Utorak, 17 Listopad 2023 12:42

KARAMATIĆ: UKINITE SVA PRAVA OPORBI, A U SLJEDEĆEM KORAKU UKINITE I OPORBU

Piše:
Sjednica Županijske skupštine Sjednica Županijske skupštine Foto: DNŽ

Burna je i duga bila rasprava o izmjenama Poslovnika o radu Županijske skupština Dubrovačko – neretvanske županije. Oporba, koja je još ljetos vjerovala kako će na zajedničkim koordinacijama s HDZ-ovom većinom izbrusiti korektan prijedlog koji će svima odgovarati, ostala je razočarana. Štoviše, smatraju kako ih vladajući HDZ reduciranjem prava na replike i smanjenjem vremena za postavljanje vijećničkih pitanja, zapravo želi ušutkati. Tako je Ivo Karamatić (SDP), priznao da je naivac.

- Naivac sam! Shvatio sam da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Sve što smo tražili niste promijenili nego ste nam još više reducirali prava. - kazao je Karamatić.

Dodavši kako je prijedlog Poslovnika put u jednoumlje, predsjednici Skupštine Terezini Orlić spočitao je da je prevarila oporbu.

- Niste korektni jer ste na zadnjem međustranačkom sastanku rekli da ćemo se ponovo naći, nismo se našli. - kazao je i tražio da se javi autor novog prijedloga poslovnika.

- Čiji je ovo veleumni prijedlog, Tko je predlagatelj, Klub HDZ-a, tko je lučonoša ukidanja demokracije u ovoj Županijskoj skupštini. - pitao je Karamatić te poručio HDZ-u da se varaju ako misle da će reduciranjem prava vijećnika ušutkati oporbu.

Vladajućima je poručio kako se novim Poslovnikom dokidaju i njihova prava.

- Ali vas to nije briga jer vi ste tu samo da dignete ruku, za vas netko drugi misli. - rekao je HDZ-ovcima.

Naime, umjesto tri, na koliko su dosad imali pravo, vijećnici će od sjednice u prosincu moći postavljati samo po dva vijećnička pitanja u trajanju od po dvije minute dok će im župan na svako od pitanja moći odgovarati po pet minuta.

- Ukinite sva prava oporbi, a u sljedećem koraku ukinite i oporbu. - uzviknuo je Karamatić koji se potom zahvaljivao Franji Tuđmanu.

- Od '97. sam vijećnik u Skupštini. Počet ću redovno palit sviće Franji Tuđmanu, predsjedniku s autokratskim ovlastima, koji je dozvolio da mi ovdje pitamo. Hvala ti doktore Franjo! - uzviknuo je Karamatić.

Teo Andrić je podsjetio Karamatića kako su i vladajući i oporba imali stav da poslovnik treba mijenjati te je dodao kako je današnja sjednica pokazala zašto su promjene nužne.

- Vi ste izašli jedno 75 puta, a mi četiri. Peglali smo se tri sata na jednoj točki, a od ta tri sata, dva smo izgubili na priču koja nema puno veze s točkom, a sve se moglo reći u jedan sat. - rekao je Andrić.

Odbijen je i prijedlog oporbe da vijećnička pitanja umjesto jednog traju dva sata. No, Andrić smatra da oni pozornicu i dalje imaju. Oštro je poručio oporbi, odnosno vijećnicima Mosta da će im svi amandmani na poslovnik biti odbijeni.

Vijećnik Marko Giljača (SJG/Možemo) kazao je da vladajućima ne bi trebao biti problem da svi imaju priliku postavljati pitanja.

- Izdržite, u političkoj ste utakmici i ne vidim u čemu je problem da pitanja duže traju. Nećete nam staviti brnjicu, a ovaj je prijedlog na vašu sramotu. - rekao je Giljača.

Istaknuvši kako su ga davno naučili da se nikad ne igra s ironijom, a nakon što je Teo Andrić rekao kako većina oporbenih vijećnika nakon pet glavnih točaka ode doma, u raspravu se uključio i Mišo Krstičević (SDP), koji je rekao kako poslovnik koji je predložio HDZ treba županu omogućiti lakši život dok sjedi na sjednici.

I dok su se HDZ-ovci često pozivali na demokratsko društvo, Krstičević im je uzvratio da demokratsko društvo ne postoji.

- Mi imamo klasičnu tiraniju većine nad manjinom, to se danas ovdje događa. Davno je definirano da je tiranija većine puno gora od tiranije pojedinca.- kazao je i predložio da zajedno učine korak naprijed.

- Ajmo definirati dodatne razine demokratičnosti i napretka zajednice, koristeći nešto što se zove pozitivna diskriminacija, pa će netko tko je u podređenom položaju dobiti veća prava, ali o tome nema zamisli jer to su strani pojmovi. Ovaj prijedlog promjene poslovnika postoji radi župana i ja to shvaćam iz pozicije gradonačelnika Ploča jer je i meni s mojim prethodnikom Krešom Vejićem kao vijećnikom bilo teško komunicirati. - kazao je i dodao:

- Brodovi su sigurni u lukama, ali oni se grade da bi plovili i po olujnim morima. Tako i političari moraju biti spremni diskutirati o onome što je aktualno, a ne da bježe u područja u kojima će biti zaštićeni od nekih pitanja – rekao je Krstičević, koji se potom obratio županu.

- Župane, s ovim izmjenama ćete dobiti oporbu koja će biti još više motivirana da vas kritizira. Kritika nije samo pozitivna ili negativna, ona može biti točna ili netočna, a danas se uvriježilo mišljenje da je kritika nešto negativno. - kazao je Krstičević.

Budući da pločanski gradonačelnik Krstičević, koji je danas po prvi put ušao u Skupštinu stvari ne gleda plitko, replicirao mu je stranački kolega Karamatić,

- Zamolio bi kolegu Krstičevića da s jedne političko – filozofske razine svoje izlaganje radi razumljivosti kolega spusti na jednu nižu stepenicu. - predložio je Krstičeviću Karamatić.

Kazao je kako nikad vijećnicima opozicije ne bi ukidao pravo na stav.

- Vijećnici bi trebali slobodno govoriti bez ikakve zakonske ograde. Ne može vam niti jedna stranka ili partija oduzeti pravo na stav, posebno se to pravo ne može oduzeti opoziciji i onaj koji nije spreman prihvatiti tu ulogu i demokratske standarde, taj ne razumije demokraciju i način na koji ona funkcionira. Ova govornica i ovaj prostor bi trebali biti naša sigurna kuća u kojoj možemo reći ono što mislimo. - kazao je Karamatić.

- Apeliram na savjet vladajuće većine da ovaj prijedlog zaustavimo. Ovo poslovnik mijenja na gore i to je vaše pravo, ali dovodi do još dubljeg i jačeg revolta i u budućnosti ćemo biti još direktniji i opasniji po opoziciju i lik i djelo. Ovo je najrestriktivniji poslovnik kad su u pitanju prava vijećnika. - rekao je Karamatić.

Poručio je županu da mu je svako nabačeno pitanje oporbe, ma koliko bilo neugodno, zapravo prilika za gol.

Inače, većina u Županijskoj skupštini je usvojila izmjene poslovnika o radu koje je predložio HDZ bez konzultacija s oporbom, a Mostu su odbili čak 11 amandmana.