Utorak, 25 Lipanj 2024 16:13

KAKVI SU TO „POTREBNI SADRŽAJI” NA PLAŽAMA? ONI KOJI SU OTJERALI DOMAĆE S NJIH?!

Piše:
Banje s "potrebnim sadržajem", ležaljkama na žalima Banje s "potrebnim sadržajem", ležaljkama na žalima Foto: Mihael Barišić / CROPIX

Vijećnica SDP-a u durbrovačkom Gradskom vijeću Anita Bonačić Obradović i vijećnik SDP-a Saša Škrabić ususret sjednici Gradskog vijeća uputili su danas priopćenje u kojem kažu kako je aktualna gradska uprava zakazala na zadatku izdavanja koncesijskih odobrenja, odnosno dozvola na pomorskom dobru. Pitaju zašto to već nije učinjeno.

Inače, o ovom će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća koncem ovog tjedna, a ne može se reći da u SDP-u nemaju pravo, ali s druge strane nitko, pa ni u SDP-u, da se zapitaju, a zašto bi se uopće trebale davati dozvole i koncesije na pomorskom dobru, točnije, mora li baš svaki kutak za kupanje u Dubrovniku imati nekog svoga „šefa” ili možemo imati javna kupališta kakva smo i imali dok nam nisu zatrebali „sadržaji”.

Naime, baš to, „sadržaji”, u stvari kako oni pišu „potrebni sadržaji” u SDP-u navode kao najveći problem.

„O koncesijama će se napokon raspravljati tek 28. lipnja. Ako ne bude prigovora, što je malo vjerojatno, dozvole će postati valjane danom donošenja. S obzirom na potencijalne prigovore te ponavljanje javnog natječaja za određeni broj koncesijskih odobrenja, možemo očekivati da ćemo biti duboko u srpnju prije nego što sve gradske plaže dobiju potrebne sadržaje, a naši sugrađani i gospodarstvenici budu mogli početi obavljati svoje djelatnosti. Takva situacija ne samo da je sramotna, već direktno šteti lokalnom gospodarstvu i turizmu, tko god bio krivac, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, grad Dubrovnik.” - navode iz SDP-a zaključujući kako je Grad Dubrovnik zakasnio s rokovima za raspisivanje natječaja „čime je gradska uprava prekršila zakon i dovela u pitanje pravovremeno izdavanje koncesijskih odobrenja (dozvola)”.

Dalje oni kažu kako su „problemi koji proizlaze iz ove situacije višestruki” pa nabrajaju: „gospodarski gubitak kako grada tako i koncesionara te indirektno i njihovih obitelji, nezadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva koji ostaju bez ikakvog sadržaja na plažama, odluka nije u skladu sa zakonom.”

Kad u SDP-u govore o navodnoj šteti koji imaju koncesionari, o tome bi se moglo raspravljati na više načina pa i tako da se zapitamo kakvu to štetu može imati koncesionar koji još uvijek nije koncesionar. Nitko sa sigurnošću ne može reći da će mu koncesiju ili dozvolu za rad na pomorskom dobru Gradsko vijeće uistinu i odobriti pa je zapravo rasprava o šteti besmislena. E sad, druga je stvar što su pojedinci unaprijed sebi upisali dobit računajući kako su sigurni dobitnici koncesija ili dozvola. No, Grad Dubrovnik zapravo nije morao raspisati niti jedan natječaj. Ne mora, jer kako rekosmo, a zašto pobogu svaki kutak za kupanje u Dubrovniku mora imati nekog svog „šefa”.

Ah da, ne bismo imali sadržaj da Grad nije raspisao natječaje. Ma koji sadržaj pobogu, porciju oliganja po cijeni kakva restorana s Michelinovim zvjezdicama, kuglu sladoleda od 3,5 – 4 eura, jebene ležaljke, kajake i skutere?!

Što se domaće čeljadi tiče, taj „nedostatak sadržaja” nije nikad bio neki problem da se i okupa, šugaman pod rukom, botija vode i možda kakav sendvič u ruksaku vazda su bili dovoljni. Kad se pročita što kažu iz SDP-a nije jasno kako smo sve one silne godine na kupanju preživjeli bez tog „potrebnog sadržaja”. Dapače, „sadržaj” koji je kao „potreban” otjerao je domaće ljude s mnogih plaža. Pa pogledajte samo primjer katanca na Buži od nekidan, inače na kupalištu gdje su domaći zbog „sadržaja” postali rijetki kao čovječje ribice, bacite oko na Banje koje su i dalje podijeljene na zonu za bogate i siromašne kao u Alan Ford stripu, ma valjda vam ne treba navoditi i mnoge druge primjere. Prema tome, što se normalnih Dubrovčana tiče, „potrebni sadržaji” su bespotrebni, a oni kojima su potrebni neka zajedno s turistima dožive „Mediteran kakav je nekad bio”. Uostalom, kao destinacija upravo to pokušavamo i prodati.