Petak, 26 Studeni 2021 18:15

Libertas sigurno vozi k obnovi voznog parka; u Mokošici počinje rekonstrukcija javne rasvjete

Libertas će posredstvom Europskih fondova nabaviti 18 novih autobusa vrijednih 31 milijun kuna. U Mokošici započinje rekonstrukcija javne rasvjete. Gradonačelnik Mato Franković izabran je u Predsjedništvo Udruge gradova. Grad Dubrovnik isplatio je subvencije za podstanarstvo.

LIBERTASU 18 NOVIH AUTOBUSA SUFINANCIRANIH EU SREDSTVIMA

Ugovori za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, potpisani su danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali Direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava potpisali su ugovore za nabavu 18 novih autobusa vrijednih 31 milijun kuna, a koji će se u 85 postotnom iznosu financirati EU sredstvima. Potpisivanju ugovora nazočio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa.

- Građani će izravno osjetit benefite ove nabave iz razloga što će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme, najnovijih standarda. Starost autobusa će s 12 godina, kolika je sada, iduće godine spustiti na devet godina. Intenzivno radimo na tome da i u narednom periodu povučemo određena sredstva iz EU fondova, također za nabavku novih autobusa. - rekao je Franko Mekišić.

libertasugovor261121tjedni

Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji - Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.

- Zahvaljujem se Gradu Dubrovniku i firmi Libertas što su nas odabrali i ukazali nam još jedanput povjerenje u naš proizvod. Nadam se ćemo to povjerenje i opravdati.- kazao je u prigodi potpisivanja ugovora prokurist Marko Tihava.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je kako je aktualna gradska uprava još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas.

- Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fondovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolazećim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Libertasova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugrađane bio što veći. Svakako moramo istaknuti i činjenicu da se radi na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa, na programu „contactless“ plaćanja i vjerujem da će i to zaživjeti vrlo skoro u nadolazećem razdoblju, također financirano od strane europskih fondova.- kazao je gradonačenik.

Osvrnuo se i na financijsko poslovanje javnog gradskog prijevoznika.

- Libertas je prestao biti tvrtka slučaj, to je tvrtka koja je financijski stabilna, uspješno odolijevala u ovim kriznim vremenima i siguran sam da će u nadolazećem vremenu ona biti još uspješnija, bolja, kvalitetnija. Sav svoj prihod usmjeravat će konstantnom povećanju kvalitete pružanja usluge svim našim sugrađanima.- poručio je Franković.

Najavio i kako će se uskoro odraditi i prve testne vožnje s električnim autobusima, koji će postati budućnost prijevoza na području grada Dubrovnika, također financirani europskim novcem.

Investicija nabave 18 suvremenih autobusa sufinancira se iz strukturnih fodova Europske unije. Veći dio sredstava osiguran je kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, u postupku dodjele bespovratnih sredstava „Drugi poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza“ ukupne vrijednosti 364.800.000,00 kuna, a postotak sufinanciranja iz Kohezijskog fonda smije iznositi maksimalno 85 posto prihvatljivih izdataka Projektnog prijedloga.

U MOKOŠICI ZAPOČINJE REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije javne rasvjete u Mokošici. Radovi koje će izvoditi tvrtka Veritas Esco d.o.o. iz Splita obuhvaćaju nabavku, isporuku i ugradnju rasvjetnih stupova te LED svjetiljki s pripadajućim popratnim radovima u naselju Mokošica i to na predjelu ulica Put na more, Podumane, Ulica na moru i Staro selo.

Na predjelu Ulice na moru, Puta na more i ulice Podumane predviđena je ugradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete u ukupnoj duljini od oko 1.240 metara, s tim da će u ulici Put na more biti postavljeno devet stupova javne rasvjete visine pet metara, dok će se u ulicama Na moru i Podumane postaviti 35 stupova javne rasvjete visine šest metara. Ugradit će se ukupno 44 cestovne LED svjetiljke. Svi rasvjetni stupovi su namijenjeni za zonu jake bure. Rasporedit će se tako da ne smetaju kolnim i pješačkim prilazima izgrađenim kućama i garažama uz cestu, a da se pri tome osigura što ravnomjerniji međusobni razmak.

Na drugoj trasi predviđena je energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta svih ulica Starog sela u ukupnoj duljini od oko 1.235 metara. Postavit će se 31 stup javne rasvjete visine pet metara s 33 cestovne LED svjetiljke. Osnovna svrha instalacije cestovne rasvjete je kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija motornih vozila te pješaka i biciklista.

Postojeća javna rasvjeta predmetnih ulica najvećim je dijelom izvedena na drvenim stupovima, gotovo sve svjetiljke su tehnološki zastarjele i energetski neučinkovite s izrazitim stupnjem svjetlosnog onečišćenja, a dolazilo je i do čestih ispada mreže. Postoje dijelovi ulica gdje javna rasvjeta nije dostatna zbog prevelikog razmaka stupnih mjesta, a u manjem dijelu je i nema.

Grad Dubrovnik je prethodno, a paralelno s izvedbom vodovodne i kanalizacijske mreže na predmetnim trasama, položio instalacije javne rasvjete te su izrađeni betonski temelji budućih rasvjetnih stupova.

Vrijednost investicije u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika iznosi 360.632,50 kuna s uključenim PDV-om, a rok dovršetka svih radova je 120 kalendarskih dana.

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ IZABRAN U PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE GRADOVA

Na 13. sjednici Predsjedništva te Skupštine Udruge gradova održanoj danas u Puli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izabran je na četverogodišnji mandat u Predsjedništvo Udruge gradova.

Udruga gradova broji 126 članova te je nastala dobrovoljnim udruživanjem gradova radi suradnje, povezivanja i promicanja zajedničkih interesa gradova kao jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Najvažniji ciljevi Udruge su decentralizacija ovlasti i financija s razine središnje vlasti na gradove, promicanje interesa lokalne samouprave u javnosti te poticanje suradnje jedinica lokalne samouprave.

GRAD ISPLATIO SUBVENCIJE ZA PODSTANARSTVO

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika danas su isplaćena sredstva za subvencije najma stana ostalim socijalnim kategorijama za mjesec listopad. Na račune 226 korisnika isplaćeno je ukupno 285 tisuća kuna.

Naime, temeljem Odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, korisnici mjere ostvaruju mjesečni iznos subvencije od 500 kuna za samce, 700 kuna za dvočlano kućanstvo, 800 kuna za tročlano, odnosno 1500 kuna za četveročlano kućanstvo.

Na godišnjoj razini za realizaciju ove mjere iz proračuna Grada Dubrovnika izdvaja se oko tri milijuna kuna.

Osim navede mjere, Grad Dubrovnik isplaćuje i subvenciju za podstanarstvo mladim osobama do 35 godina života.

Sadržaj Grada Dubrovnika