Četvrtak, 15 Prosinac 2022 12:23

Krstičević: Dnevna bolnica Metković nije dovršena, a nema ni liječnika

Otvaranje Dnevne bolnice Metković Otvaranje Dnevne bolnice Metković Foto: DNŽ

U ponedjeljak je održano okupljanje HDZ-ove vrhuške i obilazak Dnevne bolnice u Metkoviću. Bio je to peti u nizu posjeta u ovoj godini župana Dobroslavića koji se od prethodnih, u kojima je obećavao otvaranje, razlikovao po tome što je ovaj put svečano „otvorio“ Dnevnu bolnicu. Sličnosti s ranijim posjetima je više. Naime, na objektu se i dalje izvode građevinski radovi, na raspisane natječaje za medicinsko osoblje nije se nitko prijavio, tako da nema mogućnosti da se bilo kome od potencijalnih pacijenata pruži medicinska usluga. Teško da će zgrada s i dalje prisutnim građevinskim strojevima nekoga izliječiti. - tako danas piše predsjednik Županijskog odbora SDP-a Mišo Krstičević nakon nedavne, u ovom priopćenju spomenute svečanosti u Metkoviću.

„U standardiziranoj proceduri, nakon završenih građevinskih radova i napravljenog tehničkog pregleda slijedi izdavanje uporabne dozvole bez koje se ne može obavljati rad u navedenoj ustanovi, pa se postavlja pitanje kako promišlja Dobroslavić, koji je izravno nadređen Uredu za graditeljstvo koje izdaje navedene dozvole, dok otvara i pušta u rad objekt na kojem se i dalje izvode radovi. Netko tko minimalno poznaje sustav će zaključiti da ili uporabne dozvole za rad nema ili je nepropisno izdana.” - naveo je Krstičević.

„Prije tri godine na tematskoj sjednici o stanju u zdravstvenom sustavu DNŽ, Dobroslavićeva i HDZ-ova većina izglasala je zaključak da je zdravstvena usluga na zavidnoj razini. Klasičan manevar pokazivanja snage partijske stege i mazanja očiju građana. Danas smo svjedoci činjenice koliko je medicinsko osoblje kao ključna komponenta sustava nedostupno, pogotovo kada sagledamo recentne analize stanja s brojem liječnika u Pločama i debakl s natječajem za Dnevnu bolnicu Metković.” - piše dalje predsjednik županijskog SDP-a.

„Stavljanje u funkciju Dnevne bolnice Metković treba podržati na svaki mogući način. Bit će to iskorak za dostupnost i kvalitetu zdravstvene usluge u dolini Neretve, ali to nije ni približno dovoljno. Potrebno je odmah krenuti u razvijanje mreža helikopterskog prijevoza urgentnih pacijenata. Žalosno je da za to idejno rješenje stoji spremno već više od 15 godina, a zbog nesposobnosti i nečinjenja Dobroslavića, nismo u mogućnosti pružiti skrb vitalno ugroženim pacijentima unutar „zlatnog sata“. Bez jasne, stabilne i dugotrajne politike privlačenja medicinskog kadra koja trenutno sa županijske razine i ne postoji, a HDZ-ov Dobroslavić je jedina instanca direktno odgovorna za stanje sa sustavom, bit ćemo vrlo brzo osuđeni na život bez javnog zdravstvenog sustava, osuđeni plaćati zdravstvene usluge, osuđeni do istih dugo putovati.” - zaključio je Mišo Krstičević.

dpp