Nedjelja, 05 Veljača 2023 14:16

Koliko djeca pohode Kazalište Marina Držića...

Piše:
Iz predstave „Orašar” Iz predstave „Orašar” Foto: KMD

Brojne predstave za djecu i mlade, poput „Blizanki”, baletno dramske predstave „Orašar” rađene u suradnji Kazališta Marina Držića i Umjetničke škole Luka Sorkočević te „Ježeve kućice” Kazališne družine Kolarini, privukle su u dubrovački teatar veliki broj djece šireg dubrovačkog kraja, ali i njihove vršnjake iz Metkovića i Neuma. Dok oni redovito organizirano pohode dubrovačko Kazalište Marina Držića, posjete djece i mladih s Korčule i Pelješca su nešto rjeđe.

Iz Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule rekli su nam kako njihovi učenici redovito posjećuju korčulanski Centar za kulturu gdje mogu pogledati dramske i kino predstave, dok im je dubrovački teatar nažalost - predaleko.

U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića zadovoljni su suradnjom s osnovnim školama koje djeluju na širem dubrovačkom području. Prema riječima voditelja prodaje i odnosa s javnošću Žarka Dragojevića, organizirane posjete djece škola iz Dubrovnika, Konavala, Župe dubrovačke i Orašca godinama je ujednačena na izvedbama za djecu i mlade.

- Većina ravnatelja i profesora se odazivaju te rado dolaze s grupama učenika u teatar. Tijekom 2022. godine ukupan broj događanja u kazalištu je bio 129 s 12.681 tiskanom ulaznicom, odnosno brojem posjetitelja. Od te brojke četrdesetak izvedbi je bilo za djecu i mlade i na svim predstavama je kapacitet bio skoro u potpunosti popunjen, a iznosi 250 do 300 mjesta na Velikoj Sceni. - rekao je Žarko Dragojević, dodajući kako je dio predstava bio u produkciji KMD-a, a bilo je gostovanja i suradnje s lokalnim udrugama kojima je dubrovačko kazalište domaćin u nedostatku vlastitih prostora.

- Suradnja sa školama iz Metkovića i Neuma je također godinama dobra, a što se tiče Korčule i Pelješca, zbog veće udaljenosti malo manje dolaze u Dubrovnik. - dodao je Dragojević.

On nadalje ističe kako će tijekom veljače i ožujka premijerno zaigrati „Čarobni frulaš”, a „za koji se osnovne škole već predbilježavaju i postoji povećani interes s obzirom na adaptaciju klasika braće Grimm”.

- Na repertoaru je sedam izvedbi, a također će u ožujku Aster Dubrovnik odigrati predstavu „Vrag zlatne kose”” te početkom veljače KD Kolarin „Ježevu kućicu”. KMD će u 2023. nastaviti s praksom igranja „lektirnih” naslova, pa će tako za srednjoškolce na rasporedu biti Ibsenova „Nora - Kuća lutaka”, gostovanje „Ane Karenjine”, Ionescove „Stolice” i „Majka hrabrost i njezina djeca” Bertolta Brechta. Jednako kao s osnovnim školama, tako se i srednje škole rado odazivaju na većini izvedbi. - rekao je također Žarko Dragojević iz Kazališta Marina Držića.