koji bi se suprotstavio HDZ-u u Dubrovniku neće biti ništa, naprosto zato jer stvarne oporbe HDZ-u u Dubrovniku niti nema, osim SDP-a. I HNS bi se s aspekta njihova djelovanja u Gradskom vijeću mogao nazvati oporbom da im koalicija s HDZ-om na nacionalnoj razini nije prevelik uteg zbog kojeg lideri ostalih oporbenih stranaka s njima izbjegavaju pregovore o koalicijskom izlasku na izbore. Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić također je oporba HDZ-u, ali je bez potencijala okupiti oporbu kao što je to učinio pred izbore 2009. godine.

Gotovo četiri mjeseca do lokalnih izbora njihov ishod kao da se može predvidjeti. Naime, HDZ će ponovo biti u poziciji sastaviti većinu u novom sazivu Gradskog vijeća, ali je veliko pitanje kako će na tim izborima proći oporba i hoće li uopće biti iznenađenja.

Na Gradsko vijeće po mandate juriša i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Iako naglašava kako listu, odnosno pokret koji stvara neće registrirati u političku stranku, to nikako ne znači da ne računa na potporu pojedinih stranaka, prvenstveno svog bivšeg HNS-a i marginalnog HSLS-a pred čije je vodstvo već iznio određene ponude. Vlahušić računa na pet mandata u novom sazivu Gradskog vijeća. Na platformi okuplja ljude različitih svjetonazora i uvjerenja, među kojima ima čak i bivših HDZ-ovaca, koji su nakon HDZ-a vrludali po drugim političkim strankama.

Vlahušić, kojemu je zbog afere Šipan i izmjene zakona neko vrijeme bilo onemogućeno političko djelovanje, nema potencijal okupiti oporbu s kojom je 2009. izašao na izbore. Lideri strana s kojima je Vlahušić u to vrijeme sklopio predizborni pakt, danas su mahom svi bivši. Vlahušića vide kao isključivog i jedinog krivca za raspad političkih stranaka u Dubrovniku na čijem su čelu u to vrijeme bili. Izbjegavaju priznati da je rasap u njihovim političkim redovima produkt njihove lakomosti i osobnih interesa za čije im je rješavanje alat bila politika.

Dok HNS razmatra Vlahušićevu ponudu, razgovaraju i sa SDP-om, no teško da će se dogovoriti. Oni će na izbore s Vlahušićem ili samostalno. Na prošlim izborima od tzv. stranaka oporbe osvojili su najviše glasova, a pitanje je mogu li taj rezultat ponoviti u slučaju samostalnog izlaska na izbore.

SDP na gradskoj razini za pregovore o mogućim koalicija jest otvoren, od suradnje s Mostom nema ništa u samom Dubrovniku, ali prema srodnim strankama, poput Glasa i HSS-a. S tim se strankama svojevremeno i razgovaralo o kreiranju zajedničke predizborne platforme, ali ona nije stvorena, a četiri mjeseca prije izbora ne može se niti stvoriti. Za to je prekasno. Koalicijski blok koji bi imao ozbiljne namjere pobijediti na izborima već bi odavno nastupao, odnosno javnosti bi njihove politike odavno bile poznate. Takvom bloku izbori bi bili samo drugo poluvrijeme.

Glas je naime u Dubrovniku preslab, a otkad su osnovali ogranak niti su radili na njegovu osnaživanju niti su javno istupali, a niti šira javnost uopće zna za nekog istaknutijeg člana te stranke u Gradu.

HSS, ako ta organizacija u Dubrovniku uopće postoji, bez Vida Bogdanovića je ništa, nema je i potpuno je neprepoznatljiva. Uostalom i nemali broj glasova koji su na prošlim lokalnim izborima osvojili, bili su kapital bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića, a ne lokalnog HSS-a u kojem također nema istaknutijih članova. Nakon što je svoj mandat Bogdanović u međuvremenu stavio na raspolaganje među onima koji su u HSS-u ostali vjerojatno je zavladala panika. Osim što nemaju koga uvesti u Gradsko vijeće, teško da imaju osobu koja bi na mjestu predsjednika te stranačke organizacije u Dubrovniku zamijenila Bogdanovića. HSS bi kroz izborni ciklus čak mogao voditi povjerenik što je krajnje neozbiljno.

U Mostu i DDS-u inače se vole nazivati oporbom HDZ-u. Ovi potonji, s kojima je HDZ, odnosno Mato Franković raskinuo koaliciju, sklopljenu netom nakon izbora 2017., djeluju krajnje jadno dok redovito na sjednicama izglasavaju manje-više sve akte koje predlaže gradonačelnik, čiji HDZ s DUSTRA-om ima stabilnu većinu. Zbog te stabilne većine ne mogu ucjenjivati Frankovića kao što su proteklih godina ucjenjivali bivše gradonačelnike Dubravku Šuicu i Andra Vlahušića.

I Maro Kristić iz Mosta voli se predstavljati kao oporba HDZ-u, no u spinovima kojima se koristi ne bi li zamaglio stvarnost, najčešće se na kraju sam pogubi.

Kvalitetna oporba nisu niti srđevci koju su se nedavno prometnuli u političku stranku, a njihova je suradnja s HDZ-om poprilično perfidna, zaogrnuta nekim građanskim aktivizmom iza kojeg se od trenutka otkad su osnovali stranku više ne mogu skrivati. Fokusirani su isključivo na golf na Srđu, temu koja više malo koga zanima. Doduše u zadnje su vrijeme interese privatnih građevinskih investitora pokušali prikazati javnim interesom.

Domovinski pokret koji je još u povojima i u čijim je redovima na nacionalnoj razini rasulo, niti ima koalicijskog potencijala, niti može ugroziti HDZ. Na izbore mogu eventualno s HRAST-om, čija je je organizacija u Dubrovniku „malo jača”.

hss banner trojanovic

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020