lausnekretninebanner

Utorak, 10 Studeni 2020 19:11

Korona kriza zaustavila projekt garaže u Mokošici

Piše:
Korona kriza zaustavila projekt garaže u Mokošici Foto: Grad Dubrovnik

Iako su pritužbe iz najveće gradskog naselja gotovo učestale, Grad Dubrovnik ipak je u vrlo kratkom roku u Mokošici izgradio nova parkirališta, koja doduše nisu riješila problem s nedostajućim parkirnim mjestima u tom naselju, ali su koliko toliko utjecala na smanjenje tog problema. Grad je naime na tom području izgradio dva nova parkirališta dok su radovi na trećem u tijeku. Ipak, onaj najveći projekt izgradnje garaže odgodila je korona kriza.

Parkirnih mjesta inače kronično nedostaje u svim gradskim kvartovima. Dijelom je za to zaslužna nekontrolirana gradnja i ona famozna odredba prema kojoj se problem s nedostajućim parkirnim mjestima rješavao kupnjom tih nedostajućih fiktivnih parkirnih mjesta u garaži na Ilijinoj glavici. Dijelom je zaslužna i masovna prenamjena garaža, mahom u apartmane. Naravno i prosječna obitelj danas ima više auta nego što ih je imala prijašnjih godina.

Svi se ti auti na kraju dana u gotovo svim gradskim kvartovima natiskaju manje - više nepropisno parkirani, ali se kazne za nepropisno parkiranje iz razloga koji su samo znani policiji ili prometnom redarstvu, očito pišu samo po Mokošici.

No, građani, posebno oni koji se u ovo vrijeme korona dosade izgleda zabavljaju brojeći nepropisno parkirane aute po Mokošici sebe amnestiraju krivnje za nepropisno parkiranje po tom naselju, prst upiru u Grad Dubrovnik koji je po njima očiti krivac za kazne koje su proizašle iz nedovoljnog broja parkirnih mjesta.

Problem s nedostatkom parkirnih mjesta u Mokošici ipak ne datira od jučer već je riječ o problemu kojeg su političke strukture, koje su se izmjenjivale na vlasti, godinama ignorirale. Naime, u naselju građenom 80 - tih godina, gradnja je nastavljena i nakon Domovinskog rata. Gradili su se stanovi za razne kategorije građana, a da se planski nije brinulo o prometu, odnosno parkirna mjesta nikoga nisu zanimala iako se prometni problemi u tom naselju ne mogu riješiti, a da se prethodno ne stavi u red promet u mirovanju, što znači izgradnju dovoljnog broja parkirnih mjesta.

Aktualna gradska uprava prva je koja je prometne probleme u Mokošici počela rješavati, a svi se oni, i kad novca ima, ne mogu riješiti u kratkom vremenu, zbog procedure jer izrada rješenja i ishodovanje potrebnih dozvola obično traje duže nego sami radovi na izgradnji.

Neki su projekti koji su trebali koliko toliko utjecati na rješavanje problema s parkingom u Mokošici ipak završeni, neki su u tijeku, a neki su, poput izgradnje garaže, zbog korona krize obustavljeni.

Naime, ne bi li riješio prometne u Mokošici, gradonačelnik Mato Franković još je prošle godine najavio četiri projekta, odnosno izgradnju četiriju parkirališta u tom naselju, od ta četiri projekta, dva su završena, treći je u tijeku, a četvrti, ujedno i najveći među njima, zbog korone je na čekanju.

mokosica garaza 101120 1

U Ulici Bartola Kašića predviđena je izgradnja garaže s 206 parkirnih mjesta. Za izgradnju garaže planirane na mjestu postojećeg parkirališta kod negdašnjeg okretišta autobusa 1A izrađeno je idejno rješenje. Ta bi garaža trebala imati suteren, četiri etaže i tzv. prohodni krov.

Kolni pristup u tu je garažu zamišljen iz Ulice Bartola Kašića, a pješački iz Ulice Od izvora. Unutar garaže promet bi se odvijao jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju izgradila bi se dva stubišta i dizalo, prvenstveno namijenjeno za osobe s invaliditetom za koje je u garaži predviđeno pet mjesta.

mokosica garaza 101120 3

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajima, a predviđen je i teren za košarku i dječje igralište. Ovaj izazovan projekt privremeno je obustavila korona kriza.

Ipak, završen je parking sa 76 mjesta pokraj zgrada HRVI, a zbog čega je i obližnja cesta rekonstruirana u kružni tok. Okončani su i radovi na parkingu s 58 mjesta u Ulici Marina Kneževića, dok se još izvode radovi na izgradnji parkinga sa 63 parkirna mjesta između Ulice Marina Kneževića i Ulice Između dolaca.

Izgradnja parkirnih mjesta vjerojatno bi se trebala nastaviti i u 2021. godini, no ukoliko su u planu, to su projekti koje bi gradonačelnik Mato Franković tek trebao predstaviti jer problem parkiranja u prenapučenom naselju, a što Mokošica jest, konačno treba netko riješiti. Franković je volju pokazao, no korona je ipak uzela danak te su zbog krize brojni projekti stavljeni na čekanje.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020