lausnekretninebanner

Subota, 07 Studeni 2020 19:09

Klasteri turističkih zajednica, o čemu je riječ i hoće li se pojedine TZ gasiti, odgovara Vladimir Bakić

Plan destinacijskog upravljanja i smjernice za izradu programa rada turističkih zajednica bile su teme rujanske sjednice Turističkog vijeća TZ Dubrovačko - neretvanske županije. Naime, Strategijom razvoja turizma Dubrovačko – neretvanske županije, a u skladu s nizom turističkih zakona predviđeno je turističke zajednice na području Županije udružiti u klastere, a kako bi se omogućilo bolje promoviranje turističkog proizvoda i destinacije.

Piše: Nikolina Metković

Plan desitnacijskog upravljanja, ističe direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić, iznimno je dobar i ambiciozan, ali na njega trenutno utječe korona i nemogućnost da se predstavnici Turističke zajednice normalno sastaju, razgovaraju te iznose svoje primjedbe i ideje koje bi u konačnici dovele do njegove što kvalitetnije realizacije.

Turističke zajednice na području Županije podijeljene u četiri klastera, odnosno područje Dubrovnika s Mljetom, dolinu Neretve, Pelješac te otoke Korčulu i Lastovo ne bi samo imale mogućnost bolje promocije destinacije, njezinih obilježja i sadržaja, već bi puno bolje iskorištavale i sredstva iz Fonda predviđenog za manje turističke zajednice koji bi grupirane na tržištu djelovale udruženo.

NOSITELJI MARKETINŠKIH AKTIVNOSTI MORAJU BITI TURISTIČKE ZAJEDNICE S VIŠE OD MILIJUN NOĆENJA

- Već ranije je donesena Strategija razvoja turizma Dubrovačko – neretvanske županije u kojoj je definirano šest klastera, odnosno područja koja trebaju razvijati međusobnu suradnju, a koja u razvojnom smislu funkcioniraju kao cjeline. U međuvremenu je usvojen Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji afirmira taj model destinacijskog upravljanja i daje mogućnost udruživanja turističkih zajednica na dva načina. Prvi način, koji je i ranije bio moguć, je ukidanje određenog broja manjih turističkih zajednica i osnivanje jedne kao pravne osobe, a što je, već sam kazao bilo moguće i u prijašnjem zakonu. Cilj je naime da se turističke zajednice na nekom području udružuju u projektnoj suradnji na razvoju destinacije i njezinih sadržaja i u tom smislu smo na području Dubrovačko – neretvanske županije definirali četiri klastera, odnosno dva postojeća, otoke Mljet i Lastovo smo pridružili određenim područjima (Mljet s Dubrovnikom, Lastovo s Korčulom, op.a.) jer zakon predviđa da se uz razvojne projekte izrađuju i marketinške aktivnosti, a njihovi nositelji, sukladno zakonu, moraju biti turističke zajednice koje ostvaruju milijun i više noćenja. - kazao je za Dubrovnikpress.hr direktor županijske TZ Vladimir Bakić.

- Udruživanjem u klastere turističke zajednice moći će racionalnije poslovati, zajednički donositi odluke, a što inače još uvijek svaka turistička zajednica radi pojedinačno. Sve te aktivnosti, kroz udruženost u klastere, usklađivale bi se regionalno, odnosno sa županijskim turističkim zajednicama koje donose strategije i daju operativne upute za svaku godinu rada prije nego se programi usvoje. - rekao je Bakić.

Turističke zajednice, ističe Bakić, inače su i prije surađivale, ali više neformalno, odnosno nije ih vezivao nikakav sporazum.

- Zakonom je praktički propisano nešto što je i ranije postojalo, ali je prijašnjim zakonom bilo drukčije uređeno. Dakle, udruživanje u klastere nije ništa nepoznato, već je sada sve to kroz zakonske odredbe jasnije definirano. Naime, dosadašnje suradnje među turističkim zajednicama nisu bile u formi nekog čvrstog sporazuma, a što bi sad bio slučaj jer bi vezane sporazumom turističke zajednice, kad dogovore projekte, mogle dobiti i određena sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice pri Hrvatskoj turističkoj zajednici u koji se ulijeva dio sredstava iz uplaćenih članarina i turističke pristojbe. - rekao je Bakić.

NEĆE DUBROVNIK OSIROMAŠITI AKO DUBROVAČKA TZ PROMOVIRA KONAVLE, ŽUPU I PRIMORJE

Kao primjer udruživanja u klaster, Bakić ističe Istru, odnosno Turističku zajednicu grada Poreča i sporazum o suradnji sa četiri manje tamošnje turističke zajednice.

- Turističke zajednice moći će zajednički razvijati cijeli niz programa, mogu se objediniti. Recimo, imao sam priliku vidjeti nacrt sporazuma koji se Turistička zajednica grada Poreča, koja je među bogatijima u državi, sprema potpisati sa četiri okolne turističke zajednice na području Poreštine od kojih dvije turističke zajednice imaju solidan proračun dok su druge dvije siromašnije, ali postigli su dogovor prema kojem će najveća među njima, dakle porečka TZ, nositi projekte i biti najaktivnija u promidžbi tog područja. I to je zapravo smisao zakona, da oni koji su teritorijalno bliski intenziviraju suradnju i iskorištavaju potencijale koji im se nude. Dakle, niti će Dubrovnik osiromašiti, niti će nešto izgubiti ako bi dubrovačka TZ intenzivirala suradnju s okolnim turističkim zajednicama i bila nositelj promocije Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja jer cilj je da kroz oplemenjivanje i razvoj novih sadržaja kojih u Dubrovniku nema, a postoje u njegovoj okolici. - kazao je Bakić, odgovorivši na pitanje kako na udruživanje u klastere gledaju u turističkim zajednicama na dubrovačkom području.

- nije bilo konkretnih izjašnjavanja, ali ni rasprave jer su nam sastanci limitirani zbog mjera koje su na snazi radi korona pandemije, ali razgovori se vode i vjerujem da ćemo kolege uspjeti afirmirati, jer zaista je dovoljno argumenata da kroz zajedničke aktivnosti i projekte realiziramo udruživanje ili da ukidajući turističke zajednice koje sad postoje stvorimo jednu koja bi bila pravna osoba i djelovala bi za šire područje. Naime, u zakonu je i prije bila predviđena mogućnost ukidanja nekih turističkih zajednica, odnosno njihova udruživanja. Primjer su turističke zajednice na području Baranje gdje ih je bilo četiri i objedinili su se u jednu. - rekao je direktor TZ Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić.

- Mi smo bili motivirani kolegama prezentirati podlogu i smjer. Ovo je inače jedna tema koja traži sadržajnu raspravu, neće tu biti „uvjeravanja” po principu uzmi ili ostavi. Zaista je cilj kroz kvalitetnu raspravu, kroz mišljenja, primjedbe i prijedloge kolega izaći s najboljim rješenjem i za turističke zajednice i za destinaciju prema Strategiji razvoja turizma u Dubrovačko – neretvanskoj županiji u čemu upravljanje destinaciju od iznimne važnosti. - zaključio je direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020