Utorak, 28 Veljača 2017 12:10

Lički međedi i tovari

Piše:

Iz Županije dubrovačko – neretvanske jučer su se u priopćenju pohvalili kako je potpisan novi kolektivni ugovor za službenike i namještenike u županijskim upravnim tijelima. Naizgled fantastična stvar, posebice u krutom kapitalizmu 21. stoljeća, ali samo naizgled...

Naime, iako će službeno iz svih institucija uvijek opovrgnuti i pticama na grani je jasno da se radna mjesta u županijskim i gradskim upravama, županijskim i gradskim te državnim institucijama dobivaju uglavnom preko veze i stranačke iskaznice.

Sve dok je to tako bit će i pomalo degutantno hvaliti se kolektivnim ugovorom za masu onih koji su radno mjesto možda digli nekom sposobnijem, boljem, školovanijem, korisnijem za društvo. Neka kolektivnog ugovor, ali makar šutite o njemu jer dok razni uhljebi redovno dobivaju plaće, nagrade, bonuse, regrese, u isto vrijeme mnogim radnicima u Hrvatskoj to je ostalo samo u nekim dalekim sjećanjima, pa hvaljenje kolektivnim ugovorom izgleda kao ruganje.

Ako bi se gledalo na drugi način, onda zapravo nema ništa loše u tome što se u gradskim i županijskim institucijama, pa i državnim, zapošljavaju stranački podobni ljudi, neka zaposle svoje ljude od povjerenja, no samo pod jednim uvjetom: kad sjaše vlast da i svi ti stranački i rođački zaposlenici potraže novi posao. Umjesto toga, od te gomile podobnika radi se "ličke međede", a od ostalih građana tovare.