Petak, 10 Veljača 2017 07:34

Kakvom udicom loviti ovrate...

Piše:

Sezona dobrog lova ovrata sve je bliži pa je vrijeme priprema za susret s „prvom damom Jadrana“. Ishod tog susreta, kad je u pitanju pribor za njen lov, uvelike će ovisiti o udici. Evo kako odabrati taj komad žice koji će pridonijeti ishodu susreta u korist ribolovca.

Zbog iznimne snage i tvrdoće čeljusti podlanice, za njen lov se mora koristiti što jača udica koja mora biti i elastična kako ne bi pukla pod pritiskom nego ga izdržala savijanjem i nakon toga više ili manje vratila u prvobitni oblik. Te dvije suprotstavljene osobine imaju samo najkvalitetnije udice. Većina takvih su „kovane“ - udice pravokutnog presjeka čije su dvije kraće strane zaobljene.
ovrateporOvrata je riba koja može narasti do desetak kilograma i 60-tak centimetara. No, prosječna lovna težina joj je 300 do 400 grama, one od kilograma nisu rijetke, ali jesu one preko tri kilograma težine.

S obzirom na veličinu ovrate i njenih usta, za lov do prosječno velike dovoljna je udica širine luka barem 7 mm. Za one do kilograma težine najprimjerenije su široke 10-15 mm. Očekuju li se veće, koristiti treba udice širine do 18 mm, dok za lov kapitalnih treba koristiti one širine 21 mm- najveće koje se kod nas smiju koristiti u sportskom i rekreativnom ribolovu.

Veoma je važna i dužina udice. Naime, ovrata ne guta odmah zalogaj pa joj se udica ne kvači za ždrijelo ili stomak. Ona uzme zalogaj u usta, sačeka, jednim stiskom zdrobi, a zatim ga žvakanjem smrvi. Kad se radi o „tvrdo pakiranom“ zalogaju, najčešće ga potom ispljune, a zatim usisa njegove mekane dijelove. Među njima, osim ljuske školjke ili raka, neće biti ni udice, što znači da se ona mora zakačiti dok je mamac još u ustima, najkasnije u fazi njegovog usitnjavanja. No i tad, osjeti li je, ovrata će izbaciti udicu i mamac. Zato udica za lov „kraljice“ ne smije biti dugačka. Najbolja je ona koja je tek nešto duža nego šira. Tako se može pomicati unutar usta bez zapinjanja vezištem, sve dok vrhom ne zapne u koji uski procjep između pločica, zuba ili za usne.

Zbog istog razloga, osim širine i dužine, veoma je važan i oblik udice. Što joj više savijen prema tijelu, vrh udica će manje dodirivati podlanicu i tako je manje upozoravati na opasnost prije nego je ubode i zakači. Uz to, takve udice bolje drže plijen.

Slijedom svega toga, moglo bi se zaključiti da su kratke udice vrha manje ili više povijenog k tijelu najbolje za lov ovrata. Međutim, to nije u potpunosti točno. I one imaju mane. Prva je već spomenuta osobina da vrhom manje dodiruje ribu, zbog čega se kače kasnije od onih kojima vrh nije povijen ka tijelu. To znači da u lovu njima kontrirati treba kasnije, kad se osjeti da se udica sama zabola, ali iznimno jako.

Drugi nedostatak udica s unutra zakrivljenim vrhom je to što joj je širina luka veća od otvora - razmaka vrha od tijela. Naime, da bi mogla obuhvatiti zub, pločicu ili, najbolje, usnu, udica mora imati određeni otvor. Što je luk i vrh više savijen prema tijelu udice, to je otvor manji u odnosu na širinu luka. To znači da za istu veličinu plijena treba koristiti udice to šireg luka što im je vrh više savijen k tijelu.

Najmanji otvor u odnosu na širinu luka ima udica kod nas poznata kao kružna, a u svijetu kao „Circle“. Vrh joj u odnosu na tijelo stoji pod pravim kutom. Prednost joj je što se neprimjetno pomjera u ustima ribe i tako „traži“ gdje će se zabosti.
circleudicaTakođer, za zabadanje i kačenje joj najčešće ne treba pomoć, a uglavnom se kači za kut usta tako da ga probije, zbog čega veoma dobro drži plijen. Zato je idealno rješenje za lov parangalom, ali i vrlo dalekim bacanjem, kod koga je teško dati brzu i jaku kontru. Nedostatak joj je to što joj je širina u odnosu na otvor velika pa nije prikladna za lov malih ovrata.

Nešto manje šire u odnosu na otvor su udice kod nas poznate kao papagajke, a u svijetu kao „Beak“. Malo su slabije pokretne od kružnih, treba im pomoć da bi se zabole, rjeđe se kvače za usne, a češće zapinju između tvrdih dijelova usta.
beakudicaZato u lovu s njima treba davati i to vrlo jaku kontru te strunu stalno držati zategnutom tijekom borbe kako ne zabodena udica ne bi skliznula sa zuba ili pločice. No, unatoč svemu tome, udica takvog oblika se smatra univerzalnom za lov podlanice u svim uvjetima.
udicaovNo, kad se lovi mekanim mamcima poput velikog pjeskulja i ostalih mekanih crva te školjke prstavac, bolje je koristiti udice kod nas poznate kao „parangalke“, a u svijetu kao „Aberdeen“ (A na priloženom crtežu). One imaju polu okruglu krivinu i vrh paralelan s tijelom, pa podlanici omogućavaju lakše gutanje tih mamaca. Osobito su dobre za lov manjih i srednjih primjeraka te na velikim daljinama. U odnosu na udicu „Beak“ oblika, prednost „parangalke“ je što u lovu s njom treba dati slabiju kontru da bi se zakačila. Međutim, ona se rjeđe zabodu u usne nego zakači između rožnatih dijelova pa pribor na kojemu je ona tijekom izvlačenja stalno treba držati dobro zategnutim.


Češće zabadanje u usne ostvaruje i još manje snažnu kontru zahtijeva udica oblika „Limerick“ (B). Karakterizira je veća krivina uz tijelo, nego uz vrh te vrh paralelan s tijelom. Zbog takvog oblika vrh joj se teže otvara zbog čega je jača od „parangalke“, s kojom dijeli sve ostale osobine i mane te način primjene. Posebno je pogodna za lov malih  primjeraka plovkom u lukama.

Udice ta dva, a posebno „Beak“ oblika, imaju bolje ubadanje ako im je vrh zakrivljen u jednu bočnu stranu. Takve se nazivaju „Kirby“ (D). Skoro isti oblik kao i „Aberdeen“ te „Limerick“ ima udica poznata kao „O'shaughnessy“. No, vrh joj je nagnutim prema tijelu. Zato se češće, ali uz upotrebu veće sile zabada u usne. Kako se pravi od deblje žice vrlo je jaka pa je pogodna za lov srednjih i krupnijih podlanica.
ovratarakPri odabiru oblika i ostalih osobina udice za lov podlanice ovisno o vrsti mamca, za lov rakom samcem ili pjeskuljom najbolje je koristiti udicu oblika „Beak“ i „Aberdeen“. Za lov crvima treba rabiti što tanje udice, bez obzira na oblik, ali nikako one koje na tijelu imaju dodatnu kukice za držanje mamca jer te kukice smanjuju jačinu udice. Kad se, pak, lovi žilavim mamcem poput volka ili kraka hobotnice može se bez problema koristiti udica od debele žice.

Dobro je voditi računa i o obliku i veličini vrha udice. Što je on duži lakše će prodirati, ali i pucati. Zato treba dati prednost kraćima. Prodornost mu ovisi i o obliku. Konusni, vrh okruglog presjeka puno će teže od onog oblika sječiva prodirati u hrskavicu između zuba i ploča u ustima komarče. Na prodornost vrha utjecaj ima i veličina te oblik kontra kuke. Što je ona duža i povijenija prema tijelu udice, to će više otežavati prodiranje vrha, ali će bolje držati mamac.

Također, dobro je voditi računa i o obliku vezišta udice. Prednost treba dati onom u obliku alke. Naime, iako se strunom debljine koja se koristi za lov podlanice dobro može vezati i udica s pločastim vezištem, to je puno lakše uraditi, a čvor će bolje držati kad je vezan za alku.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019