laus banner 2021 2

Utorak, 16 Veljača 2021 19:20

Kalkulacije Boža Petrova

Piše:

„Tko je što povukao?” Tim protupitanjem je prvi čovjek Mosta Božo Petrov odgovorio na novinarsko pitanje je li povukao kandidaturu za župana Dubrovačko – neretvanske županije na predstojećim lokalnim izborima. Naime u pozivu na konferenciju za novinare koja je održana danas, a koji je medijima upućen u ponedjeljak, između ostalog je navedeno kako će se održati „predstavljanje kandidata Mosta za gradonačelnika Dubrovnika i župana Dubrovačko - neretvanske županije”. Zašto onda kandidat za župana nije predstavljen, odnosno zašto Božo Petrov nije potvrdio svoju ili objavio kandidaturu nekog drugog kandidata? Odgovor je jasan – Petrov kalkulira.

Prema rezultatima lokalnih izbora iz 2017. Most je druga po snazi politička opcija u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Naime, lista predvođena HDZ-om za Županijsku skupštinu na izborima 2017. osvojila je 26 431 glasova birača. Mostovu listu poduprlo je 14 748 birača.

HDZ-ovu županu Nikoli Dobroslaviću na posljednjim je izborima Most suprotstavio Nikolu Grmoju. U prvom krugu Dobroslavić je osvojio 29 267 glasova, a Grmoja 16 564 glasa. U dugom krugu slavio je Dobroslavić s 29 623 glasa, dok e Grmoju zaokružilo 19 236 birača.

Iako je pobjedu u konačnici odnio Dobroslavić, rezultat pokazuje kako je HDZ-ov kandidat u drugom krugu zapravo stagnirao, naime, dobio je tek koji glas više nego u prvom iako je bazen potencijalnih birača bio širi. No, rezultat s prošlih izbora također pokazuje kako Mostov kandidat, uz uvjet da rejting te stranke nije u silaznoj putanji, uz potporu više stranaka može detronizirati Dobroslavića. Možda je to razlog zašto Petrov odugovlači.

Naime, jasno je da Petrovu za konačnu pobjedu treba šira potpora. Kako je bazen na desnom spektru poprilično plitak, htio ne htio, mora grabiti u onaj lijevi koji je nešto dublji u kojem su glasovi koji su Petrovu itekako nužni.

Na Petrovu je da nudi pa je to i učinio. Pred SDP je izašao s prijedlogom da ga podrže u kandidaturi. Obezglavljeni SDP u toj je ponudi vidio svoj spas pa su brže bolje na sastancima redali lidere drugih stranaka s kojima su inače koalirali, nudeći svima da podrže Petrova. Čak su i bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću nudili da se svrsta u taj veliki antihadezeovski blok.

Ono što je županijski SDP bio spreman podržati, vrh te stranke je odbacio. No, dogovor je ipak moguć u jednom drugom obliku. Naime, župan, tko god on bio, ništa je bez Županijske skupštine u kojoj ima svoju većinu. Da bi bio ključan igrač u Županiji, Petrov niti ne mora bit župan. Može, recimo, biti predsjednik Županijske skupštine kojega će izabrati većina. Taj je scenarij izvjestan. Nisu li ga Most i SDP imali spremnog pred parlamentarne izbore? Da je SDP-u pošlo za rukom osvojiti veći broj mandata taj bismo scenarij u obliku programske potpore imali na snazi na državnoj razini. Scenarij je to sličan onom u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika u kojem Most i DDS koji je izbačen iz koalicije s HDZ-om za HDZ „utiho” redovito dižu ruke.

Da nešto sprema, Petrov koji informaciju o svojoj kandidaturi nije ni potvrdio ni demantirao, jasno je i iz njegove izjave kako je dobio „fine informacije s terena koje prvo želi podijeliti sa svojim članstvom”.

Vjerojatnost da Petrov igra na efekt šoka kao što su u Mostu igrali na kontinentu kad su na svoju listu privolili bračni par Raspudić - Selak je vrlo mala i on sam se i dalje čini kao zasad najozbiljniji kandidat, uostalom i kao najozbiljniji protivnik Dobroslaviću. No, eventualna pobjeda za Petrova bi značila političku prekretnicu. Naime, u slučaju da bude izabran za župana morao bi se odreći svog saborskog mandata. Župani ne mogu biti saborski zastupnici, a što je predsjednik stranke bez saborskog mandata...

Ne, Božo Petrov ne blefira, već važe i kalkulira. Križaljku je složio i čeka potvrdne odgovore od onih kojima je ponudio suradnju.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020