Subota, 08 Listopad 2022 10:39

Je li Dobroslavić uzalud pohodio Beroša? Evo što o ukidanju domova zdravlja kažu u Ministarstvu zdravstva

Piše:
Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Marko Todorov / CROPIX

Čime su se stručnjaci u Ministarstvu zdravstva vodili pri formiraju odluke o novom ustroju domova zdravlja te koji su glavni razlozi ustroja prema kojem bi u budućnosti na području Dubrovačko - neretvanske županije trebao djelovati jedan, umjesto sadašnjih pet domova zdravlja, jedno je od pitanja koje smo uputili Ministarstvu zdravstva.

„Zdravstveni sustav Republike Hrvatske obuhvaća 165 institucija, čiji se rad, poslovanje te organizacijsko upravljanje promatraju s aspekta održivosti i dostupnosti. Predloženom reformom zdravstvenog sustava cilj je postići ujednačeni standard pružanja zdravstvene zaštite na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite s pacijentom u središtu. Stoga postojanje jednog ili više pravnih subjekata koji pružaju zdravstvenu zaštitu na području jedne županije predstavlja isključivo administrativni okvir kojim se provodi organizacija javne službe. Naglašavamo da je svrha reformskih mjera unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu i ojačati ulogu doma zdravlja unutar javnozdravstvenog sustava, i to na području cijele RH.” - stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Na pitanje postoji li financijski izračun eventualne uštede troškova u odgovoru piše: „Vezano uz financijski izračun uštede troškova, željeli bismo pojasniti da svaka statusna promjena rezultira fiskalnim učinkom. Ukidanje, spajanje ili pripajanje određenih pravnih subjekata rezultira uštedama troškova koji se temelje na organizacijskom, nabavnom i administrativnom smislu.”

Zanimalo nas je i je li se uzimao u obzirom specifičan položaj, primjerice Dubrovačko - neretvanske županije, i postoji li mogućnost da se to naknadno uvaži, na što su odgovorili: „Ovim putem možemo potvrditi da su se tijekom predlaganja zakonskih promjena uzimale u obzir geografske i druge specifičnosti RH. U skladu s time, predmetne zakonske izmjene omogućuju da se, s obzirom na specifičnost pružanja zdravstvene zaštite, osnuju podružnice doma zdravlja s voditeljem podružnice kao odgovornom osobom.” – poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva zdravstva također su naveli kako je ministar Vili Beroš razgovarao s dubrovačko - neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, kao i sa svim hrvatskim županima, „upravo kako bi se osigurala potpuna informiranost svih uključenih dionika te kako bi se pristupilo reformi na najbolji mogući način, vodeći se pri tome osnovnim ciljem reforme, a to je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u središtu”.

Naglašavajući na kraju kako je svrha svih reformskih koraka provesti one promjene kojima će pacijent dobiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu iz Ministarstva ističu: „Dodatno bismo željeli istaknuti da će zakonske izmjene biti upućene i u javnu raspravu, gdje će svi zainteresirani moći dati svoje mišljenje i komentare.”