lausnekretninebanner

Petak, 30 Listopad 2020 13:50

Konzervatorska podloga za buffer zonu, plovilo Crvenom križu, stipendije studentima i učenicima...

U proteklom tjednu predstavljena je konzervatorska podloga za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika. Buffer zona proširena je u odnosu na zonu iz 1994. i obuhvaća prostor od gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine do Svetog Jakova, odnosno rta Orsule te padine Srđa.

Započela je izrada projektne dokumentacije za uređenje parka u Ulici žrtava s Dakse. Spojna ulica koja povezuje Ulicu Nikole Tesle s Ulicom doktora Ante Starčevića od ovog tjedna postala je Ulica Hrvatskog Crvenog križa, a suradnja Grada Dubrovnika i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik nastavljena je nabavkom specijaliziranog plovila za traganje i spašavanje na moru za koji je sredstva donirao Grad Dubrovnik.

I ove je godine Grad Dubrovnik raspisao natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija u nastavnoj/akademskoj 2020./21. godini.

MINISTARSTVO KULTURE PREDSTAVILO BUFFER ZONU ZA GRAD DUBROVNIK

Predstavnici Ministarstva kulture i medija predstavili su Konzervatorsku podlogu za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika. Prezentirao ga je Tomislav Petrinec, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija, uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića.

Radi se konzervatorskoj podlozi za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika. To je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra i u tom području se kontroliraju zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra. Proširena je u odnosu na prvotno ustanovljenu zonu iz 1994. godine i obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padine Srđa.

-Svjesni smo toga da je Dubrovnik zapravo već dosegao kapacitete izgradnje pogotovo u ovom vidljivom dijelu zajedničke vidljivosti sa svjetskim dobrom. Potrebno je svakako uložiti maksimalne stručne napore da daljnji razvoj grada bude u interesu očuvanja onih vrijednosti zbog kojih je ono upisano na listu svjetske baštine. - kazao je Tomislav Petrinec.

tjedni 301020 2

Konzervatorska podloga predstavlja stručni dokument koji će dalje biti podloga Gradu za izmjene, dopune ili donošenje prostorno planske dokumentacije. Ona će biti dostavljena i UNESCO-u i bit će temelj daljnjeg praćenja stanja u prostoru.

Na izradi konzervatorske podloge radilo se od 2018. godine, u interdisciplinarnom timu stručnjaka Ministarstva kulture, na temelju monitoring misije koju je UNESCO proveo u Dubrovniku.

- Ovdje je odrađen jako veliki posao koji do sada na ovom nivou u vidu ovakvog dokumenta na području Republike Hrvatske nije izrađen i naše Ministarstvo ne bi ga moglo izraditi bez suradnje s Gradom Dubrovnikom. - rekao je pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je Ministarstvu kulture i medija te svim konzervatorskim odjelima u Hrvatskoj na predanom radu na ovom dokumentu.

- Bit će nam lakše prilikom uvođenja izmjena GUP-a i PPU-a ovo implementirati u taj za nas iznimno važan dokument. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine imati usvojen i Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji se naslanja i na ovu podlogu. Napravljen je veliki korak i bliže smo rješavanju nekih budućih situacija koje smo vidjeli da su se događale u bliskoj prošlosti, a nadamo se da se one u budućnosti implementacijom ovog dokumenta više neće događati'', poručio je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i kako je bilo bažno maksimalno zaštititi prostor, ali istovremeno dobiti dokument koji će biti životan, čitljiv i nedvojben. On će također omogućiti da se u buduće neće trebati raditi HIA (studija utjecaja na spomeničku baštinu) za svaki projekt, osim za velike projekte, dok će sve ostalo biti obuhvaćeno kroz ovu konzervatorsku podlogu.

GRAD PLANIRA UREĐENJE PARKA U ULICI ŽRTAVA S DAKSE

Grad Dubrovnik započeo je postupak izrade projektne dokumentacije za uređenje parka u Ulici žrtava s Dakse. Park se nalazi na samom početku ove ulice uz njen sjeverni rub, a proteže se na ukupnoj površini od 2 000 metara kvadratnih.

Cilj projekta jest dobiti uređeni park s diskretnom rasvjetom, opremljen funkcionalnom i ekonomičnom urbanom opremom koji će posjetiteljima poslužiti kao zelena oaza za odmor, a posebno u vrućim ljetnim mjesecima kao mjesto prirodnog hlada. Stoga je poseban naglasak upravo na hortikulturnom uređenju.

tjedni 301020 3

Projektna dokumentacija izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu, a prema projektnom zadatku Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika,  sastojat će se od glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom, a uključivat će krajobrazno-arhitektonski projekt, projekt navodnjavanja, projekt elektrotehničkih instalacija s rasvjetom i projekt urbane opreme.

Projektna dokumentacija koristit će se za izvođenje radova na uređenju parka, a radovi će obuhvatiti i uređenje pješačkog prolaza između zelenog pojasa i stambenih objekata.

Vrijednost ugovora za izradu projektne dokumentacije iznosi 22.000 kuna bez PDV-a.

DUBROVNIK DOBIO ULICU HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA, A CRVENI KRIŽ DUBROVNIK SPECIJALIZIRANO PLOVILO

Prigodnom svečanošću otvorena je Ulica Hrvatskog Crvenog križa. Imenom ove glasovite međunarodne humanitarne organizacije, čije je nacionalno društvo u listopadu proslavilo 142. rođendan, nazvana je spojna ulica koja povezuje Ulicu Nikole Tesle s Ulicom dr. Ante Starčevića, a o imenovanju je prethodno odlučilo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Mark te dopredsjednik gradske organizacije Crvenog križa Dubrovnik Antun Franković dok su postavljenu tablu s novim nazivom ulice otkrile dugogodišnje aktivistice gradske organizacije Crvenog križa Dubrovnik Silva Mladošić i Pave Ogresta.

tjedni 301020 1

Grad Dubrovnik i Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik razvijaju i njeguju plodnu suradnju, a posljednji plod takvog odnosa jest nabavka specijaliziranog vozila za traganje i spašavanje na moru koje je kupljeno zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika.

Plovilo proizvođača renomirane švedske tvrtke Safe At Sea vrijedno je 400 tisuća kuna i financirano je iz proračuna Grada Dubrovnika. Dužine 3.6 metara i kapaciteta 375 kilograma, RescueRunner može razviti brzinu do 38 milja. Krasi ga velika otpornost materijala od kojeg je izrađen, stabilnost u najizazovnijim uvjetima na moru te manevarske sposobnosti koje mu omogućuju pristup najzahtjevnijim lokacijama.

Nabavka skutera RescueRunner predstavlja vrijednu akviziciju u započetom procesu osuvremenjivanja žurnih službi i dodatnom podizanju razine spremnosti za intervencije na moru, a ključna je za pilot projekt ustrojavanja službe za spašavanje na moru koju razvija upravo Dubrovački Crveni križ. Grad Dubrovnik svoje je sudjelovanje u ovom projektu potvrdio još na sastanku s predstavnicima Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik održanom u studenom prošle godine.

tjedni 301020 5

Predstavljanju specijaliziranog plovila uz predstavnike Grada Dubrovnika i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, nazočili su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Dubrovačke vatrogasne postrojbe, Hrvatske gorske službe spašavanja, Civilne zaštite.

RASPISAN NATJEČAJ ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA

Kako bi pružili potporu svojim mladim sugrađanima u školovanju u željenom zanimanju, ali i omogućili njihov povratak i zapošljavanje u Dubrovniku, Grad Dubrovnik i ove godine raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020/2021.

Natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

Grad Dubrovnik će za akademsku godinu 2020./2021. dodijeliti 22 studentske stipendije nadarenim studentima i to 10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 10 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti i konačno 2 stipendije u umjetničkom području.

Grad Dubrovnik će također dodijeliti 8 stipendija učenicima i 13 stipendija studentima u deficitarnim zanimanjima te 6 učeničkih i 10 studentskih stipendija učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Stipendije će se za školsku, odnosno akademsku godinu 2020./2021. dodijeliti i učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te studentima koji su osobe s invaliditetom.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500,00 kuna mjesečno za učenike koji se školuju u Dubrovniku do 1000,00 kuna, koliko će se mjesečno isplaćivati učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800,00 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku odnosno 1.500,00 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika. Stipendije se ne isplaćuju za mjesece srpanj i kolovoz.

Svi detalji natječaja, uvjeti i kriteriji te način prijave s potrebnim obrascima dostupni su na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika te na službenoj stranici Grada Dubrovnika pod rubrikom Natječaji.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020