Subota, 20 Veljača 2021 18:48

Krešimir Marković (Hrast): Autor besmislenih izjava poput one da se Knjigom postanka ravna za ravnopravnost spolova

Piše:

Proteklo četverogodišnje razdoblje u aktualnom sazivu Gradskog vijeća, koje će prije raspuštanja zasjedati još svega dva ili tri puta, uz odluke koje su usvojene obilježili su naravno i samo sudionici – gradski vijećnici. Ususret izborima u svibnju, Dubrovnikpress.hr (prema abecednom redu aktualnih vijećnika) svaku subotu i nedjelju navečer donosi kratki rezime njihovog političkog puta i rada...

Krešimir Marković (Hrast)

Ako HDZ-u netko nije bio potreban, a dobio je mandat u aktualnom sazivu Gradskog vijeća isključivo preko HDZ-a, onda je to svakako vijećnik Hrasta Krešimir Marković. Naime, profesor vjeronauka u dvjema dubrovačkim srednjim školama, Obrtničko – tehničkoj i Ugostiteljsko – turističkoj školi, kad je u pitanju njegov angažman na sjednicama, nema se baš čime pohvaliti.

Da tu i tamo nije postavio vijećničko pitanje i povremeno sablaznio u svojim izjavama ostale vijećnike, Marković bi u Vijećnici postao neprimjetan. Njegova vijećnička pitanja gotovo su uvijek ostala ista. On naime probleme vidi samo na Gornjem Konalu, Nuncijati i poljani na Jezuitima čije popločavanje priželjkuje.

Jedino dobro što je predložio bilo je da se spomenik braniteljima s Pila premjesti na novo groblje na Dupcu, kad ono bude izgrađeno.

Predložio je nedavno i da se Zračna Luka Dubrovnik u Čilipima preimenuje u zračnu luku Ruđera Boškovića, a što građanima i nije baš najbolje sjelo.

Više od njegova rada u Gradskom vijeću pamte se njegovi istupi kojima je izražavao protivljenje usvajanju Istanbulske konvencije. Tako je naime jednom izjavio kako je Knjiga postanka „dokument” po kojem se on ravna kad je riječ o ravnopravnosti spolova. Moglo bi se još toga nabrojiti, ali i ovo je valjda dosta i previše.

Izjavom kako je demokracija engleska izmišljotina koja ništa ne znači pokazao je elementarno nepoznavanje povijesti ili opće kulture. U Gradskoj vijećnici jednom je čak izjavio kako su demokraciju izmislili kršćani.

HDZ-u kojega Andrej Plenković na političkom spektru zadnjih godina centrira u centar najmanje su potrebni vijećnici primitivnih stavova. Vjerojatno je i sam gradonačelnik Maro Franković požalio što je HDZ-ovo mjesto prepustio Markoviću čiji Hrast, da u Dubrovniku samostalno izađe na izbore, teško da bi bio i blizu prelaska izbornog praga.