laus banner 2021 2

Petak, 25 Prosinac 2020 18:35

Lijepe vijesti iz Grada za osoblje bolnice; potvrđena i izgradnja dvorane za borilačke sportove

Ususret blagdanima Grad Dubrovnik osigurao je božićnice za najugroženije skupine građana. Gradonačelnik Mato Franković s predstavnicima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara razgovarao je o detaljima izgradnje stanova za medicinsko osoblje na Pobrežju.

U Ulici Vatroslava Lisinskog završeni su radovi na spajanju dijela kućanstava na kanalizacijsku mrežu, a u Ulici branitelja Dubrovnika saniran je asfaltni kolnik. Pokrenuta je javna nabava ta radove na dvorani za borilačke sportove.

GRAD DUBROVNIK OSIGURAO BOŽIĆNICE NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA

Grad Dubrovnik osigurao je iznos od 50.000 kuna kako bi se najugroženijoj kategoriji građana isplatile božićnice i tako pomoglo učiniti blagdane radosnijima. Ukupan iznos uplaćen je Centru za socijalnu skrb Dubrovnik koji će obaviti pojedinačne isplate korisnicima.

U gradu Dubrovniku je trenutačno 181 korisnik-nositelj zajamčene minimalne naknade koja se ostvaruje putem Centra za socijalnu skrb Dubrovnik. Od toga je 149 samaca i 32 višečlana kućanstava, dok su ukupno 244 korisnika.

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi Grad Dubrovnik korisnicima zajamčene minimalne naknade financira mjesečno troškove stanovanja koji se odnose na režijske troškove i troškove najamnine. U 2020. godini za ovu je namjenu Grad Dubrovnik isplatio ukupno 854.636 kuna.

OSIGURANI PREDUVJETI ZA ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE ZAPOSLENIKA OPĆE BOLNICE DUBROVNIK NA POBREŽJU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković susreo se s predsjednikom dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Ivanom Večerinom i Kristinom Muhoberac, glavom sestrom Opće bolnice Dubrovnik i pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo, a na temu stambenog zbrinjavanja kadra dubrovačke bolnice.

Razgovaralo se o detaljima realizacije projekta te je dogovoreno kako će Grad Dubrovnik za potrebu stambenog zbrinjavanja medicinskog osoblja i zaposlenika Opće bolnice Dubrovnik dodijeliti zemljište za izgradnju stambenih objekta te ga potpuno komunalno opremiti. Grad će također financirati izradu projektne dokumentacije, a već početkom 2021. godine pokrenut će ciljane izmjene Prostornog plana kako bi se na navedenom području omogućila gradnja.

tjedni251220 6
Predstavnici strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te osoblja Bolnice izvijestili su gradonačelnika o pokretanju ankete među zaposlenicima Opće bolnice za sudjelovanjem u projektu stanogradnje na Pobrežju koja je pokazala značajan interes. Naime, oko 180 zaposlenika Bolnice ispunilo je anketni upitnik, a u ukupnom broju interesenata prevladavaju mladi liječnici specijalizanti te drugi medicinski kadar.

Osiguranjem uvjeta za stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu Grad Dubrovnik izravno potiče zadržavanje mladih stručnjaka u Dubrovniku, što jest osnovni cilj ove inicijative. Naime, Grad pruža sustavnu potporu kako bi se unaprijedili uvjeti rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, a uz donacije Općoj bolnici Dubrovnik, jedan od posljednjih primjera jest i povećanje broja stipendija za deficitarna zanimanja u medicini. U tekućoj školskoj/akademskoj godini Grad Dubrovnik dodijelio je 14 stipendija za zvanje doktora medicine, jednu stipendiju za višu medicinsku sestru te pet za medicinske sestre.

Inače, s ciljem proširenja zone stanovanja na prigradska područja, a u sklopu strateškog modela Dubrovačke stanogradnje, Grad Dubrovnik je na Pobrežju osigurao vlasništvo nad zemljištem površine preko 75 000 kvadrata. Urbanizaciji šireg područja Pobrežja prethodi i izgradnja ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana prema Osojniku, a ovu investiciju u cestovnu mrežu pratit će daljnja ulaganja u prometno povezivanje Gornjih sela.

U ULICI VATROSLAVA LISINSKOG ZAVRŠENI RADOVI NA UREĐENJE KOLNIKA I KANALIZACIJSKOJ MREŽI

Ulici Vatroslava Lisinskog provodi se uređenje kolnika u duljini od 150 metara. Radovi uključuju asfaltiranje punog profila predmetne dionice, a izvodi ih tvrtka Tehnogradnja ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina.

tjedni251220 2

Riječ je o suradnji Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik. Naime, gradska komunalna tvrtka u navedenoj ulici prije asfaltiranja dionice izvela je radove na kolektoru odvodnje otpadnih voda. Polaganjem 150 metara cjevovoda javne odvodnje u Ulici Vatroslava Lisinskog te 25 metara u Bokeljskoj ulici kompletirana je mreža odvodnje u tim gradskim ulicama.

Izgrađeni su nedostajući dijelovi mreže u obje ulice te njihov spoj na postojeći sustav čime će se omogućiti spajanje tridesetak tamošnjih potrošača na sustav odvodnje.

SANIRA SE KOLNIK U ULICI BRANITELJA DUBROVNIKA

Započeli su radovi na sanaciji asfaltnog kolnika na sjevernom prometnom traku Ulice branitelja Dubrovnika i to na dijelu od platoa Pile do hotela Hilton.

Ukupno je sanirano oko 380 m2 asfaltnog zastora, a vrijednost radova koje izvodi ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta, tvrtka Tehnogradnja je oko 90.000 kuna.

tjedni251220 5

Sanirana su oštećenja i ulegnuća koja su otežavala promet ovim dijelom ceste te ujedno okončavaju radovi na uređenju Pila za ovu godinu. U prethodnom je razdoblju, naime, završena cjelovita obnova kamenog popločenja ovog dijela Pila, kada je sanirano ukupno oko 1.100 metara četvornih pločnika na potezu od restorana Dubravka na Brsaljama, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac.

POKRENUTA JAVNA NABAVA ZA RADOVE NA DVORANI ZA BORILAČKE SPORTOVE

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova adaptacije prostora bivše „Stanice za tehnički prijem vozila“. Projektom se planira adaptirati postojeću građevinu te je preurediti u sportsku dvoranu za borilačke sportove.

tjedni251220 4

Sukladno projektu, dvorana će sadržavati prostor za trening, teretanu i prateće prostore (svlačionice i sanitarije) te će se opremiti sportskom opremom. Dio građevine će se urediti za potrebe moto-kluba, a za što će poslužiti dio prostora u prizemlju građevine. Na gornjem katu objekta uredit će se uredi za sportske klubove koji do sada nisu imali svoje klupske prostorije.

Sam objekt je visine vijenca 7 metara, ukupne bruto građevinske površine 634.00 m² te se navedenom adaptacijom gabariti postojećeg objekta neće mijenjati.

Procijenjena vrijednost nabave je 2,4 milijuna kuna, a predviđeni rok početka izvođenja radova je veljača 2021. godine dok je planirani rok izvođenja 3 mjeseca.
Podsjetimo, ranije je uređena judo dvorana u Mokošici, jedriličari su dobili nove prostore, konačno je riješeno pitanje i nogometnog terena u Gospinom polju, hotel Stadion i Jugov dom temeljito se obnavljaju, energetski su obnovljene školske sportske dvorane, a nakon gotovo četiri desetljeća, uz adaptaciju postojećih, u Dubrovniku se planira gradnja i novih sportski objekata.

DUBROVNIK U POPULARNOM AMERIČKOM "TRAVEL DETECTIVU"

U programu jedne od najuspješnijih američkih turističkih emisija „The Travel Detective“ PBS televizije objavljen je specijalni prilog o Dubrovniku, „skrivenom dragulju“ otvorenom za turiste u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom. Autor priloga je Peter Greenberg, višestruki dobitnik nagrade Emmy i glavni urednik CBS Travela, priznati istraživački novinar te vrhunski poznavatelj turističkih tema.

tjedni251220 3

Greenberg u gotovo desetominutnom prilogu na svojstven način dočarava dubrovačku povijest, kulturu i umjetnost. Uz impresivne snimke iz zraka i unutar zidina, prilog prikazuje prepoznatljive lokacije kao što su stara gradska jezgra, Lazareti, Srđ s tvrđavom Imperial, ali i otkriva skrivene ljepote podalje od vreve turista. Autor nije propustio priliku za šetnju i razgovor sa stanovnicima, a prilog u konačnici na kreativan način milijunskom auditoriju prikazuje Grad u najboljem svjetlu.

GRAD DUBROVNIK DOBITNIK POVELJE "NAJ AKCIJA 2020." STREET ART FESTIVALA

Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine prijatelji djece", na svečanom savjetovanju održanom online 21. prosinca 2020., dodijelio je Gradu Dubrovniku povelju "Naj-akcija 2020." za uspješno provedenu akciju za djecu pod nazivom "Street Art Festival".

tjedni251220 1

Street Art Festival održao se koncem prošle godine u sklopu uspješnog gradskog programa Šarena zima u Uvali Dubrovačkog zimskog festivala, kad su djeca i mladi pod vodstvom dubrovačkih umjetnica Lene Kramarić i Petrunjele Vuković oslikali mural na dječjem igralištu u Uvali te mural na dubrovačkom autobusnom kolodvoru ispred ulaza u Centar za mlade Dubrovnik.

Organizator Street Art Festivala bila je Udruga za mlade "Maro i Baro", dok je voditeljica projekta bila Mirna Jokić. Financijsku i organizacijsku potporu Street Art Festivalu dao je Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.
Street Art Festival nastavio se i ove godine oslikavanjem murala na samom ulazu u Centar za mlade Dubrovnik.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020