Petak, 24 Svibanj 2024 21:10

KAKO ČUVATI UVOZNE CRVE

Naši udičari sve više koriste uvozne crve, između ostalog i zato što se prodaju živi, kakvi su najučinkovitiji. Međutim, takvi ne ostaju dugo jer im je životni vijek izvan staništa kratak, osobito u toplijem dijelu godine. Koliko će dugo crvi živjeti znatno ovisi i o tome kako ih ribolovci čuvaju do ribolova. U ovom tekstu ćemo vam otkriti kako što duže održati živim arenikola, američkog i korejskog, tri uvozna crva koje se najčešće nude na našem tržištu.

Bez sumnje, arenikola je najosjetljiviji među njima i o njemu treba skrbiti odmah po napuštanju trgovine. Iznimno je osjetljiv na promjenu temperature, a optimalna za njegovo čuvanje je između 14 i 18 stupnjeva Celzijusovih. U ribolov ga uvijek treba nositi u hladnjaku. No, ako je u hladnjaku led ili rashladni element, crv nikako ne smije biti u izravnom kontaktu s njima.

Za čuvanje arenikole kod kuće potrebne su dvije osnovne stvari, hladno mjesto i morska voda. Ne smije se držati u hladnjaku jer je u njemu temperatura ispod 10 stupnjeva, koja ubija crva. I doma se može čuvati u prenosivog hladnjaku, ali u njemu treba redovito mijenjati rashladni materijal, elemente, svakih 6 - 8 sati, a led kad se istopi.

U posudi za čuvanje ne smije biti previše morske vode nego tek toliko da prekrije sloj pijeska na kojem se crv osjeća najbolje. Ako crv ugine, previše vode će omogućiti brzo širenje zagađenja i ugroziti ostale crve koje treba držati obvezno u zasebnoj šupljikavoj kutijici. Najmanje jednom dnevno treba provjeriti svaku kutijicu i ukloniti sve eventualne uginule crve. Nakon toga treba promijeniti vodu.

Puno lakše od arenikola na životu je održavanje američkog crva. Najlakše u kućnom hladnjaku, posebno u odjeljku s voćem jer mu je najugodnija temperatura 10 stupnjeva. Na nižim temperaturama je manje aktivan i agresivan pa ne napada ostale crv. Zato je više njih skupa najbolje čuvati na temperaturama 4 do 6 stupnjeva. Na njima može poživjeti do 10 dana. Na samo dva stupnja nižim ili višim od navedenih poživjet će 4 do 7 dana, dok na temperaturama ispod 2 i preko 9 stupnjeva Celzijevih ugiba već nakon jednog ili dva dana. Čuvati se može u originalnom pakiranju, ali je bolje u posudu dodati fini čisti morski pijesak te morsku vodu, tek toliko da prekrije pijesak.

Kutiju treba prekriti kako bi se usporilo isparenje vode. Izvan hladnjaka, ali u vlažnom originalnom pakiranju i na sjenovitom mjestu podnosi i srednje visoke temperature na kojima može poživjeti dva do tri dana.

Od svih uvoznih na životu je najlakše održati korejskog crva. U originalnom pakiranju, pomiješani s grudvicama papirne mase ili humusa, na temperaturama između 8 i 10 stupnjeva Celzijevih, korejski crv može poživiti 10 do 15 dana. Ako je u vlažnom, dobro podnose i više temperature. Tako na dnevnoj temperaturi u hladu može poživjeti 3 do 4 dana. Ma gdje i kako čuvan, preporučljivo je s vremena na vrijeme pogledate kutiju i uklonite sve mrtve crve. Također, ako se humus i papirna masa previše osuši, treba ih natopiti morskom vodom.