Petak, 20 Studeni 2020 13:50

Kako što lakše prevariti „kralja priobalja“?

Piše:

Što se temperature zraka i mora sve više snižavaju, raste aktivnost smuduta (brancina, lubina). Unatoč tome, „kralja priobalja“ će i dalje biti vrlo teško uhvatiti udicom. Sitniji će još i zagristi, no kapitalci od pet i više kilograma uvijek ostaju veliki izazov i za najbolje udičare. Evo nekoliko savjeta kako olakšati njegov lov udicom.

Pronalaženje područja na kojem smuduti redovito obitavaju prvi je uvjet uspješnog ribolova. Najbolje mjesta su luke u kojima se redovito čiste ribarske mreže, pristaništa za veće brodove gdje lubin u gužvi lakše ulovi plijen, pozicije s jakim strujama mora, a posebno ušća rijeka i potoka, čak i privremenih. O najboljim mjestima za lov lubina detaljno ćemo pisati u posebnom tekstu.

Ma kako bilo dobro, svako mjesto za lov smuduta dobro je na primjereni način poboljšati, pripremiti za lov. Priprema se prije svega sastoji u višednevnom prihranjivanju, najbolje mrtvom ribom. Dva, tri kilograma srdela ili koje druge sitne plave ribe nekoliko večeri zaredom bačenih u more, potaknut će brancine da redovito dolaze na postu i manje oprezno uzimaju hranu. Što se dulje i redovitije prihranjuju, mogućnosti za ulov lubina kapitalca su veće.

smuduti 201120 3

Manji smuduti mogu se uloviti i danju, ali one krupnije bolje je i lakše loviti isključivo noću. Buka iz ugostiteljskih objekata uz more, brodovi, automobilski farovi, znatiželjni prolaznici i bilo kakvi zvukovi na obali smetaju ovoj ribi. Tek kada svi zvukovi zamru, a obala utone u savršeni noćni mir, kapitalac dolazi po ponuđeno. I tada kada pomislite da je sve idealno, nemojte napraviti grešku i približiti se moru s upaljenom cigaretom ili bilo kojim izvorom svjetlosti jer lubini to vide i najčešće odlazi negdje drugdje.

Umjetni mamci su dobri za lov malih, ali smuduti teži od dva, tri, posebice od pet kilograma njima se mogu prevariti samo na pojedinim mjestima, gdje mogu plivati neposredno uz samo dno. To su najčešće ušća rijeka i otočni prolazi s bržim strujanjem mora. Iako se svake godine zabilježi više ulova kapitalnih smuduta varalicom, treba znati da su krupni ponajprije strvinari, a tek onda lovci na plijen u pokretu. To osobito vrijedi u područjima gdje se redovito u more istresa rezultat čišćenja ribarskih mreže pa nepokretne i lako dostupne hrane ima u izobilju.

Najbolji mamac za velike smuduta su 10-15 centimetara duge ribice te glavonošci. Bukva, girovke, šparmić, širun ili sipica bolji su od srđele zbog tvrde kože koju teže oštećuje sitna riba. Smudut će rjeđe zagristi druge mamce poput velikog morskog crva, raka i sličnih mamaca koji su uspješni za sve ostale vrste riba. U rijetkim prigodama, kada se uspješno lovi danju, prvi izbor je živa kozica, a može poslužiti i živi šparmić manjih dimenzija.

smuduti 201120 2

Nakon što ga uzme, smudut poput ovrate (komarče, orade) nosi mamac i po pet metara prije nego što ga stigne progutati. Kroz to vrijeme ne smije osjetiti nikakav otpor. Na struni zato ne smije biti nikakvog dodatnog utega, olovnice, preklopnik motalice role treba biti otvoren bez obzira na to ima li slobodan hod kalema. Za indikator ugriza najbolje je upotrijebiti neki lagani predmet poput komada „stiropora“, lagane limenke koji će se pri potezu ribe odmah osloboditi s najlona. Dobro rješenje su i elektronski indikatori ugriza, ali im zvučni signali trebaju biti podešeni na minimum jačine.

Strpljenje je važan čimbenik uspješnosti lova smuduta, osobito kad on zagrize. Tada ga treba pustite da ponese mamac barem nekoliko metara pa tek tada kontrirajte, ali ne prejako. Prerana kontra izvući će mu mamac iz usta, nakon čega će proteći dosta vremena dok se ne vrati po ponuđeni zalogaj. Dok lubin noseći mamac poteže strunu možete s velikom vjerojatnošću pretpostaviti o kakvoj je ribi riječ. Mali potežu brzo i živčano, a veliki polagano i kontinuirano. Predugo čekanje prije kontre isto nije dobro jer smudut može osjetiti i samu težinu najlona ili zapinjanje za dno što je dovoljno da odustane.

Način izvlačenje većeg smuduta ovisi o terenu na kojem se lovi. Ako na njemu nema većih zapreka treba samo držati zategnut štap dok se riba ne pojavi na površini. Nakon što zapljuska po površini, treba ga početi polako privlačiti. Prihvatit ga treba tek kad ga se dobro izmori. Kritičan trenutak nastaje kada ga se primakne obali. Ako ga se tada brzo ne prihvati mrežnom prihvatnicom većih dimenzija, smudut će svom snagom pokušati zaroniti u dubinu. U tome će uspjeti ukoliko je kočnica role podešena na veliku snagu. Zato je bolje pred podesiti je na malu, pa tijekom izvlačenja na potrebnu veću snagu. Na mjestima gdje u moru ima prepreka, plutača, konopa, kamenja i drugih prepreka, treba primijeniti drugačiju taktiku izvlačenja plijena. Tu popuštanja nema pa treba loviti s jačim priborom i kočnicom podešenom na veći otpor.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020