Srijeda, 05 Lipanj 2024 16:49

KLAPA AMFORA U ŠVICARSKOJ POKRENULA EMOCIJE, TRAŽIO SE JOŠ JEDAN KONCERT

Klapa Amfora Klapa Amfora

Na poziv organizatora klapa Amfora sudjelovala na 3. međunarodnom festivalu Bourdon u Dombressonu, gradiću blizu Neuchâtela u Švicarskoj.

„To je bila izvrsna prilika za promociju grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, ali i Republike Hrvatske te klapskog pjevanja koje se nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine. Nastup na Festivalu Klapi Amfora predstavlja snažan poticaj da klapska pjesma nadalje živi provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera popularizacije da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.” - kažu članice klape.

Festival se odvijao 1. lipnja na tri lokacije u Dombressonu, u crkvi i na otvorenom. Sudjelovalo je oko 500 izvođača u 28 različitih glazbenih skupina iz nekoliko europskih zemalja.

Osim sudjelovanja u redovnom programu Festivala 1. lipnja, zbog velikog interesa publike klapa je održala još jedan koncert u Valenginu sljedećeg dana.

Na koncertima klape Amfora su bili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Švicarskoj, veleposlanica dr. Andrea Bekić sa suprugom i prvi tajnik veleposlanstva Saša Ćvrljak.

„Oduševljene smo toplom dobrodošlcom i srdačnošću naših domaćina u Dombressonu. Posebno smo ponosne što smo ih upoznale s njima dosad nepoznatim načinom klapskog izvođenja glazbe i na taj način promovirale klapsko pjevanje, naš Grad i Republiku Hrvatsku.” - navode članice klape Amfora.

„Glazbi nije potreban jezik, pa iako publika nije razumjela tekstove naših pjesama, klapsko pjevanje je kod njih izazvalo vidljive emocije, što se vidjelo i po velikom odazivu na naše koncerte koji su bili nagrađeni dugotrajnim aplauzima, a neki su bili toliko dirnuti da su čak i suzu pustili.” - kažu one.

JPA