laus banner 2021 2

Srijeda, 02 Lipanj 2021 11:03

Ljušture školjki nisu za baciti, evo kako se mogu iskoristiti pa i u prehrani peradi

Na području Dubrovačko - neretvanske županije započelo se sa zbrinjavanjem i daljnjom obradom otpada u akvakulturi u sklopu projekta BLUEfasma kojeg provodi Regionalna agencija DUNEA kao jedini hrvatski partner na ovom projektu.

Tako organizirana i prva online radionica na kojoj su zainteresiranim sudionicima predstavljeni načini korištenja mljevenih ljuštura školjaka u izradi autentičnih suvenira, prehrani peradi, filtraciji vode itd. Predstavljena rješenja odličan su primjer kako se može riješiti problem zbrinjavanja otpada da bi se dobio iskoristiv i kvalitetan proizvod.

- BLUEfasma pristup promijenit će trenutna razmišljanja tako što će primijeniti provjerene principe učinkovitog rada kružnog gospodarstva, primjerice u dobivanju sekundarnih proizvoda obradom otpada. Cilj ovakog pristupa jest omogućiti održivost, ponajprije udaljenim otocima Sredozemlja, uz primjenu inovativnih rješenja u razvoju plavog rasta. To se planira postići i uz pomoć testiranja razvijenih alata na 11 teritorija uključenih u projekt, među kojima je i područje naše županije. - rekao je viši stručni suradnik za otočni razvoj Regionalne agencije DUNEA Stjepan Rezo.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević i doc.dr.sc. Kruno Bonačić u Labaratoriju za marikulturu na Bistrini prikazali proces mljevenja i objasnili prednosti ovog projekta.

bluefasma kamenice 020621 3

- Kad govorimo o smeću u moru radi se o desecima milijuna tona otpada u moru, i to samo pretpostavljamo jer je nemoguće znati točno stanje i zbog toga smo u sklopu projekta BLUEfasma krenuli u mogućnosti istraživanje korištenja tog otpada. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dosta razvijeno školjkarstvo i akvakultura i projekt se zapravo bavi uvođenjem kružne ekonomije baš u taj sektor. Cijeli je niz primjena praha od ljuštura, u poljoprivredi se koristi za neutralizaciju kiselog i onečišćenog tla, koristi se i pri obradi vode, kao dodatak hrani za perad, u medicini za nadogradnju i rekonstrukciju oštećenih kostiju, a mi dobiveni prah koristimo za dobivanje smjese od kojih će se izrađivati različiti predmeti, nakit, a najviše suveniri. - rekla je Pećarević istaknuvši da su zapravo ljušture od školjkaša najveći dio otpada akvakulture.

Za provedbu aktivnosti na području Dubrovačko neretvanske županije koje je jedno od 11 pilot područja na Sredozemlju, odgovorna je izravno kao jedini hrvatski partner na projektu Regionalna agencija DUNEA zajedno s FLAG-om Južni Jadran kao pridruženim partnerom. S obzirom na to da je za pilot područje izabran Malostonski zaljev, u projekt se uključila i Općina Ston koja je prepoznala projektni potencijal i mogućnosti da prihvaćanjem principa kružne ekonomije na efikasan način riješe problem zbrinjavanja otpada te istodobno dobiju prepoznatljivi suvenir, načinjen od mljevenih ljuštura školjaka.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020