laus banner 2021 2

Petak, 04 Lipanj 2021 12:06

Libertasu stigli novi autobusi; cesta do zgrada HRVI dobila uporbanu dozvolu

Cesta za zgrade HRVI i mlade obitelji u Mokošici dobila je uporabnu dozvolu. Libertasu je isporučeno svih 11 autobusa nabaljenih putem europskih fondova, a bit će raspoređeni na gradske linije. Završeno je asfaltiranje kolnika u Knežici. Gradonačečnik Mato Franković nazočio je uručenju ugovora za aprojekt „Ruke dobrote”.

CESTA ZA ZGRADE HRVI I MLADE OBITELJI DOBILA UPORABNU DOZVOLU

Cesta s infrastrukturom za zgrade HRVI u Novoj Mokošici nakon uspješno provedenog tehničkog prijema dobila je pravomoćnu uporabnu dozvolu. Radovi na izgradnji priključka na gradsku cestu te 322 metra duge prometnice s parkiralištem, četiri kolna ulaza, javnom rasvjetom i hidrantskom mrežom započeli su u kolovozu 2020. godine i završeni su u ugovorenom roku.

Nova ulica se na početku zahvata uklopila u gradsku prometnicu kod novog kružnog toka, a raspolaže s četiri kolna ulaza za pristup zgradama. Širina kolnika s dva prometa traka iznosi 5,5 metara uz obostrani nogostup širine 1,60 metara. Duž ceste izvedena je oborinska odvodnja, odvodnja otpadnih voda, vodovodna i protupožarna instalacija te distributivna telekomunikacijska kanalizacija i javna rasvjeta.

tjedni040621 3

Izvođač radova bila je tvrtka Texo gradnja iz Mlina, stručni nadzor proveo je Institut IGH iz Zagreba, a projektantski nadzor Arhitektura i graditeljstvo Goluža iz Metkovića. Ugovorena vrijednost radova iznosi 5.335.043,40 bez PDV-a.

Izgradnja četiri zgrade u Novoj Mokošici realizira se u suradnji s Ministarstvom branitelja, a od 108 stanova njih 65 bit će dodijeljeno hrvatskim braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, dok će 43 stana pripasti Gradu za program Dubrovačke stanogradnje namijenjen stambenom zbrinjavanju mladih obitelji.

LIBERTAS DOBIO 11 NOVIH AUTOBUSA

Gradu Dubrovniku i Libertasu isporučeno je svih jedanaest novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Novi suvremeni niskopodni autobusi MAN Lion's City A21, od kojih su četiri u Komolac stigla u četvrtak, a preostala četiri u petak, povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza. Prva tri isporučena su početkom svibnja.

Investicija je financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

tjedni040621 2

Uz novonabavljene autobuse vrijedi podsjetiti da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nedavno donijelo odluku i o financiranju nabave dodatnih 18 autobusa, od kojih je šest gradskih niskopodnih i sedam gradskih/prigradskih poluniskopodnih autobusa, u oba slučaja duljine 12 metara,  tri midi prigradska autobusa duljine do 8,5 metara te dva zglobna niskopodna autobusa duljine 18 metara.

Pomlađivanje i modernizacija Libertasovog voznog parka, osim do povećanja razine usluge u javnom gradskom prijevozu, vodi i smanjenim troškovima održavanja. Uz to, naslanjajući se na korištenje bespovratnih europskih i nacionalnih sredstva, nema opterećenja na poslovanje Libertasa, a sve u cilju postizanja preduvjeta za besplatni prijevoz za građane Dubrovnika. Zahvaljujući primjeni visokih EURO 6 normi motora novih vozila smanjit će se i  negativan utjecaj na okoliš.

Novih 11 autobusa pretežno će se rasporediti na gradske linije.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE KOLNIKA U KNEŽICI

Sukladno predviđenim rokovima, u naselju Knežica završeno je uređenje i sanacija asflatnog kolnika, a ukupna površina zahvata provedenog u ulici Hladnica iznosila je oko 700 metara kvadratnih.

Dvotjedna izvedba radova pod nadzorom Upravnog odjela za promet obuhvatila je uklanjanje postojećeg dotrajalog asfaltnog zastora, uređenje podloge kolnika i postavljanje novog sloja asfaltnog zastora čime je omogućeno lakše i sigurno prometovanje stanovnicima ovog dubrovačkog naselja.

tjedni040621 1

Radove je izvela tvrtka Tehnogradnja, ugovorni izvođač Grada Dubrovnika na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina, a njihova vrijednost iznosi 225.000 kuna.

U cilju bolje povezanosti i pristupa prigradskim naseljima ova gradska uprava značajne napore ulaže u rekonstrukciju prometnih površina i uređenje neadekvatne infrastrukture na dubrovačkim prometnicama.

GRADONAČELNIK FRANKOVIČ NAZOČIO URUČENJU UGOVORA ZA PROJEKT „RUKE DOBROTE”

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je svečanosti uručenja ugovora za projekt "Ruke dobrote“ Caritasu Dubrovačke biskupije. Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić uručila je ugovor za projekt “Ruka dobrote”vrijedan nešto više od 840 tisuća kuna ravnateljici Caritasa Dubrovačke biskupije, Sanji Šanje.

U ovoj se prigodi prisutnima obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je kazao kako je Grad Dubrovnik kroz svoju dugu povijest uvijek znao skrbiti o onim najpotrebitijim.

- Prije svega želim se zahvaliti resornom ministarstvu na prepoznavanju dubrovačkog Caritasa, kao institucije koja je uvijek bila tu kada je bilo najteže, i u vrijeme Domovinskog rata i vrijeme pandemije. Uvijek su bili tu, uvijek su pomagali. Uvijek su bili ruka podrške i pomoći. Vjerujem da smo i mi kada je trebalo znali prepoznati i njihovu važnost i ulogu. Upravo zato važna je ta jedna sinergija koju smo mi u Dubrovniku postigli i sa Caritasom, Crvenim križom i sa županijom Dubrovačko-neretvanskom. Ne dijelimo se, nego zajednički rješavamo ključne probleme. - naglasio je gradonačelnik Mato Franković.

Projekt “Ruke dobrote” usmjeren je na ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili oosnovne materijalne pomoći, a koji je sufinanciran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020