Nedjelja, 05 Studeni 2023 17:09

KOJA SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U HRVATSKOJ

Ilustracija Ilustracija Foto: Ante Čizmić / CROPIX

U odnosu na listopad prošle godine zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja, objavio je u analizi Ekonomski institut Zagreb navodeći također kako je rast potražnje za radnicima bio 4,2 posto.

Što se tiče pojedinih zanimanja najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja i dalje drže programeri koji su s 11. mjesta pali na 27. što bismo mogli nazvati iznenađenjem, a najveći rast liječnici i stomatolozi koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženijeg zanimanja u listopadu 2023.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova na 44,8 posto.

Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine.

dm