Srijeda, 18 Listopad 2023 12:48

JE LI NAM TO PULJAK HTIO POKAZATI KAKO SE „LUŠTRAJU FERALI”?

Piše:
Puljak „samo luštraje ferale da kurbe mogu bolje pljačkat inglešku flotu” Puljak „samo luštraje ferale da kurbe mogu bolje pljačkat inglešku flotu” Ilustracija DPP

Tek što su državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina i dubrovački gradonačelnik Mato Franković u četvrtak u emisiji Otvoreno sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom „obrisali pod”, eto ti Puljka u Dubrovnik. A od četvrtka do subote nije ništa naučio jer u Dubrovniku je na konferenciji za novinare opet ponavljao iste floskule o turizmu koje je prosipao u Otvorenom, dok grad kojemu je na čelu stenje pod stihijskim turizmom.

Sjećate li se epizode Velog mista kad se u Split u osvit rata iskrcala engleska kraljevska flota? Kad je Mare Mulica s banka na Voćnom trgu vikala kako su sve kurbe smista naučile ingleški dok joj je Picaferaj dobacivao da muči jer će mu od njezine vike popucati cakla od ferali.

Inglešku flotu zamijenili su američki nosači zrakoplova. Eto ih svako malo u Split, s par tisuća vojnika, ali vojska nije problem Splita, grad pod Marjanom kapitulirao je pod razularenim turistima. Uriniraju po fontanama, kližu se po kiši niz Marmontovu, penju se po krovovima, tuku, mrtvi pijani leže po ulicama, seksaju se gdje stignu, povraćaju, urlaju...

Dok Dioklecijanova palača puca po šavovima, Puljak kaže „turizam je pozitivna stvar za grad Split”. Štoviše, hvali se kako su turistički rezultati ove godine u Splitu bili bolji nego u Dubrovniku i kaže kako Mato Franković govori negativno o turizmu.

Dubrovački gradonačelnik u niti jednom trenutku nije govorio negativno o turizmu, upravo suprotno, govorio je o efektima koji su negativni po turizam - onaj održivi, kojemu Dubrovnik teži. Govorio je o zaustavljanju apartmanizacije i nije rekao ništa novo jer to je, prema novom Zakonu, smjer kojim je i Vlada odlučila ići.

Inače, kad su u pitanju apartmani, u stambenim zgradama u Dubrovniku, oni su GUP-om već zabranjeni. To je pitanje Franković riješio puno prije negoli je nastao nacrt novog Zakona o turizmu. I, premda će mu rijetki to priznati javno, pogodio je „u sridu”.

Kad je u pitanju turizam i njegovi loši efekti, Franković, za razliku od Puljka i sličnih blefera i populista, već šest godina rješava grijehe svojih prethodnika, onih kojima je bilo lakše podrediti grad turizmu, onih koji, pretvarajući Dubrovnik u Disneyland, nisu shvaćali koju mu štetu čine. A šteta je tolika da se zbog gradnje podređene prvenstveno apartmanizaciji mladi Dubrovčani mogu stambeno zbrinuti jedino ako pogode sedmicu na lotu. Šteta je tolika da mladi viskobrazovani Dubrovčani koje turizam ne zanima, iz svoga grada bježe u Zagreb i europske metropole u kojima za njih ima posla, a da nije riječ o turizmu i ugostiteljstvu.

Sveučilišnom profesoru Puljku, koji je, prije negoli je postao gradonačelnik, bio zaposlen na tamošnjem Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, valjda ne treba objašnjavati zašto se mladi, koji se ne vide u turizmu, ne vraćaju u Split. Ako ne shvaća, neka baci pogled na ovogodišnje upisne liste na strojarstvu i brodogradnji, a one su toliko porazne da Puljak, kad više ne bude gradonačelnik, na ta dva smjera neće imati kome predavati.

Split inače kroz povijest nikad nije bio turistički, već tranzitni grad iz kojeg su turisti išli prema otocima, na Makarsku rivijeru ili dalje prema Šibeniku. Kako je u tom gradu sva industrija, kao i u ostatku Hrvatske, umrla, jasno je da se stanovništvo, kako bi preživjelo, kao i politika, okrenula turizmu. No, nakon rata, i Dubrovniku i Splitu turizam se zapravo dogodio.

Kad je u pitanju Dubrovnik, Mato Franković prvi je gradonačelnik koji je počeo obuzdavati tu zvijer koja je utekla iz vreće – od ograničenog broja kruzera do buke. Prvi je koji shvaća i promišlja kako Dubrovnik ne može samo i isključivo živjeti od turizma.

Puljak? Pa on je već u kampanji, ali ne za lokalne nego nacionalne izbore. No kako je matematika egzaktna znanost, već se sad može izračunati kako se fizičar malo preračunao. Kako stvari stoje, teško će Centar proći i u centru Splita na parlamentarnim, a čini se i na lokalnim izborima jer u Splitu u dvije i pol godine nije učinio ništa.

Strategiju turizma, plan upravljanja, studiju održivosti, općenito viziju razvoja Splita kao grada? Pa sve će to Puljak prepisati od Grada Dubrovnika, kao i odluku o komunalnom redu, koju zbog raznoraznih interesa ne smije primijeniti. Jer on u Splitu ništa nije učinio, a posebno ne u turizmu. Dok ga Splićani mole da barem uvede red, obuzda razularene turiste, stavi ugostitelje u red, on, rekla bi Mare Mulica, „samo luštraje ferale da kurbe mogu bolje pljačkat inglešku flotu”.