Petak, 12 Siječanj 2024 19:35

KAKVE UDICE KORISTITE? S PLOČASTOM ILI PRSTENASTOM GLAVOM?

Piše:

Broju različitih oblika udica u znatnoj su mjeri pridonijeli i oblici njihovog završetka, glave, dijela koji se nalazi na suprotnom kraju od vrha, a koji služi za spajanje udice s ostatkom pribora. Izgled toga dijela nije osobito važan za lovnost, ali jest za pouzdanost i nosivost udice te cijelog pribora na koji je ona montirana. Zato je važno znati pravilno odabrati udicu s oblikom glave koji je najprimjerenija spajanju s određenim dijelom opreme, tehnici ribolova koja se želi prakticirati te veličini ribe koja se želi loviti!

Problem odabira vrste glave javlja se samo kad su u pitanju najjednostavnije, jednokrake udice. Naime, samo kod njih glava može imati razne, ali danas skoro isključivo oblika pločice i prstena. Za razliku od njih, višekrake imaju glave isključivo oblika prstena.

Udice s pločicom mogu se spojiti samo sa strunom. Pločica, koji mnogi nazivaju uhom, pritom služi kao graničnik na koji se naslanja čvor vezan na vrat udice neposredno uz glavu. Znači, zadatak pločice je samo da spriječi čvor da pod teretom prokliže i spadne s udice. Dovoljno kvalitetno to radi pločica samo ako je barem duplo šira od promjera, tj. debljine vrata udice, pod uvjetom da je čvor kvalitetno vezan.

Pločica se prešanjem formira u razne oblike, nekad samo u ravne ovalne ili pravokutne, među kojima nema primjetne razlike u kvaliteti držanja čvora.

Za razliku od oblika, na jačinu držanja čvora, ali i prodornost udice utjecaj ima savijenost pločice u odnosu na vrat udice. Naime, pločica vrhom savijena na suprotnu stranu od vrha udice bolje drži čvor. Kad je u pitanju prodornost, optimalni kut pod kojim je pločica savijena kreće se od 5 do 45 stupnjeva, ovisno o obliku udice. Za udice pogodan za udice oblika „Aberdeen“, „Crystal“ i slične od 5 do 15, a za „Circle“ i slične preko 30 stupnjeva.

Bolje držanje čvora od ravnih imaju pločice savijene u obliku slova V. Osim toga, one imaju najmanju mogućnost da tijekom borbe s ribom oštete strunu poviše čvora jer je ona u većim dijelom zaštićena unutar savijene pločice.

Udice posljednje generacije, kako ravne tako i V, po sredini pločice imaju uzdužni utor za smještaj strune, koji se kod nekih produžava i na vrat udice. Kod nekih je i utor poprijeko izbrazdan, što sve skupa znatno poboljšava trenje sa strunom a time i jačinu spoja.

Pri odabiru udice s pločicom, osim na oblik dobro je obratiti pozornost i na kvalitetu izrade pločice. Veoma je važno da njeni rubovi ne budu oštri nego zaobljeni kako ne bi strugali i tako slabili čvor.

Izrazita prednost pločaste nad glavom prstenastog oblika je kod nadijevanja živih crva i drugih prirodnih mamaca. Naime, pločaste glave i čvorovi na njima su manji nego na prstenastim glavama pa manje oštećuju mamac.

Udice s pločicom se mogu vezati malobrojnim i u pravilu čvorovima manje nosivosti od onih kojima se mogu vezati udice s prstenastim glavama. Zato se uglavnom koriste za lov klasičnim ometcem, plovkom, bulentinom i parangalom riba teških do pet kilograma, odnosno vezivanje najlonske, fluorougljične te hibridne strune promjera do 0,35, najviše 0,40 mm. Za lov težih riba i vezivanje debljih najlonskih i fluorougljičnih, ali i svih višenitnih struna, prikladnije su udice s prstenom za vezivanje.

Za razliku od onih s pločicom, udice s glavom oblika prstena osim sa strunama mogu se direktno spajati s kopčama, prstenima te vrtilicama, što ih čini prikladnim za lov svim udičarskim tehnikama. Big game je bez tih udica nezamisliv, baš kao i montaže s metalnom strunom. Na penduli udica s prstenom može se postaviti i kao klizna. Za prsten ili ispred njega ( najbolje tako da struna prolazi kroz njega) moguće je vezati bilo koji čvor. Čvor vezan za prsten bolje drži od istovjetnog vezanog za pločicu, čak i ako je nedovoljno dobro vezan. Osim toga, čvor je lakše vezati na prsten nego uz pločicu udice. Zato se manje iskusnim vezačima čvorova preporučuje upotreba udica s prstenom i za vezivanje tanjih jednonitnih struna.