laus banner 2021 2

Petak, 29 Siječanj 2021 14:49

Kreću dva važna projekta, odvodnja Montovjerna – Batala i dvorana u Orašcu

Uoči Feste svetoga Vlaha gradonačelnik Mato Franković primio je festanjule Ivicu Vrlića i Ivicu Đurđevića – Tomaša koji su mu uručili Proglas 1049. Feste. Putem video veze gradonačelnik je sa zamjenicom veleposlanika SAD-a Victoriom J. Taylor razgovarao o nadolazećoj turističkoj sezoni i velikom interesu Amerikanaca za putovanjima u Dubrovnik.

Grad Dubrovnik dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju kolektora oborinske odvodnje Montovjerna – Batala. Izdana je i građevinska dozvola za sportsku dvoranu Osnove škole u Orašcu.

FESTANJULI GRADONAČELNIKU URUČILI PROGLAS 1049. FESTE SVETOG VLAHA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u svom Uredu festanjule Ivicu Vrlića i Ivicu Durđević-Tomaša te don Hrvoja Katušića, rektora crkve svetog Vlaha. Festanjuli su gradonačelniku uručili ovogodišnji Proglas 1049. Feste svetog Vlaha.

Ovogodišnji festanjuli su oni prošlogodišnji, što je tek jedna od neuobičajenih okolnosti Feste u 2021. godini. Uvriježeno je da se Proglasom Feste na proslavu dubrovačkog zaštitnika pozivaju hodočasnici iz svih župa biskupije, a ove godine po prvi put građani su pozvani da misu i procesiju prate putem medija.


"Dragi štovatelji svetoga Vlaha, prilagođavajući se okolnostima u kojima su se našli ne samo naš grad i biskupija nego i cijeli svijet, nastavljamo slaviti našega Parca. Pozivamo vas da, vođeni ljubavlju i brigom prema bližnjima, ove godine Festu proslavite u svojim domovima prateći svečanu misu i procesiju u medijima. Na ovaj ćemo način pomoći liječnicima, medicinskomu osoblju i svima koji se izlažu spašavajući ljudske živote zdravlje. Neka to bude nas znak ljubavi prema svetomu Vlahu koji je i sam iscjelitelj i liječnik." - navodi se između ostalog u Proglasu 1049. Feste.


Sva događanja, otvaranje, euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa2021.hr, ali i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.
- Zbog epidemioloških mjera prilagodba je neophodna, isako proslava blagdana zaštitnika Dubrovnika, neće izostati. - kazao je don Hrvoje Katušić, naglasivši kako je potrebno pomiriti tradiciju i odgovornost prema zdravlju svih sudionika.


Gradonačelnik Franković ovom prilikom još jednom je čestitao festanjulima na njihovoj časnoj ulozi te don Katušiću kojem je nadolazeća Festa prva u ulozi rektora crkve svetog Vlaha.

GRADONAČELNIK SA ZAMJENICOM VELEPOSLANIKA SAD-a RAZGOVARAO O NADOLAZEĆOJ TURISTIČKOJ SEZONI

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković putem video veze razgovarao je sa zamjenicom veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Victoriom J. Taylor o putovanjima državljana SAD-a u Hrvatsku, odnosno u Dubrovnik s naglaskom na nadolazeću turističku sezonu.


Gradonačelnik Franković izvijestio je zamjenicu veleposlanika o zdravstvenoj situaciji u Hrvatskoj i Dubrovniku koja je sve povoljnija, dok dolazak i distribucija cjepiva donosi ohrabrenje i otvara prostor vjerovanju da će se turistička sezona 2021. odvijati sukladno očekivanjima s lipnjom kao početkom većih aktivnosti.


Istaknuo je da je Dubrovnik i dalje otvoren za američke turiste te da čak i u siječnju bilježi dolaske i noćenja američkih državljana. Naime, prema sustavu Turističke zajednice eVisitor od početka siječnja 2021. godine državljani SAD-a na području Dubrovnika ostvarili su 586 noćenja. Također je istaknuo kako su pripreme za nadolazeću sezonu u punom jeku.
– Uložili smo maksimalne napore u vidljivost Dubrovnika na svim emitivnim tržištima s posebnim naglaskom na ona ključna, a uz tržište Velike Britanije to je upravo tržište SAD-a. -, rekao je te ponovio kako je Dubrovnik i dalje jedna od sigurnijih europskih destinacija za putovanja s detaljno usvojenim zdravstveno-sigurnosnim protokolima, ali i povijesnim iskustvom u uspješnom nošenju s epidemijama.


Dodatan poticaj predstavljaju i pozitivni natpisi vodećih svjetskih medija, među njima i uglednog američkog business magazina Forbes, koji je krajem prošle godine Dubrovnik uvrstio na popis 20 najboljih europskih destinacija za život, posao i ulaganja Amerikanaca.


Dosadašnja zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Država u Zagrebu, koja od siječnja 2021. pri Veleposlanstvu preuzima novu dužnost Chargé d’Affaires, također je potvrdila zamjetan interes njenih sunarodnjaka za putovanjima u Hrvatsku i Dubrovnik. Victoria J. Taylor pritom je istaknula važnost pravovremenih informacija koje će Veleposlanstvo SAD-a svojim kanalima moći kvalitetno komunicirati.

IZDANA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA ODVODNJU MONTOVJERNA – BATALA

Grad Dubrovnik dobio je građevinsku dozvolu za projekt izgradnje kolektora oborinske odvodnje Montovjerna - Batala, koji će obuhvatiti dio Ulice Iva Vojnovića, preko Ulice Marka Marojice do Ulice od svetoga Mihajla i ispusta u more na Batali, ukupne duljine od oko 800 metara.


Projektom se rješava problem nakupljanja velike količine oborinskih voda na cesti u Ulici Iva Vojnovića ispred vrtića Palčica gdje započinje ovaj zahvat, kao i problem ogromnog priljeva kroz ulice Marka Marojice i Od svetoga Mihajla. Riječ je o slivnom području Batala površine cca 85 ha za koje je predviđeno ukupno šest kolektora, a predmetni je jedan od duljih te time važan dio sustavnog rješavanja problema oborinskih voda na području Dubrovnika.

tjedni3 290121
Izgradnjom oborinskog kolektora omogućit će se prikupljanje oborinskih voda predmetnog područja te njihova dispozicija u more preko završnog kolektora na Batali, sustavom cijevi oborinske odvodnje i slivničkih rešetki s taložnicima koje se kaskadno oknima spuštaju do mora.


Projekt obuhvaća i vraćanje u prvobitno stanje kompletnog zahvata, odnosno rekonstrukciju prometnica.


Početak radova, jednako kao za nedavno dobivenu dozvolu za sustav oborinske odvodnje Ulicom Andrije Hebranga, očekuje se najesen. Rješavanje oborinske odvodnje spada u značajnije investicije u komunalnu infrastrukturu Grada Dubrovnika te su u prethodnom razdoblju već riješene neke od najproblematičnijih ulica, poput Vukovarske i Ulice kardinala Stepinca.

SPREMNA I GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA SPORTSKU DVORANU OSNOVNE ŠKOLE U ORAŠCU

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, ishodio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Osnovne škole Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane. Novoplanirana dvorana nalazit će se sjeverno od zgrade škole na postojećem nogometnom igralištu, a zgrade su međusobno povezane toplom vezom.
Planirana dogradnja je prizemnica s ukopanim podrumom. Zgrada se može razdijeliti na dva dijela: dio spojnog hodnika između zgrade škole i dvorane i dio građevine dvorane. Ukupna građevinska bruto površina planirane dogradnje iznosi 1.354,42 m². U podrumu je smješteno borilište koje ima visinu dvije etaže, uz koje je smješten prateći sadržaj, po dvije svlačionice s kupaonama, spremište sprava i opreme, sanitarije, strojarnica, hodnik, spremište, wc za osobe s invaliditetom, kabinet nastavnika, ambulanta, kabinet fizičke kulture i mala dvorana.

tjedni2 290121
U prizemlje zgrade ulazi se preko manjeg popločenog trga kroz vjetrobran u ulazni hol, iz kojeg je moguće skrenuti toplom vezom prema zgradi škole ili na drugu stranu prema tribinama, koje imaju kapacitet za 57 gledatelja. Dvoranu je moguće koristiti i nakon nastave isključivo u sportsko‐rekreacijske svrhe, te se u tom slučaju koristi isključivo novi vlastiti ulaz u dvoranu bez mogućnosti ulaženja u zgradu škole.


Nova dvorana bit će od velikog značaja za učenike škole, jer se nastava tjelesne i zdravstvene kulture ranije izvodila u maloj polivalentnoj dvorani u potkrovlju škole ili, kad to vrijeme dopušta, na vanjskim igralištima za košarku i nogomet.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020