Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:41

KAKO DO STANA? HRVATI ODGAĐAJU ZASNIVANJE OBITELJI ZBOG STAMBENIH PROBLEMA

KAKO DO STANA? HRVATI ODGAĐAJU ZASNIVANJE OBITELJI ZBOG STAMBENIH PROBLEMA Foto: dpp

Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer je nemaju gdje zasnovati s obzirom na nedostatak stambenog prostora koji si mogu priuštiti, upozoravala je u četvrtak saborska oporba tijekom rasprave o Strategiji demografske revitalizacije, piše Južni.

''Niti mladi ljudi s nadprosječnim plaćama ne mogu kupiti stan jer su cijene nekretnina jedino po čemu je Hrvatska prvak u EU. Naravno da ne možemo očekivati ništa drugo nego da se odgađa zasnivanje obitelji jer obitelj nemaju gdje zasnovati'', naglasila je zastupnica Možemo Sandra Benčić tijekom saborske rasprave o Strategiji demografske revitalizacije do 2033. godine.

Mladi su danas šest godina stariji u trenutku kad napuštaju roditeljski dom nego što je to bio slučaj 2016. godine, dodala je Benčić koja je nedostatak priuštivog stanovanja ocijenila kao ključni problem mladih generacija.

''Za novac koji je država dala bankama subvencionirajući kamate stambenih kredita, trebali smo graditi stanove za javni najam i staviti ih na tržište pod kategoriju priuštivog najma, s cijenom prilagođenom dohotku kućanstva'', kazala je Benčić.

Umjesto najma stana, Hrvati se puno češće odlučuju za vlasništvo, ustvrdila je zastupnica Možemo, no razlog tome, kaže, nije nikakav kulturološki argument nego nepoštivanje zakona o najmu, navodi Južni, a cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

dpp