Srijeda, 30 Siječanj 2019 14:24

Koji je spas za palme u Cavtatu...

Piše:

I u Općini Konavle čine sve ne bi li palme na cavtatskoj rivi zaštitili i očuvali od palmine pipe, stoga ni čudi da je na sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle postavljeno pitanje što se radi ne bi li palme opstale, a što je pitao vijećnik Srđan Meštrović.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić kazao je kako će se u dogledno vrijeme možda morati posegnuti i za nekim drugim rješenjima, poput sadnje česvina, ako se palme pod najezdom nametnika ne uspiju očuvati.

-Svako tretiranje palmi stoji nas oko 20 tisuća kuna, a mi smo među prvima o napravili. Žao mi je zbog vizura Cavtata, palme su 30-tih godina prošlog stoljeća donesene iz Herceg Novog i postale su dio Cavtata. Nažalost njima nema spasa i moramo pod hitno naći što staviti umjesto njih. To moramo napraviti već u idućim mjesecima. Česmvna je možda najbolje rješenje.- rekao je načelnik Lasić.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Općine Konavle Miljenko Mikulić kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako postoje i neke nove metode zaštite kojima bi se palme u konačnici mogla očuvati.

- Palme u Cavtatu nisu u toliko lošem stanju, ali se na pojavio nametnik i mi smo preventivno djelovali i u prosincu kada smo ih tretirali, i u siječnju smo još jednom ponovili taj postupak. Inače, tijekom zime nametnik je u stanju hibernacije i čim se aktivira mi ćemo ponoviti cijeli postupak zaštite. Zaražena je samo jedna palma jer smo od prve pojave štetnika u 2016. na vrijeme reagirali i od tada redovito u suradnji s tvrtkom Đardin d.o.o. tretiramo palme zaštitnim sredstvima. - rekao je Mikulić, istaknuvši kako postoje i neke nove metode tretiranja palminih stabala koje bi mogle biti efikasne.

- Palme su simbol Cavtata i zaista u Općini radimo sve kako bismo ih uspjeli očuvati. Postoji i nova metoda zaštite palminih stabala prema kojoj se zaštitna sredstva injektiraju direktno u deblo palmi, a procjena struke je da ćemo cavtatske palme ipak uspjeti spasiti baš zbog pravovremenog reagiranja. Postoji još jedna metoda koja je onako malo drastična, a radi se o piljenju debla i premazivanja smolom, ali to nam je zadnja opcija. Nadam se da neće do toga doći jer zaista radimo sve što je u našoj moći da spasimo cavtatske palme. - rekao je pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama u Općini Konavle Miljenko Mikulić.