Utorak, 09 Veljača 2021 14:08

Koalicija dogovorena: HNS će podržati Vlahušića kao gradonačelničkog kandidata

Piše:

Na predstojećim lokalnim izborima dubrovački HNS kao kandidata za gradonačelnika podržat će bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića koji na lokalne izbore izlazi kao nezavisni kandidat s listom Dubrovnik – naš Grad. Kao što je već pisao portal Dubrovnikpress.hr, predsjednica gradskog HNS-a Nataša Gabričević bit će kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Između ponude predsjednika GO SDP-a Jadrana Barača i ponude bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, HNS je ponudu, koju im je Vlahušić ostavio na stolu, ocijenio boljom. Naime, SDP je, kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr, HNS-u nudio tzv. prolazno mjesto na listi za Gradsko vijeće dok je Vlahušić uz prolazno mjesto ponudio i mjesto zamjenice gradonačelnika.

HNS dakle neće na svibanjske lokalne izbore izaći u koaliciji sa SDP-om jer su njihove procjene očito išle u smjeru da Vlahušić, koji je bio tri puta izabran za gradonačelnika, ipak može više nego SDP. Da Vlahušić još uvijek ima dobar rejting među biračima pokazala je nedavno i HDZ-ova anketa.

Na prošlim lokalnim izborima, na kojima je Vlahušiću zakonom bilo onemogućeno kandidiranje, HNS, koji je na izbore izašao s HSLS-om, osvojio je 2 095 glasova birača, odnosno nakon HDZ-a, HNS je bio druga politička opcija po osvojenom broju glasova.

SDP se s osvojenih 1 463 glasa na prošlim izborima i nije baš proslavio pa je u HNS-u očito prevagnulo mišljenje kako SDP u međuvremenu nije popravio svoj rejting, odnosno da ne može na svibanjskim izborima polučiti rezultat znatno bolji od onog 2017.