Četvrtak, 28 Travanj 2022 19:32

Kongres SPH: Hrvatski pomorci najbolji izvozni proizvod

Ilustracija Ilustracija Foto: Davor Mladošić

Suštinski ružna konstatacija da su hrvatski pomorci najbolji izvozni proizvod, jer ljudi nisu roba, je ipak istinita jer ukazuje na njihovu vrhunsku sposobnost. - kazao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan na Sedmom Kongresu Sindikata pomoraca Hrvatske koji se održava u Dubrovniku, a oko 120 sudionika raspravlja o administrativnim problemima pomoraca te zdravstvenim problemima vezanim uz stres.

Melvan je dodao kako su hrvatski pomorci brend u svijetu, jer su kvalitetni, uvaženi i traženi te su spona koja Hrvatsku čini velesilom u pomorskoj industriji.

On je kazao kako je "težnja da svi hrvatski pomorci plove na hrvatskoj floti, pod hrvatskom zastavom, iako neostvariva, ipak pozitivna jer iskazuje volju i želju da hrvatska pomorska industrija dostigne veličinu i kvalitetu hrvatskih pomoraca“.

Napomenuo je kako je pandemija pokazala koliko je svijet pa tako i pomorska grana industrije nepredvidljiva i nesigurna.

- Ne postoji "Big master plan!", ne postoji velika šestorka ili sedmorka koja upravlja svijetom i ima odgovore na sva pitanja. Upoznali smo period straha i kaosa u kojem smo se svi mi snalazili kako smo znali i umjeli. Ali to je ujedno bio trenutak dokazivanja snage i veličine središnjica kojima pripadamo. ITF, ETF i Nautilus Federacija su dokazali da su skovani od posebnog materijala. Svaka od nabrojenih središnjica je u svom segmentu odradila maksimum. - naglasio je Melvan.

Poručio je kako su neke kompanije pokazale svoje ljudsko lice i izniman trud, a neke su nažalost iskoristile priliku da zarade na smanjenju troškova smjene pomoraca i nisu se previše trudile u kompliciranim procedurama.

- Srećom, hrvatski brodari su ipak bili u prvoj grupi i danas, s vremenskim odmakom, mogu kazati da su ljudski i profesionalno odradili ono što im je takav trenutak donio u zadatak. - rekao je Melvan.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019