Petak, 18 Lipanj 2021 09:55

Kako velikog crva izvući iz rupe...

Piše:

Jednu od najboljih ješki za lov najcijenjenijih jadranskih riba, velikog crva nije lako pronači, o čemu smo pisali prije tjedan dana, ali ni uloviti. Evo kako ga izvuču iz rupe na najlakši način, pomoću zamke, trapule.

Kad se otkrije potencijalno stanište crva dobro je provjeriti je li on u njemu. Iznimno će se rijetko vidjeti u rupi jer se povlači u sigurnost kad god osjeti neuobičajene vibracije, na koje je vrlo osjetljiv. Može ga se pokušati izmamiti primamom od riblje salamure, ali je rijetko kada toliko gladan da bi to učinio. Druga mogućnost je staviti trapulu na rupu bez saznanja da li se u njoj nalazi crv ili ne te nastaviti potragu za drugim njegovim staništem. Ponekad se crv ulovi odmah, najčešće nakon pet do 15 minuta. Zato postavljenu trapulu treba svako malo obilaziti kako se ne bi račićima i ribicama dalo vremena da ga napadnu i oštete. Trapulu treba postaviti pažljivo da se rupa ne bi urušila. Da bi se ubrzao izlazak crva postavljena trapula se može zaliti ribljom salamurom pomoću plastične bočice s rupicom na čepu. Primamljivati se može i ostatcima riba stavljenim u mrežastu vreću postavljenu pokraj trapule.

Mamac ne mora biti smrdljiv, kao što i mnogi iskusni crvolovci tvrde. Umjesto usmrđene sarđele može se koristiti i svježi priljepak, volak ili koji drugi lako dostupni morski organizam. Važno je da mamac bude dovoljno žilav kako ga se ne bi moralo obnavljati nakon svakog zagriza crva. Najbolje je ješku staviti u komad rijetke tkanine koja ga štiti od lakog kidanja, a propušta miris. Najlon čarapa je dobro, ali je gaza bolje rješenje. U komadić tkanine se ubaci mamac, sve dobro stisne i oblikuje u kuglicu. Smotuljak se zaveže komadom najlona čiji krajevi služe za vezanje napunjenog smotuljak za trapulu. Veličina takve kuglice treba biti nešto manja od otvora trapule.

Kad se crv uhvati, treba ga čim prije izvući, no to je delikatan i dugotrajan posao jer se crv snažno odupire širenjem tijela unutar rupe pa će puknuti poteže li se snažno. Najbolje i najlakše ga je izvlačiti stalnim i ravnomjernim potezanjem pomoću plovka. To može biti okruglo ili plosnato motovilo od samolovke, ali i plastična boce od litre ili malo više. No, za sigurno izvlačenje većine crva u boci treba biti samo oko pola do 0,7 litre zraka. Previše zraka, a time i uzgona, moglo bi prekinuti, a premalo ne bi izvlačilo crva. Zato je dobro količinu zraka prilagođavati veličini crva, za što je potrebno malo iskustva.

Nakon što se zakači za trapulu, najbolje pedalj dugom uzicom s kukom na kraju, plovak će stalnom silom potezati trapulu i crva, koji će se sve više umarati, malo po malo popuštati, povremeno potegnuti pa opet popustiti i sve brže izlaziti iz rupe. Tijekom izvlačenja crva će najvjerojatnije napadati i grickati razne ribice, što se mora spriječiti jer i jedan ugriz ribice može uzrokovati pucanje crva. I neoštećeni crv ponekad pukne, najčešće mekši, repni mu dio pri kraju izvlačenja pomoću boce. Naime, što je bliže površini, na bocu djeluje manji tlak vodenog stupa pa se ona širi i povećava plovnost, odnosno silu potezanja. To se sprječava tako da se u bocu pusti još malo vode i smanji joj se plovnost, sila potezanja. Ako unatoč svemu crv pukne, ostatak, repni mu dio valja šakom stisnuti neposredno iznad otvora i laganim potezanjem pokušati izvući.

Izvlačenje se može ubrzati „mužnjom“ crva - šakom naizmjenično jače pa slabije stiskati crva neposredno iznad rupe na što će on reagirati širenjem i skupljanjem tijela te ubrzanije izlaziti iz rupe.

„Mužnja“ je i najbolji način za izvlačenje crva u plitkom moru. Izvlačenje crva prosječno traje 10 minuta. Plijen treba čim prije osloboditi stiska trapule. Pritom treba biti vrlo oprezan jer se često događa da crv pukne tijekom te operacije koju je najbolje obaviti tako da se jednom rukom crv uzme što bliže glavi pa kažiprstom druge potisne klapna trapule da oslobodi crva. Ne treba se bojati ugriza crva jer on nema dovoljno vremena za napad. Oslabađanje, ali i stavljanje crva u spremište najbolje je obaviti pod vodom. Kao spremište je najbolje koristiti plastičnu kanticu ili bocu velikog otvora. No, skoro je nemoguće pod morem staviti nemirnog crva u bocu pa je najbolje istisnuti vodu iz boce, pa je otvorom naniže uroniti što bliže repu crva koji se drži neposredno pod površinom. Nakon što se oslobodi stiska boca će se raširiti i usisati crva.

Na kraju, treba znati da u športsko- rekreativnom ribolovu nije ograničen broj nego težina crva ulovljenih tijekom jednog dana i to na 5 kilograma plus jedan trofejni primjerak. Također, ograničen je broj zamki kojima se istovremeno smije loviti, na najviše dvije.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019