laus banner 2021 2

Utorak, 26 Siječanj 2021 19:25

Laus centar: Ne postoji javno dobro na našoj parceli, a projektom je predviđen pješački prolaz između ulica

Nakon što je jutros Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo odluku da stazu koja povezuje ulice Put od Republike i dr. A. Starčevića uknjiži kao javno dobro, a investitor buduće zgrade na tom mjestu je tu stazu nepunih sat vremena kasnije porušio pa gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković najavljuje i podnošenje kaznene prijave smatrajući kako je riječ o uništavanju gradskoj imovini, iz Laus centra kao vlasnika parcele u priopćenju navode kako je riječ o odluci Gradskog vijeća koje nema zakonskog utemljenja.

„Primarni cilj javne vlasti, tako i lokalne vlasti poštivati ustavna načela vlasništva. Neosporna je činjenica da je Laus centar d.o.o. jedini je i isključivi vlasnik nekretnina upisanih u zemljišne knjige Općinskog suda u Dubrovniku, zk. ul. br. 900, k.o. Gruž, kat. čestice 514/1, 514/2 i 517/2. Predmetne nekretnine po svojoj namjeni predstavljaju neizgrađeno građevinsko zemljište. Vlasnik/investitor je na predmetnim nekretninama je pred Gradom Dubrovnikom, Upravnim odjelom za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje još dana 05.04.2020.g. zatražilo izdavanje Potvrde na glavni projekt i Građevinske dozvole  sukladno predanom glavnom projektu. Stoga je investitor započeo za čišćenjem i ograđivanjem građevinskog zemljišta u svome vlasništvu na kojemu ne postoji nikakvo javno dobro niti je kao takvo upisano u zemljišne knjige i katastarske planove. Ova činjenica vrlo je lako provjerljiva uvidom u javne knjige kojima se dokazuje posjed i pravo vlasništva. Pravo vlasništva kao ustavna kategorija stječe se upisom u zemljišne knjige. Dakle, investitor je izvodio pripremne građevinske radove, odnosno čistio je nekretnine u svome isključivom vlasništvu.” - piše u priopćenju Laus centra.

Ostatak priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Ustav Republike Hrvatske  je u čl. 3. proklamirao nepovredivost prava vlasništva jednom od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Temeljno je pravilo da je zabranjeno zadiranje u pravo vlasništva bilo oduzimanjem bilo ograničavanjem ovlasti koje predstavljaju sadržaj ovoga prava, i to neovisno radi li se o javnoj vlasti ili drugim osobama. 

Shodno tome gradonačelnik grada Dubrovnika g. Mato Franković, očito iz neznanja i neinformiranosti (vjerujemo nikako iz osobne namjere),  krši ustavno načelo i zakonske propise Republike Hrvatske  inicirajući  donošenje Odluke koja nema valjano zakonsko utemeljenje i dovodi u zabludu prvenstveno predstavničko tijelo, kao i svekoliku javnost. 

Za istaknuti je i kako je pravni prednik investitora, odnosno pravna osoba od koje je investitor stekao predmetnu nekretninu, vlasništvo nad istom stekla u postupku povrata imovine oduzete za vrijeme bivše SFRJ. U predmetnom upravnom postupku prijašnjim vlasnicima ne bi mogao biti izvršen povrat nekretnine koju gradske vlastiti neistinito pokušavaju prikazati kao javno dobro.

Postupanje gradskih vlasti može se okarakterizirati i kao pokušaj opstrukcije izdavanja građevinske dozvole sukladno važećim zakonskim i podzakonskim aktima s ciljem prikupljanja političkih bodova i to dubokim zadiranjem u ustavno pravo vlasništva.
Da je tome tako proizlazi iz činjenice koja je isto tako lako provjerljiva. Naime, investitor je, u svojoj projektnoj dokumentaciji, predanoj uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, predvidio pješački prolaz preko svoje nekretnine između ulica Put Republike i dr. A. Starčevića. 

Jasno nam je da je započela predizborna kampanja za lokalne izbore, međutim, ne smatramo da je ovo predmet od interesa za dobrobit Grada na kojem se trebaju prikupljeti predizborni poeni. Ovakve odluke gradonačelnika i predstavničkih tijela više nas podsjećaju na sablasti proteklih vremena.” - navode iz Laus centra.

dm

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020