laus banner 2021 2

Utorak, 26 Siječanj 2021 19:34

Kruzeri će i dalje plaćati taksu za uplovljavanje u grušku luku

Gradsko je vijeće usvojilo Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području Grada Dubrovnika za 2022. godinu. Ovisno o kapacitetu kruzera, visina turističke pristojbe kretale bi se od 2 000 kuna za brodove od 50 do 200 putnika te do 40 000 kuna za kruzere kapaciteta 3 001 putnika i više.

Vijećnici, među kojim i oni koji baš i nisu za uplovljavanje kruzera u Dubrovmik, predložili su da se ta taksa s obzirom da kruzera zbog pandemije nema, odgodi za 2023. godinu kad bi se taj vid turizma, koji trpi velike gubitke, trebao početi oporavljati.

Rikard Rossetti (DUSTRA) predložio je da se boravišna pristojba za kruzere za 2022. ne naplaćuje.
- Moj je prijedlog da za godinu dana odgodimo taksu za kruzere treba nekako nagraditi da nam dođu, a ne formirati ovakve cijene da brod od 3 000 putnika plati 40 000 kuna. Ovu taksu treba prepoloviti ili je zaboraviti za još godinu dana. - kazao je Rossetti, a s njim se složio i Kristić.

No, gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako zbog kruzeri zbog turističke pristojbe koju bi trebali plaćati neće zaobilaziti Dubrovnik.

- Grad ima partnerski odnos sa CLIA-om, vodećom grupacijom koja okuplja cruise kompanije i sve smo naše odluke s njima na vrijeme iskomunicirali i neće doći do destimulacije dolaska u destinaciju. Brojne luke na Mediteranu naplaćuju još i brojne druge dodatke koje mi ne naplaćujemo pa smo i dalje poželjni i atraktivni i moramo dobiti ono što nas pripada, a ovdje se radi o vrlo vrlo partnerskom odnosu. Nismo protiv kruzera, mi smo za kruzere s mjerom uz činjenicu da se gradu plati određena taksa. - rekao je Franković.

Da ovaj vid takse neće otjerati kruzere iz dubrovačke luke potvrdio je i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik koji je istaknuo kako su najave za uplovljavanje kruzera od lipnja vrlo dobre.

Inače, Kristić tijekom rasprave kao da je provocirao Peza, odnosno propitivao njegovu elokventnost kao ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik pa ga je ispitivao o zbrinjavaju otpadnih i fekalnih voda na kruzerima te njihovu navodnom zagađivanju zraka.

nm

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020