Petak, 28 Siječanj 2022 19:21

Kako riješiti problem mršenja višenitne strune...

Piše:

„PE“ višenitna struna je podatnija od ostalih vrsta struna, a za razliku od fluorougljične i najlonske nema ni pamćenje, odnosno tendenciju zadržavanja položaja u kome je duže vrijeme prethodno bila, primjerice spirale nakon silaska s kalema. Za neke tehnike udičarenja te je osobine čine boljim, a za neke lošijim rješenjem od fluorougljične i najlonske strune.

Loša osobina najviše dolazi do izražaja u „spinningu“, ribolovu odbacivanjem i privlačenjem varalica. Posljedica velike podatnosti i nikakvog pamćenja „PE“ višenitke najčešće je stvaranju „ptičjeg gnijezda“ nakon odbacivanja, ali i tijekom privlačenja varalice. Nastaje zbog nekontroliranog i neželjenog na jednom mjestu gomilanja zatim mršenja i, najčešće, vezanja strune u čvor.

„Gnijezdo“ najčešće nastaje između role i njoj najbližeg provodnika strune. Kod stacionarne role, glavni uzrok tome je struna namotana do ruba kalema. Zato zbog mekoće s njega najčešće istovremeno silazi nekoliko namotaja strune koji se petljaju, a kad se preklopnik hvatača zatvori, najčešće pretvore u čvor. Problem se pojačava ako su namotaji na kalemu rastresiti, nedovoljno zategnuti. Labavi namotaji stvaraju još više problema kod multiplikatora.

Proizvođači taj problem pokušavaju riješiti na nekoliko načina. Jedan je ukrućivanje višenitke. To rade na dva načina - termičkim spajanjem u ovojnicu površinskog sloja niti te premazivanjem višenitke najlonom. Što je ovojnica deblja, to je bolje, ali je i višenitka skuplja. Osim toga, upotrebom prije ili kasnije ovojnica se troši i problem se povećava.

Ribolovci, pak, taj problem mogu ublažiti upotrebom nešto deblje pa time i kruće strune. Drugo što mogu učiniti je da gusto i zategnuto namotaju strunu na kalem te da je ne namotaju previše, osobito ne na stacionarnu rolu. Najbolje je napuniti tek tri četvrtine, odnosno 4 do 2 mm do ruba kalema.

Dobro rješenje je nakon punjenja kalema novom strunom na njen kraj vezati što težu olovnicu i desetak puta je odbaciti što dalje. Pri odbacivanju treba držati kažiprst blizu kalema i pri kraju leta njime prikočiti isticanje strune kako se ne bi stvorilo „gnijezdo“.

Veoma često „gnijezdo“ nastaje i ispred vršnog provodnika strune na štapu. Najčešće pri „spinningu“ s varalicama koje se vode naglim zatezanjem pa labavljenjem strune. To se može pokušati izbjeći ili ublažiti što širim pokretima štapom, odnosno umjesto štapom trzaje varalicom izvoditi pomoću okretanja ručice role unazad.

„Gnijezdo“ se može pojaviti i nakon naglog ubrzanja pri odbačaju varalice, kad se višenitka sudari s vršnim provodnikom i počne petljati, što se ubrzava s usporavanjem brzine leta varalice. Dok nije bilo višenitke, taj se problem rješavao ili ublažavao pomoću visokih provodnika širokih prstena koji su smanjivali trenje pa time i usporavanje najlona. Međutim, korištenje takvih štapova za „spinning“ pomoću višenitke izazivanje je nevolje. Naime, zbog nemanja pamćenja, višenitka s kalema ne izlazi u obliku spirale nego skoro prave crte pa joj ne trebaju visoki i široki provodnici da se ispravi. Što više, oni su joj prepreka za koje zapinje, usporava se, gomila i mrsi ispred provodnika. Zato „spinning“ višenitkom treba koristiti štapove s „low rider“, vrlo niskim provodnicima s malim unutarnjim promjerom prstena.

Najviše problema sa stvaranjem gnijezda stvaraju stare, raščupane višenitke. Od novih, odnosno kad su ispravne, najviše problema stvara najjeftinija i najlošija „breaide“- upredena višenitka. Za njom slijedi „fusion braid“ - upredena pa kasnije termičkom obradom sjedinjena struna. Umjesto tih bolje je koristiti kvalitetnije višenitke - „fusion“ koje se dobivaju termičkim i kemijskim lijepljenjem niti, odnosno „coated braided“, višenitke izrađene pletenjem upredenih niti i presvučena najlonom.

Pojavu „gnijezda“ može pospješiti, čak i uzrokovati i loša rola. Primjerice, ako joj kalem pri odbacivanju vibrira ili ne vrti kontinuirano, ako ne slaže strunu ravnomjerno, od oboda do oboda, nego više uz njih ili sredinu kalema…

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019