laus banner 2021 2

Petak, 26 Ožujak 2021 14:13

Kako upoznati nepoznati teren za ribolov

Piše:

Uspjeh u ribolovu ovisi o brojnim čimbenicima, a njegov izostanak je naročito izražen na mjestima na kojima se po prvi put lovi. No, s nekoliko jednostavnih trikova može se poboljšati uspješnost lova te skratiti vrijeme potrebno da se upozna novo lovno područje. Ovisno o njegovoj veličini, najčešće je potrebno između jednog i tri dana da bi ribolovac udičar dovoljno upoznao neko lovno područje i bio u stanju koncentrirati se na njene najbolje točke...

Taj se posao najbolje odrađuje sonarom. Ako je područje veće ili vrijeme boravka ograničeno, područje je najbolje podijeliti na sektore, a detaljno ispitati samo jedan ili dva sektora, na kojima se planira loviti. Ostatak terena u takvim okolnostima najbolje je u potpunosti zaboraviti.

Želja da se iz nekog velikog područja izvuče maksimum u kratkom roku ima malo smisla, pogotovo ako se ne zna ni kako ni gdje treba loviti. Ovo može zvučati pomalo apsurdno, ali sve mogućnosti jednog velikog područja se ionako ne mogu ni upoznati ni iskoristiti za kratko vrijeme. Ipak, ako ribolovac pažnju usmjeri na manje zone, brže stekne osjećaj za postu, a to može i uistinu povećati šanse da se dođe do uspjeha! Manji dijelovi se mogu lako i u kratkom vremenu upoznati vrlo dobro.

Na koje dijelove ribolovnog područja treba usmjeriti pretragu najlakše je odlučiti se pomoću karti na kojoj su ucrtane dubine i struktura dna. No, ni ako karta nije dostupna, ne treba gubiti samopouzdanje. I obični obilazak područja obalom može otvoriti velike mogućnosti. Većinom se na ovaj način vizualno lociraju ušća, kako malih potoka tako i rijeka, manji otoci, hridi, potonuli predmeti ili veći pojasevi uz obalu.

Područje za koje se odlučite ne treba biti preveliko. Najbolje je odabrati teren takve veličine da ga se u jednom danu može pročešljati najmanje dva do tri puta. Manje vale je najuputnije pretraživati dijagonalno tako da se jednoj zamišljenoj kosoj liniji plovi dijagonalno preko odabranog područja. Pri tom, u povratku, uvijek putanju plovila valja pomjeriti nekoliko metara u stranu, kako bi se istražila što veću površina. Kad se naiđe na neko interesantno mjesto, valja vršiti detaljni pregled potencijalne poste.

Pendula je pak najprimjerenija tehnika lova za ispitivanje terena jer se njome može brzo pretražiti velika površina. Potezati treba varalice, a ne prirodne mamce. Sa „shad“ i „twister“ varalicama se mogu najdetaljnije ispitati mikro lokacije zato što se mogu potezati sporo. No, za pretraživanje većeg područja bolji je „wobler“, teturavac, koga se može povlačiti većom brzinom plovidbe. Dobra je metoda i „rip jigging“, podvrsta pendule s varalicom koja ima „jigg“, olovnu glavu, a koja se povlači po dnu u velikim skokovima. Ploviti treba što sporije uz što češći kontakt varalice s dnom.

Detaljnije pretraživati treba i golim okom vidljiva potencijalno dobre poste kao što su otočići, hridi… Odmah poslije njih treba pretražiti sve neravnine dna, podvodne brijegovi i manja uzvišenja, strmce i ivice, rupe, šljunčane platforme, pjeskovite ploče, obraslo dno, potopljene predmete…

Kad se otkrije i dobro istraži nekoliko obećavajućih mjesta, rezultat lova na njima ovisit će o drugih čimbenicima uspjeha. Primjerice, o providnosti mora, pa njoj kasnije treba prilagoditi debljinu pribora i boju varalice, odnosno mamca. Dobro je dio vremena iskoristiti za lov sitnih riba u svim slojevima mora. Tako se dobiva informacija o dubini zadržavanja te najčešćoj hrani krupnih riba te pribavljaju mamci za njihov lov.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020