Subota, 21 Listopad 2023 16:35

KOMUNALNA NAKNADA POVEĆENA „ZA DVIJE KUTIJE CIGARETA GODIŠNJE”

Piše:
Sjednica Gradskog vijeća Sjednica Gradskog vijeća Foto: Grad Dubrovnik

„Vrijednost boda komunalne naknade umjesto dosadašnjih šest kuna ili 80 centi, iznosit će jedan euro ili simboličan iznos”, kazao je gradonačelnik Mato Franković. Prema tom izračunu, za stan od 50 kvadrata u I. zoni komunalna naknada iznosit će 10 eura. Vrijednost povećanja komunalog boda je 25 posto ili, kako je kazao gradonačelnik, simboličnih 10 posto na godišnjoj razini.

„Grad Dubrovnik ima najmanju vrijednost komunalnog boda u Hrvatskoj”, kazao je uvodno Franković i dodao kako će se povećanjem komunalnog boda u proračun sliti 1,3 milijuna eura.

Budući da tvrdo zastupa daljnju apartmanizaciju Dubrovnika, Andro Vlahušić pitao je u što će se utrošiti sredstva od komunalne naknade ako se već u Dubrovniku neće ništa graditi, odnosno ako bogati neće ništa graditi.

Istaknuvši kako je definiran cijeli niz projekata koje treba realizirati, Franković je kazao kako i građani to očekuju.

- Ukupni iznos koji naplatimo od komunalne naknade je oko 40 milijuna kuna, to nije mali novac. Nismo htjeli ići na veliko opterećenje građana i mi ćemo sad satima raspravljati o minimalnom povećanju od 10 eura na godišnjoj razini. Ne znam koliko točno koštaju, ali mislim da je riječ o dvije kutije cigareta godišnje. - rekao je Franković kojega je Đuro Capor pitao zašto umjesto komunalne naknade ne poveća doprinose koje plaćaju rentijeri.

- Doprinos u Dubrovniku je na najvećoj razini, zakonski ne može biti veći. Naknadu ne plaćaju svi građani nego oni koji imaju nekretninu. Kad je u pitanju prirez, svi su govorili da ga treba ukinuti jer to je porez na porez. - rekao je Franković.

Istaknuvši kako se Vlahušić zalaže za ove koji imaju više, odnosno imaju puno nekretnina, Marko Potrebica kazao je kako je očekivao da će bivši gradonačelnik, koji također ima nekoliko nekretnina, predložiti da više izdvajaju oni koji više i posjeduju. Vlahušić je uzvratio kako se slaže da bi oni koji imaju apartmane trebale plaćati veću naknadu te je pitao „zašto se sirotinju oporezuje po istoj stopi kao i bogate”.

Nikša Selmani kazao je kako u odluci nisu objašnjeni razlozi za povećanje vrijednosti boda komunalne naknade dok je Đuro Capor istaknuo kako, primjerice Grad Zagreb nije povećao komunalnu naknadu.

- Grad Zagreb je paušal za iznajmljivače povećao na maksimalan iznos, a mi smo samo diskriminirali stanovnike povijesne jezgre, a ostale ne. - rekao je Capor kojemu je Potrebica uzvratio kako se Dubrovnik ne može uspoređivati sa Zagrebom te rekao kako u Zagreb možemo ići samo ako ćemo gledati kako se neke stvari u Dubrovniku ne bi trebale raditi.

Podsjetio je Capora kako je Zagreb uveo najveću stopu poreza na dohodak u zemlji te ustvrdio kako je u Dubrovniku svaka komunalna usluga duplo bolja nego u glavnom gradu.

Vlahušić je iskoristio raspravu kako bi se pohvalio žičarom, zidinama te istaknuo kako je on zaslužan za toliki novac u proračunu, što je isprovociralo Potrebicu koji mu je postavio pitanje.

- Kad te pare teču ulicama kako nitko nije prepoznao te vaše genijalne ideje na izborima. Ili su svi glupi ili vi niste genijalac? - rekao je Potrebica, kojemu je Vlahušić uzvratio kako se sa svoje 63 godine zabavlja.

- Zabavljam se sa svoje 63 godine i to mogu kako god hoću. Imam na to pravo nakon što sam tri puta pobijedio HDZ u Gradu. Preda mnom je dugi život do 100. godine, imam još vremena za pobjedu. Dubrovnik može živjet kao utopija. Nafte će nestat, a Dubrovnika neće. Može živjeti bolje od Katara. - rekao je Vlahušić.