Subota, 29 Lipanj 2024 18:44

KAD STRUNE KROZ OLOVA KLIZE RIBA BOLJE GRIZE

Piše:

Ovrata, orada, komarača, kako god da je zvali i ostale oprezne ribe nerado uzimaju mamac ako pritom osjete otpor pribora. Zato se, kad je god to moguće, izbjegava uporaba dodatnih utega, koji je najčešće neophodan kako bi se pribor mogao položiti zadržati na željenom mjestu. Kompromisno rješenje kojim se pribor dodatno opterećuje, ali mu se smanjuje otpor jest labavi spoj utega i strune. Najprije su se za to koristile olovnice s ušicom ili ulivenom vrtilicom, kroz koje se provlačila struna, a čiji se hod ograničavao lažnim čvorovima i perlicama. No, to rješenje ima veliku manu - takva montaža se vrlo često petljala pri odbacivanju.

Znatno manje se petlja montaža sa strunom koja prolazi kroz provrt u olovnici, najbolje po njenoj uzdužnoj osi. Takve olovnice u cijelom svijetu su poznate kao „slide sinker“ te „line sinker“, a kod nas kao klizne, prohodne ili probušene.

Prohodne olovnice se proizvode u raznim oblicima kako bi se što više prilagodile uvjetima upotrebe. Loptaste pružaju najmanje otpora struni, ali su najsklonije kotrljanju na dnu pa nisu pogodne za upotrebu na strmim dnima. Od loptaste bolje „držanje dna“ te precizniji i dalji odbačaj ima ovalna izdužena olovnica.

Dno najbolje „drže“ plosnate olovnice pa su najbolje rješenje za lov na vrlo strmim i dubokim terenima. No, vrlo su vidljive pa se koriste noću, u mutnom moru te na terenima gdje ribe nisu vidjele puno sistema i prezentacija.

klizna olova 290624 2 min

Ovalne i okrugle, osobito „sapunete“, kako su ponegdje dobile ime jer podsjećaju na oblik trošenog ovalnog sapuna, neznatno, dok šesterokutne i bačvastog oblika značajno skraćuju odbačaj i smanjuju osjetljivost sistema. Najdalje pak lete prohodne olovnice za „rockfishing“ i „surf casting“, o kojima smo pisali ovdje. To su vrlo izdužene kapljaste olovnice s bočno postavljenim „krilima“, stabilizatorima, koji i dobro „drže dno“.

Osim na težinu i oblik, pri odabiru klizne olovnice dobro je obratiti pozornost na pojedine detalje njihovog izgleda i izrade jer oni mogu više ili manje utjecati na kvalitetu olovnice. Zato ih pri kupovini, ali i prije svake upotrebe treba dobro pregledati.

Prvo na što treba obratiti pozornost jest imaju li olovnice po sebi ureze i izbočine jer ako ih imaju izvana sigurno ih imaju i unutar rupe. Te neravnine ubrzavaju habanje i slabljenje struna, koje trljanjem i same stvaraju ureze unutar rupe i tako povećavaju opasnost za habanje. Najviše neravnina ima i stvara se oko otvora, rupe. Izbočine je lako ukloniti i turpijom za nokte, a najbolje rješenje protiv habanja strune i olovnice jest ugradnja plastične cjevčice u rupu olovnice. U tu svrhu mogu se koristiti plastične cjevčice iz kemijske olovke te izolacija, presvlake električnih žica.

Olovnica s plastičnim cjevčicama ima i u prodaju, baš kao i onih s cjevčicama od mjedi, mesinga, koje su najtrajnije. Pri naglom trzaju kod odbačaja olovnice bez tih cjevčica često se deformiraju, sužavaju i stružu po struni ili se šire i nasjedaju na čvorove, vrtilice ili perlice čime gube na funkcionalnosti. Da bi se nasjedanje izbjeglo krajeve rupe je najbolje poravnati.
Cjevčicom postavljenom u kliznu olovnicu može se riješiti ili barem ublažiti problem zaplitanja pribora pri odbacivanju. Ta cjevčica viri s gornje strane olovnice i za ribolov na moru može biti duga 150 do 200 mm, ovisno o dužini priveza poviše kojega se postavlja. Što je privez duži i cjevčica treba biti duži. Cjevčica može biti od metala, ali je najbolja od polu tvrde plastike jer ne treba biti posve kruta, osim za neke rijetke situacije. Veoma je važno da su krajevi cjevčice zaobljeni kako ne bi štetili strunu po kojoj klizi.