Petak, 24 Studeni 2023 20:24

KAKO S OBALE IZMJERITI DUBINU MORA

Piše:
KAKO S OBALE IZMJERITI DUBINU MORA Foto: Ante Čizmić / CROPIX

U brojnim tehnikama udičarenja važno je znati dubinu mora na mjestu lova. Posebno to vrijedi za lov s obale kalamočom, štapom bez role te udičarenju plovkom. Naime, utvrđivanje točne dubine na mjestu ribolova omogućava postavljanje mamca na željenu dubinu, čime se bira vrsta lovine jer razne se ribe zadržavaju na raznim udaljenostima od dna, a u lovu plovkom omogućava i da on na najbolji način signalizira napad ribe na mamac.

Osim navedenih, još je puno razloga za poznavanje točne dubine dna na mjestu ribolova. Utvrđivanjem njenih vrijednosti u širem području može se steći predodžba o reljefu dna te prema njemu odabrati vrsta lovine i najprikladnija pozicija te tehnika lova. Naime, detaljnim mjerenjem se mogu otkriti izbočine, procijepi, rupe, oaze trave te druga mjesta na kojima se najradije zadržavaju određene riblje vrste. Naravno, postoje i vrste koje dno ne privlači pretjerano, ali krupne ribe koje su nam je najčešća meta, voli upravo promjene strukture dna. One oko prepreka i u udubljenjima traže sklonište ili hranu. Osim toga, i količina dnevne svjetlosti, koja diktira ponašanje svih riba, ovisi o dubini.

Sve su to razlozi za što preciznije poznavanje izgleda dna i dubina na mjestu na kome se namjerava udičariti. Do željenih spoznaja najlakše i najbrže je doći pomoću suvremene elektronike, specijalnog sondera koji se odbacuje s obale. One koji nisu u mogućnosti nabaviti te skupe igračke ili žele maksimalno uživati u ribolovu podsjećamo kako na tradicionalni način izmjeriti dubinu dna s obale.

Precizno mjerenje dubine s obale bez elektroničkih pomagala moguće je samo pomoću utega koji se okomito spušta od površine do dna. To je jednostavan, ali mukotrpan posao. Iako spada u udičarske osnove, mnogi ga rekreativci ignoriraju, pogotovo u onom njegovom dijelu kada je potrebno utvrditi reljef šireg područja. Najčešće se zadovoljavaju mjerenjem dubinu samo na mjestu koje su odoka izabrali. Time se unaprijed odriču boljeg ulova.

mjerenje dubina 241123 1 min

Osnovni dio pribora neophodan za mjerenje dubine je uteg koji služi kao sonda. Uloga mu je da udicu potopi i zadrži na dnu. Ima ih različitih oblika i konstrukcija. Jedan od njih je stožasta olovnica s prstenom na gornjem kraju i komadićem pluta ili kojeg drugog polutvrdog materijala na donjem kraju.

mjerenje dubina 241123 2 min

Sonda se na pribor postavlja tako da se udica provuče kroz njen prsten pa zabode u njen mekani dio. Tako se sprječava spadanje sonde s pribora te udica štiti od oštećenja tijkom postupka mjerenja dubine.

Opisanu sondu vrlo je lako napraviti i u vlastitoj režiji, za razliku od one u obliku štipalice, čija je mana što može oštetiti strunu, a nije pogodna ni za daleka odbacivanja jer spada. Najčešće je dovoljno da sonda teži 5-6 grama, osim možda kod mjerenja dubine u jakom kurentu.

Drugi neophodni dio pribora za je plovak. Postoje plovci posebno pravljeni za sondiranje, ali se ono može obaviti i bez njih, važno je da plovak bude pomični i nosivosti veća od težine sonde.

mjerenje dubina 241123 3 min

Za brzo i precizno mjerenje dubine važno je udicu više puta spustiti na jedno mjesto. Prije prvog polaganja treba procijeniti dubinu na njemu i postaviti plovak na procijenjenu udaljenost od udice na kojoj je sonda. Zatim se sonda položi na željeno mjesto pa ako plovak na zategnutom priboru stoji potopljen znači da je dubina veća od procijenjene, a ako je posve ili većim dijelom u zraku da je dubina manja od procijenjene. Nakon toga pribor treba izvući i pomjeriti plovak od ili prema udici. Kada na zategnutom potopljenom priboru plovak stoji samo s antenom poviše površine mora, nađena je prava dubina.

Tu dubinu je dobro nekako označiti na tijelu štapa, prislanjajući uz njega dio sistema od plovka do udice. Ako se želi loviti na iole većem području, nakon toga postupak treba ponavljati na što više mjesta kako bi se dobila što realnija predstava o dubinama i izgledu dna u lovnoj zoni. U tom slučaju dobivene rezultate je najbolje zabilježiti na karti lovnog područja, makar i vlastoručno izrađenoj.