Petak, 17 Rujan 2021 14:10

Kako izraditi parangal za lov strijelke skakuše...

Piše:

Zbog njene iznimne grabežljivosti i sve veće brojnosti, strijelka skakuša je sve češći plijen naših ribolovaca. Od svih alata i tehnika kojima se može loviti, kod nas je najmanje u upotrebi, praktično nepoznat lov parangalom na ovu ribu, a koji je učinkovit barem koliko i ostalim tehnikama. Kako je lov strijelke tim alatom posebno uspješan u drugoj polovini godine, osobito u hladnijim mjesecima, sada je pravo vrijeme za upoznavanje s njim.

Premda hranu ponekad traži i uz samo dno, strijelka se u pravilu hrani u površinskom sloju mora. Zato je za njen lov teoretski najbolje koristiti plivajući parangal. Međutim, uske uvale, tijesni prolazi, šira područja luka, marina i ušća te ostala mjesta na kojima se strijelka najbolje lovi u pravilu su prepuna plovila. Osim toga, gdje ima strijelki ima i dosta sitnih grabljivica, a samim time i ribolovaca koji ih love pendulom pri površini. Zbog svega toga, teško je, praktično nemoguće pronaći slobodno mjesto gdje bi se položio plivajući parangal, a da ga netko u prolazu ne zakači, čak i kada je dobro označen. Zbog svega navedenog najbolje je strijelke loviti lebdećim parangalom, koji nije osobito manje učinkovit od plivajućeg.

Iako se strijelka može dobro loviti i univerzalnim, čak i specijalnim parangalom za lov igluna i iglana, najbolji se lovi lebdećim parangalima posebno konstruiranim za njega. Takav parangal se može izraditi na nekoliko načina, a svima je zajedničko da su im privezi (pjoci, primule) djelomično izrađeni od sajlice radi sprječavanja strijeljke da pregrize privez poviše udice.

parangalstrijelka170921 1

Na prvom crtežu je prikazana konstrukcija takvog parangala sa 100 udica koji se s velikim uspjehom koristi u vodama Mediterana. Na oba kraja su mu sidreni konopi promjera 2 mm i dužine po 30 metara. Na gornjim krajevima su im plovci izrađeni od plastike i opremljeni štapom sa zastavicama. Dobro je ako su na njima i signalne svjetleće ampule. Ispod svakog plovka treba biti olovnica od 200 grama čija je uloga da drži zastavu uspravnom. Na drugi kraj vezan je uteg. Najčešće je dovoljan od 2, rijetko do 5 kg, ali je dobro imati i dodatne utege, ako zatreba. Osim olovnice, kao uteg se može koristiti bilo što. Praktično rješenje je manja bloketa, građevinski betonski blok. Radi njegove zaštite od oštećenja na rubove blokete na dio sidrenog konopa kojim se izvodi vezivanje na blok dobro je navući kakvo plastično crijevo.

Tri metra ispod signalnih plovaka konopi trebaju imati omče za spajanje s maestrom, osnovom parangala. Spoj je najblje izvesti pomoću kopči vezanih za krajeve maestre. Maestra može biti od najlona promjera do 0,70 mm, ali i od ribarskog konca. Prednost najlonske strune je što je slabo vidljiva, a konopa što ima veći otpor i bolje drži priveze, čak i ako se jako potežu, što strijelka čini.

Privezi se postavljaju na razmacima od oko 4,5 metara. Izrađuju se od najlona promjera 0,45 mm i duljine oko 150 cm, s nastavkom od 10 do 15 cm izrađenim od sajlice jačine 30 libri, eventualno, najlona promjera 0,70 do 0,80 mm, koji može odoljeti zubima strijelke. Na kraju dolaze čelične udice veličine od 4/0 do 6/0, kratkog tijela, unutra povijenog vrh i s vezištem u obliku prstena. Spoj dva dijela priveza najbolje je izvesti vrtilicom jačine 30 libri, koja sprječava uvrtanje dužeg dijela priveza i maestre. Iako se može vezati čvorom, oba kraja sajlice najbolje je spojiti „cramping“, „puškicama“, cjevčicama za spajanje od aluminija ili „inox“-a, oblika osmice i promjera 0,5 mm.

Da bi sve udice bile na približno istoj dubini, na parangal, u razmacima od 30 metara, treba postaviti 14 plutača. Najjeftinije ih je uraditi od litarskih boca, što uočljivije to bolje, a one nose privez od najlona. Privez završava kopčom za spajanje na maestru. Poviše kopče je klizna olovnica težine 25 do 50 grama, čija je uloga sprječavanje podizanje maestre ka površini.

Strijelka se pretežiti hrani cipolima, gavunom, iglicom, srđelom pa je te sitne ribe najbolje koristiti kao mamce. Osobito su učinkoviti živi cipoli, ali njih je, čak i uginule, vrlo teško pribaviti u potrebnom broju, baš kao i sipice, koje također pripadaju skupini najboljih mamac za lov strijelke parangalom.

parangalstrijelka170921 2

Optimalno rješenje je mamčiti srđelu. Kako to činiti na najbolji način prikazano je crtežom - udica se gurne kroz oko mamca pa izvede kroz škrge na istoj strani, a zatim joj se vrhi gurne na drugu stranu otprilike na zadnjoj trećini dužine mamca.
Najbolje vrijeme za polaganje parangala namijenjenog lovu strijelke je pred izlazak i zalazak sunca, a dobro noću.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019